Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pliki, blokada i nietylko
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
JackLondon
Witam
Mam kilka pytań.
Załóżmy że mam witrynę opartą na plikach. Pliki trzeba modyfikować. Jest stworzony panel itp. Muszę zadbać o bezpieczeństwo danych w plikach więc korzystam z blokady.
Do zapisu uzyskuje blokadę flock($fd, LOCK_EX) wszystko fajnie smile.gif. Ale oczywiście plik jest dostępny on-line dla internautów więc na odczyt też muszę założyć blokadę "LOCK_SH" i w związku z tym mam pytanie. Jezeli założe taką blokadę czy to nie będzie oznaczać że w danej chwili z pliku będzie mógł korzystać jeden użytowni, skrypt itp?questionmark.gif
kwiateusz
teoretycznie tak porostu userzy beda kolejkownia czyli jak 2 osoby beda chcialy otworzyc plik to najpier ta ktora byla pierwsza go otworzy a potem 2... ale w praktyce ta metoda jest zawodna bo na kilku systemach plikow nie dziala ...
Cytat
flock() will not work on NFS and many other networked file systems. Check your operating system documentation for more details.

On some operating systems flock() is implemented at the process level. When using a multithreaded server API like ISAPI you may not be able to rely on flock() to protect files against other php scripts running in parallel threads of the same server instance!

flock() is not supported on antiquated filesystems like FAT and its derivates and will therefore always return FALSE under this environments (this is especially true for Windows 98 users).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.