Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skrypt aliasów - co trzeba umieć
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Legro
Witam,
Chciałbym napisac skrypt aliasow..

Co dokladniej trzeba umiec aby takowy napisac, z prostszych.. Takie podstrony jak regulamin, lista zarejestrowanych aliasow, formularze etc to nie jest az taki problem ale gorzej by bylo z przekierowaniami, jakikch funckji do tego trzeba uzyc, i czy aliasy/przekierowania maja byc zapisywane do bazy czy jak questionmark.gif

bardzo proszę o pomoc
ikioloak
zbieg okolicznosci?
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=33...=0&#entry191484
no comment
Legro
ehh.. nie wiesz nie mow smile.gif nie mowie o funkcjach jakie ma miec te system tylko jakich mam uzyc funkcji php.. jak zrobic te przekierowania, one maja byc do bazy danych zapisywane czy jak questionmark.gif rolleyes.gif
Jabol
Wiesz, po pierwsze to trzeba umieć sobie taki skrypt wyobrazić i zaprojektować. Najpierw trzeba znać funkcje które są do czegoś przydatne (conajmniej oględnie) a dopiero potem brać się za robotę. Ew. trzeba umieć sobie wyobrazić, co taki skrypt ma robić, a więc i w nim użyte funkcje mają wykonywać i wtedy można szukać odpowiednich funkcji. Bo tak jak pytasz o to jakie funkcje ew. mogą Ci się przydać to jest to troszkę bez sensu.
ebe
przedwyszystkim aliasy nie mają NIC WSPÓLNEGO Z php. php służy jedynie do modyfikacji odpowiedniego oprogramowania na serwerze najczęściej unixowym poprzez wykonanie funkcji exec. Nie znam się na unixach, ale szukaj na googlu przedewszystkim czegoś nt. domain name server i zakładania aliasów z konsoli unixowej, potem możesz taki zakładanie aliasów zautomatyzować poprzez napisanie skryptu w php.
crash
No akurat zwykłe webowe aliasy mają dużo wspólnego z php, a z systemem tylko tyle, że na danej domenie muszą być ustawione wildcardsy. Sam pisałem taki system pare dni temu. Nic trudnego w sumie. Przy załadowaniu *.domena.net analizowana jest wartość tego * (np. sprawdzana czy istnieje w bazie) i jeśli jest taki alias zarejestrowanych następuje przekierowanie zwykłe przez header()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual albo wygenerowanie prostego HTML'a z framsetem. Jeśli jeszcze jakieś pytania/niejasności służę pomocą smile.gif
tiraeth
Cytat(Opis działu Skrypty php)
Gdzie mogę znaleźć, jak zainstalować i czemu nie działa mi gotowy skrypt php?

Przenoszę: Skrypty php -> php

Co do przekierowań to możesz ustawić odpowiednie pole w bazie (np. frameset), którego wartość dla ramek wynosiłaby 1 a dla przekierowania (header) 0 smile.gif
Legro
ok dzięki.. a temat to ja dałem w php tylko ze go do skrypty ktos przeniosł.. dzieki za informacje skorzystam z headerow do przekierowan smile.gif
qtchb
mam pytanie takie bardziej ogólne

z aliasami jest ten problem, że wyszukiwarki nie indeksują zawartości ramek, czy jest technicznie wykonalne, aby system aliasów nie działał w oparciu o ramki (czyli żeby strona pod aliasem była indeksowana), a jednocześnie żeby można było dodawać do strony jakieś dane (konkretnie linki)?
tiraeth
Mógłbyś bawić się z dostępem do konsoli linuksowej i dopisywać odpowiednie linijki o tzw. VirtualHostach...
ActivePlayer
nie wiem czy to by bylo do konca bezpieczne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.