Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: porównanie danych technicznych w PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dvc
Ostatio robiłem projekcik odnośnie danych technicznych produktów.
Polega to na tym, że wybiera się z listy produkt jaki chce się porównać
i przesyła dalej. Nazwy konkretnych modeli są przesyłane do skryptu
i za pomocą nich wyciągam z bazy dane na ich temat.
Problem polega na tym, że mając nazwe produktu pobieram wszystko na jego temat i wyświetlam potem drugi i tak dalej, ale w ten sposób moje porównanie nie ma sensu, bo dane umieszczam w tabelach, które rozjeżdzają się w dół i gdy jakiś model ma wiecej tekstu to ta tabela
zjeżdza jeszcze niżej w ten sposób powstają niepożądane schodki i ogólny chaos.
Jak to rozwiązać ? Czy wrzucić to w pętli, żeby każda dana modelu była pobierana z osobna tzn. np. (o lewej do prawej)
mode1 -> model2 -> model3
ble -> nic -> gorzej
Nie wiem czy to jest zrozumiałe, chyba namieszałem...
Pobieram 1-wszą dane modelu1 później 1-wszą modelu2
2-gą dane modelu1 później 2-gą modelu2
itd. ... ?
W ten sposób będę miał mnóstwo zapytań do bazy !!!!!!

Pomóżcie proszę :?
kryr
Wpierw pobierz wszystkie dane z bazy a potem je przetwarzaj (tak jest moze troszke wolniej, ale znacznie latwiej). Musisz zmienic po prostu layout, a w bazie jak najwiecej kolumn i jak najmniej komentarzy, tak zeby bylo jak najwiecej komurek w tabelkach - popracuj po prostu nad layoutem... Jak porownujesz 10 modeli to musi sie rozjechac - nie ma szans... :?
castor
Cytat
Wpierw pobierz wszystkie dane z bazy a potem je przetwarzaj (tak jest moze troszke wolniej, ale znacznie latwiej).

nie zgodze sie z tym ze jest wolniej przeciez najwiecej czasu kosztuje polaczenie z baza a jak masz juz wszystko w RAMie to idzie juz szybko.

nie polecam pobierania wszytskiego jesli ktos chce wybrac np 500000 wspisow z bazy smile.gif
dvc
tak też myślałem, że mnóstwo zapytań musi przecież spowlnić pracę
dlatego też bym nie polecił nikomu tego rozwiązania

przykro mi kryr, castor ma rację

musi być jaki sposób, np. b.dobrze jest to rzwiązane w www.chip.pl
porównania są super zrobione tzn. równiuteńko, wszystko jak należy

muszę jeszcze raz zerknąć do bazy bo mam jeszcze jeden problem
właśnie z wyciąganiem danch z bazy tylko teraz nie pamiętam dokładnie...
hmm, fakt jest faktem, że jeszcze nie wiem jak rozwiazać ten cały problem...
castor
Cytat
tak też myślałem, że mnóstwo zapytań musi przecież spowlnić pracę
dlatego też bym nie polecił nikomu tego rozwiązania

to nie zapytanie spowolniaja :wink:
operacje w bazie wykonywane sa dosc szybko najwiecej czasu kosztuje polaczenie z baza oraz otworzenie strumienia z zapytaniami(czy jak to tam zwal)

wiec powinno sie budowac cos w rodzaju CONNECTION POOLS. tzn. rownolegle polaczenia i trzymac je otwarte i tylko pobierac wedlug ptorzeb i slac tymi strumieniami zapytania.

Oczywsicie to tyczy sie do duzej operacji z duza ilosci zapytan na roznych tabelach czasami tez na roznych bazach w bankuD.

a jesli chcemy wykonywac operacjie na danych z jedej tabeli (w zaleznosci od wielkosci jej zawartosci ale to juz jasne nie :wink: ) to lepjej ja cala pobrac do RAM i operowac jest to o wiele szybsze niz ciagle wysylanie zapytan :wink:
dvc
dzięki castor wyjąłeś mi to z ust smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.