Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: SESJE RAZ JESZCZE....
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
patigo
Witam,
mam mały problem z sesją, w jednym pliku rozpoczynam sesję po wywołaniu odpowiednij funkcji rejestruję zmienną sesji i problem występuje w momęcie przejścia do kolejnej strony która kożysta z funkcji zapisanych w innej klasie. W jednej z funkcji próbuje wyświetlić zmienną sesji ale pojawia się pusty ekran. W jaki sposób wyświetlić wartość danej zmiennej sesji?

pytanie 2.

w jaki sposób można przekazać wartości zmiennych z jednej klasy do drugiej??
infernox
Nie jestem do konca pewien, ale wydaje mi sie ze zmienne powinny byc globalne. Przynajmniej tak udalo mi sie kiedys rozwiazac taki problem.
Pigula
a dajesz na poczatku pliku session_start()?
ad 2. mozesz skorzystac z dziedziczenia wtedy zmienne bede widziane w drugiej klasie
tsufu
$_GET $_POST $_SESSION i pare innych sa superglobalnymi tzn dostep do nich jest "nieograniczony " bynajmnije nie ma problemu dobrac sie do nich z poziomy innej klasy/metody

zapewne zapomnialo sie session_start() winksmiley.jpg
niekorzystaj z session_register()

poczytaj
http://php.ps.pl/manual/pl/function.session-register.php
patigo
Witam,
Dziękuję za odpowiedzi. Odpowiem tak:
kożystam z session_start(); smile.gif
kożystam również z session_register, ale do zmiennych sessji próbuje się dostać po przez $_SESSION["zmienna"]. .Jeżeli chodzi o klasy to jedna dziedziczy od drugiej. Być może coś jeszcze w tych klasach jest nie tak bo z klasami jeszcze nie wszystko jest tak jak bym chciał smile.gif. Ale wracając do zmiennej $_sESSION to próbując wyświetlić daną zmienną sesji wyskakuje 0 lub array ale kiedy podstawiam tą zmienną w zapytaniu do bazy uzyskuje to co chcę. Teraz mam troche mało czasu ale może niebawem pokaże kody tych stronek oraz klas.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.