Napisałem bardzooo prosty generator stron www. (pozwala osobie nie znającej HTML zrobić sobie stronę www). Opiera się on na dwóch plikach : index.html oraz ob_generatora.php.
Oto ich źródła:
index.html
<html> <head> <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=windows-1250"> <meta http-equiv="Reply-to" content="dexter_m@o2.pl"> <meta name="Author" content="Juri <www.juri.za.pl>"> </head> <!--BEGIN BODY--> <body bgcolor="#eeeeee"> <!--Copyright by juri <dexter_m@o2.pl> | <www.juri.za.pl>--> <!--Generator stron www--> <form action="ob_generator.php"> <pre> <!--BODY--> Kolor tła: <select name="kolor_tla"> </select> L margines: <input type="text" name="lmargines" value="Wartość liczbowa" onClick="value=''" size="18"> P margines: <input type="text" name="pmargines" value="Wartość liczbowa" onClick="value=''" size="18"> <!--TEKST--> <!--BEGIN SELECT TLO--> Kolor tekstu: <select name="kolor_tekstu"> </select> Kroj czcionki: <select name="kroj_czcionki"> </select> Nagłówek: <input type="text" value="Tu wpisz nagłówek strony" onClick="value=''" name="nagluwek" size= 27> <textarea rows="10" cols="35" name="tekst"> Tu wpisz tekst który ma się pojawić na twojej stronie. </textarea> Importuj obraz:<input type="file" name="file"> <br> <br> <table border="1" bordercolor="#aaaaaa"> <td> <input type="submit" value="Generuj!" name="generuj"> <input type="reset" value="Resetuj!" name="resetuj"> <input type="button" value="Informacje" name="Info"> <input type="button" value="O Autorze" name="oautorze"> <a href="http://www.juri.za.pl"><input type="button" value="Web Page" name="webpage"></a> <a href="mailto:dexter_m@o2.pl"><input type="button" value="E-mail" name="email"></a> </td> </table> </pre> </form> <br> <br> <!--STOPKA--> </body> </html>
oraz drugi plik ob_generatora.php
<?php //script by Juri <dexter_m@o2.pl> <www.juri.za.pl> if ($kolor_tla==black) {echo\"<body bgcolor='black'></body>\";} if ($kolor_tla==red) {echo\"<body bgcolor='red'></body>\";} if ($kolor_tla==green) {echo\"<body bgcolor='green'></body>\";} if ($kolor_tla==blue) {echo\"<body bgcolor='blue'></body>\";} if ($kolor_tla==brown) {echo\"<body bgcolor='brown'></body>\";} if ($kolor_tla==orange) {echo\"<body bgcolor='orange'></body>\";} //KOLORY TLA if ($kolor_tla==gray) {echo\"<body bgcolor='gray'></body>\";} if ($kolor_tla==yellow) {echo\"<body bgcolor='yellow'></body>\";} if ($kolor_tla==white) {echo\"<body bgcolor='white'></body>\";} if ($kolor_tla==gold) {echo\"<body bgcolor='gold'></body>\";} if ($kolor_tla==silver) {echo\"<body bgcolor='silver'></body>\";} if ($kolor_tekstu==black) {echo\"<body text='black'></body>\";} if ($kolor_tekstu==red) {echo\"<body text='red'></body>\";} if ($kolor_tekstu==green) {echo\"<body text='green'></body>\";} if ($kolor_tekstu==blue) {echo\"<body text='blue'></body>\";} if ($kolor_tekstu==brown) {echo\"<body text='brown'></body>\";} if ($kolor_tekstu==orange) {echo\"<body text='orange'></body>\";} //KOLORY TEKSTU if ($kolor_tekstu==gray) {echo\"<body text='gray'></body>\";} if ($kolor_tekstu==yellow) {echo\"<body text='yellow'></body>\";} if ($kolor_tekstu==white) {echo\"<body text='white'></body>\";} if ($kolor_tekstu==gold) {echo\"<body text='gold'></body>\";} if ($kolor_tekstu==silver) {echo\"<body text='silver'></body>\";} switch ($kroj_czcionki) { case \"arial\": break; case \"verdena\"; break; case \"impact\"; break; //TYP CZCIONKI case \"comic\"; break; default: break; } ?>
Dobrze, teraz pytanka.
Ten generator oprócz tego że jest "goły" w funkcje (posiada ich bardzo mało) to ma jedną bardzo poważną wadę, której chciałbym się pozbyć. Mianowicie formatowanie tekstu (pogrubienie, pochylenie, kolor, czcionka itp.) odnosi się do całej strony. A mi zależy na tym aby formatowanie tekstu przebiegało tak jak podczas pisania tematów na tym forum. Czyli że ja wybieram co ma być pogrubione i co najważniejsze w którym momencie tekst ten ma być pogrubiony, mieć kolor czerwony itd.
Drugą, już znacznie mniej ważną wadą, może nie wadą - błędem którego nie mogę znaleźć to jest, że w drugim pliku (ob_generatora.php) zamiesciłem instrukcję switch no i ona nie chce działać. Jednak najważniejszym jest jest opisana wyżej pierwsza wada tego generatora.
Mam nadzieję że mogę liczyć na waszą pomoc.
Pozdrawiam, Dexter.
PS. Jeśli złe forum to proszę przenieść. Jestem tu nowy więc za bardzo nie riętuję się w sytuacji.