poncjusz
28.07.2005, 21:29:16
Czesc, chcialbym zrobic cos takiego:
Mam globalnego uzytkownika ktory moze dodawac innych uzytkownikow i przydzielac im prawa dostepu do katalogow. Jako panel wszystko proste, najwiekszy problem jest z tym jak zaimplementowac przyznawanie praw do katalogow. Nie mam pojecia jak sie za to zabrac, prosilbym kogos uprzejmego o wskazanie mi czym powinenem sie zainteresowac.
No bo akurat moge tak zrobic ze np. jak sie zaloguje uzytkownik to mu sie tam wyswietla katalogii do ktorych ma niby dostep i wogole (w bazie zapisane), jednak gdy wpisze sciezke bezwzględna np www.costam.pl/katalog/zdjecie.jpg to i tak mu sie wyswietli. Czy powinenem tutaj jakos chmod() stosowac?
Z gory dzieki
Jabol
28.07.2005, 21:37:27
tak w ogole to ja coś tam nie wiem o co Ci chodzi?

mieszasz pojęcia - użytkowników systemowych z wirtualnymi itp. A tak btw. to o jakim systemie mowa?
poncjusz
29.07.2005, 07:16:03
Tak wiem o co chodzi moze nie potrafie tego przekazac, chce sie dowiedziec czy istnieje mozliwosc stworzenia czegos takiego jakby uzytkownikow systemowych.
No po prostu mam jakby glownego admina ktory w panelu zaimplementowanym w php tworzy sobie uzytkownikow ktorym przydziela dostep do katalogow, ktore moga ogladac. Sęk w tym ze nie wiem jak zablokowac dla takiego uzytkownika dostep do katalogu.
Jabol
29.07.2005, 10:05:16
Ale te katalogi są wirtualne czy nie? Jeżeli chcesz wirtualnym użytkownikom zabrać dostęp od realnych katalogów to będziesz musiał się troszkę napracować. Bo tak naprawdę jest tylko jeden uzytkownik - apache i on ma realnie ustalony dostęp do wszystkich katalogów. Reszta to wymysły. I wg uprawnień ww. użytkownika reszta może sobie oglądać serwer. Teraz chcesz zabrać wirtualnym użytkownikom uprawnienia. Czyli musisz stworzyć w pewnym sensie abstrakcyjny system plików, wirtualny. Możesz to osiągnąć poprzez wyrzucenie systemu plików poza katalog htdocs (ale do katalogu, do którego apache ma dostęp). Potem tam ustawić sobie wirtualne uprawnienia, i w zależności od użytkownika obsługiwać jego zapytanie (ale to musiałoby być zrobione ręcznie, nie przez mechanizmy apacha). Czyli adresy musiałyby wyglądać tak: localhost/pliki/index.php?get=/a/b/c (chyba oczywiście, że użyłbyś modrewrite). Taka to jest wstępna teoria o udostępniainu wirtualnym użytkownikom czegokolwiek...
poncjusz
29.07.2005, 13:21:26
a o co chodziloby z wirtualnymi katalogami? Chce zrobic tak aby bylo dobrze. Czyli ogolny mechanizm opisany jak poprzednio chce aby jeden uzytkownik pozwalal innym na ogladnie obrazkow i tylko w ten jeden sposob mieli by oni do niego dostep. Ale Twoje wskazowki wydaja sie interesujace, dzieki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.