Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zarzadzanie katalogami
Forum PHP.pl > Forum > PHP
poncjusz
Czesc, chcialbym zrobic cos takiego:

Mam globalnego uzytkownika ktory moze dodawac innych uzytkownikow i przydzielac im prawa dostepu do katalogow. Jako panel wszystko proste, najwiekszy problem jest z tym jak zaimplementowac przyznawanie praw do katalogow. Nie mam pojecia jak sie za to zabrac, prosilbym kogos uprzejmego o wskazanie mi czym powinenem sie zainteresowac.

No bo akurat moge tak zrobic ze np. jak sie zaloguje uzytkownik to mu sie tam wyswietla katalogii do ktorych ma niby dostep i wogole (w bazie zapisane), jednak gdy wpisze sciezke bezwzględna np www.costam.pl/katalog/zdjecie.jpg to i tak mu sie wyswietli. Czy powinenem tutaj jakos chmod() stosowac?

Z gory dzieki
Jabol
tak w ogole to ja coś tam nie wiem o co Ci chodzi?questionmark.gif mieszasz pojęcia - użytkowników systemowych z wirtualnymi itp. A tak btw. to o jakim systemie mowa?
poncjusz
Tak wiem o co chodzi moze nie potrafie tego przekazac, chce sie dowiedziec czy istnieje mozliwosc stworzenia czegos takiego jakby uzytkownikow systemowych.

No po prostu mam jakby glownego admina ktory w panelu zaimplementowanym w php tworzy sobie uzytkownikow ktorym przydziela dostep do katalogow, ktore moga ogladac. Sęk w tym ze nie wiem jak zablokowac dla takiego uzytkownika dostep do katalogu.
Jabol
Ale te katalogi są wirtualne czy nie? Jeżeli chcesz wirtualnym użytkownikom zabrać dostęp od realnych katalogów to będziesz musiał się troszkę napracować. Bo tak naprawdę jest tylko jeden uzytkownik - apache i on ma realnie ustalony dostęp do wszystkich katalogów. Reszta to wymysły. I wg uprawnień ww. użytkownika reszta może sobie oglądać serwer. Teraz chcesz zabrać wirtualnym użytkownikom uprawnienia. Czyli musisz stworzyć w pewnym sensie abstrakcyjny system plików, wirtualny. Możesz to osiągnąć poprzez wyrzucenie systemu plików poza katalog htdocs (ale do katalogu, do którego apache ma dostęp). Potem tam ustawić sobie wirtualne uprawnienia, i w zależności od użytkownika obsługiwać jego zapytanie (ale to musiałoby być zrobione ręcznie, nie przez mechanizmy apacha). Czyli adresy musiałyby wyglądać tak: localhost/pliki/index.php?get=/a/b/c (chyba oczywiście, że użyłbyś modrewrite). Taka to jest wstępna teoria o udostępniainu wirtualnym użytkownikom czegokolwiek...
poncjusz
a o co chodziloby z wirtualnymi katalogami? Chce zrobic tak aby bylo dobrze. Czyli ogolny mechanizm opisany jak poprzednio chce aby jeden uzytkownik pozwalal innym na ogladnie obrazkow i tylko w ten jeden sposob mieli by oni do niego dostep. Ale Twoje wskazowki wydaja sie interesujace, dzieki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.