Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak to zrobić?dotyczy: php & mysql
Forum PHP.pl > Forum > PHP
john_doe
Yo aarambo.gif pomożecie questionmark.gif?
Otóż mam taki problem. Jestem początkującym w php i.....
chciałbym zrobić sobie coś takiego:

MAMY BAZE W MYSQL I JEDNA TABELE, W KTÓREJ PRZECHOWUJE DATE POBRANĄ Z FORMULARZA (W TAKIEJ FORMIE NP. 2004.02.03). W BAZIE JEST TO POLE TYPU date. TERAZ CHCIALBYM SKRYPT W KTORYM PODAJEMY ZA ILE NP. 3 CZY TAM 2 LATA I NA PODSTAWIE TEGO CHCIALBYM OTRZYMAĆ DATE W TAKIM FORMACIE JAK PRZYSYŁĄNA DATA POCZĄTKOWA

DZIKI
jerry.gif
POZDRAWIAM
kwiateusz
znajdz kurs .. poczytaj a sobie napiszesz .. to forum istnieje glownie aby rozwiazywac problemy a nie przychodzic skladac zamowinie potem siedziec wygonie z popcornem i czekac az ktos to napisze ...
SoulRipper
http://php.net/manual

szukaj : time() i date();

Wylicz sobie: 1 rok to ile sekund.

Do bazy laduj date przez time(). Potem jak pobierasz date to dodaj do niej ilosc lat wyrazonych w sekundach i przepusc to przez date().
np:

1. <?php
  2.  
  3. mysql_connect(&#092;"serv\",\"user\",\"pass\");
  4. $zief = mysql_fetch_array(mysql_query(/* tutaj dajesz zapytanie*/));
  5. $expire = $_POST['exp'] * 1926000; // tutaj z formularza pobiera ilosc lat do konca //waznosci
  6. echo (&#092;"Cos przedawni sie w dniu:\"date(\"Y:M:D\",$expire+$zief[1]));
  7.  
  8.  
  9. ?>

ps. To jest prosty skrypt nie uwzgledniajacy lat przestepnych(przestepczych? smile.gif )
ps2. Zakladam, ze znasz dzialanie wszystkich tutaj opcji.
ps3. Do bazy dodajesz timestamp, a nie sformatowana date
anas
Hej.

A ja proponuje Ci zrzucic ta czynnosci na baze danych, bez problemu mozesz pobrac, dodac, czy co tam chcesz zrobic... date prosto z/do serwera baz danych.

Jeśli chodzi o mysql to proponuję zapoznać się z dokumentacja:

http://dev.mysql.com/doc/mysql/en/date-and...-functions.html

pozdrowka

anas
aleksander
@john_doe: netykieta mówi, że pisanie wielkimi literami oznacza krzyk. na tym forum nie trzeba krzyczec, więc proszę się w przyszłości powstrzymac.
john_doe
Aleksander szkoda Twoich slow. Piszesz jakies glupoty. Forum jest po to by pomagac, wymieniac sie doswiadczeniem a Ty najwyrazniej zapomniales o tym. Przychodzi mi tu mail ze ktos odpowiedzial na mojego posta a tu Ty.
Napij sie wody i wyluzuj
FiDO
To raczej Ty wyluzuj i zapoznaj sie z regulaminem, zanim znowu sprobujesz napisac takim tonem.

@ActivePlayer: link juz dziala winksmiley.jpg
ActivePlayer
nie podważając tego co napisał aleksander... osoba trafiająca na to forum, powinna przeczytac przyklejony temat 'zasady panujące...'... a w nim link do regulaminu... który nie działa. co nie zmienia faktu. jonn_doe proponuje 'napić się wody', i wziąć za siebie. Nikt tutaj nie mowi do Ciebie w takim tonie jak Ty, tylko zwraca Ci grzecznie uwagę.
aleksander
@Active: czy potrzeba naszego forumowego regulaminu, żeby wiedziec, że nie pisze się wielkimi literami?

@john_doe: moim zadaniem jako moderatora, jest pilnowanie porządku i przestrzeganie pewnych zasad. W te zasady wchodzi także netykieta. Oczywiscie nikt Cię tu nie zmusza, żebyś przestrzegał naszych reguł, ale po pierwsze bedziesz dostawał ostrzeżenia po drugie inni użytkownicy forum będą Cię kojarzyli w złym swietle.

To chyba tyle w tym temacie. Jezeli masz jeszcze jakieś wątpliwości, mozesz do mnie napisac PW.

EOT
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.