Legro
30.07.2005, 20:23:20
Witam,
Chciałbym napisac skrypt aliasow..
Co dokladniej trzeba umiec aby takowy napisac, z prostszych.. Takie podstrony jak regulamin, lista zarejestrowanych aliasow, formularze etc to nie jest az taki problem ale gorzej by bylo z przekierowaniami, jakikch funckji do tego trzeba uzyc, i czy aliasy/przekierowania maja byc zapisywane do bazy czy jak
bardzo proszę o pomoc
ikioloak
30.07.2005, 20:47:40
Legro
30.07.2005, 20:55:45
ehh.. nie wiesz nie mow

nie mowie o funkcjach jakie ma miec te system tylko jakich mam uzyc funkcji php.. jak zrobic te przekierowania, one maja byc do bazy danych zapisywane czy jak
Jabol
30.07.2005, 21:04:45
Wiesz, po pierwsze to trzeba umieć sobie taki skrypt wyobrazić i zaprojektować. Najpierw trzeba znać funkcje które są do czegoś przydatne (conajmniej oględnie) a dopiero potem brać się za robotę. Ew. trzeba umieć sobie wyobrazić, co taki skrypt ma robić, a więc i w nim użyte funkcje mają wykonywać i wtedy można szukać odpowiednich funkcji. Bo tak jak pytasz o to jakie funkcje ew. mogą Ci się przydać to jest to troszkę bez sensu.
przedwyszystkim aliasy nie mają NIC WSPÓLNEGO Z php. php służy jedynie do modyfikacji odpowiedniego oprogramowania na serwerze najczęściej unixowym poprzez wykonanie funkcji exec. Nie znam się na unixach, ale szukaj na googlu przedewszystkim czegoś nt. domain name server i zakładania aliasów z konsoli unixowej, potem możesz taki zakładanie aliasów zautomatyzować poprzez napisanie skryptu w php.
crash
30.07.2005, 22:57:35
No akurat zwykłe webowe aliasy mają dużo wspólnego z php, a z systemem tylko tyle, że na danej domenie muszą być ustawione wildcardsy. Sam pisałem taki system pare dni temu. Nic trudnego w sumie. Przy załadowaniu
*.domena.net analizowana jest wartość tego * (np. sprawdzana czy istnieje w bazie) i jeśli jest taki alias zarejestrowanych następuje przekierowanie zwykłe przez
header()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual albo wygenerowanie prostego HTML'a z framsetem. Jeśli jeszcze jakieś pytania/niejasności służę pomocą
tiraeth
31.07.2005, 08:50:28
Cytat(Opis działu Skrypty php)
Gdzie mogę znaleźć, jak zainstalować i czemu nie działa mi gotowy skrypt php?
Przenoszę: Skrypty php -> php
Co do przekierowań to możesz ustawić odpowiednie pole w bazie (np. frameset), którego wartość dla ramek wynosiłaby 1 a dla przekierowania (header) 0
Legro
31.07.2005, 11:22:16
ok dzięki.. a temat to ja dałem w php tylko ze go do skrypty ktos przeniosł.. dzieki za informacje skorzystam z headerow do przekierowan
qtchb
6.08.2005, 10:58:56
mam pytanie takie bardziej ogólne
z aliasami jest ten problem, że wyszukiwarki nie indeksują zawartości ramek, czy jest technicznie wykonalne, aby system aliasów nie działał w oparciu o ramki (czyli żeby strona pod aliasem była indeksowana), a jednocześnie żeby można było dodawać do strony jakieś dane (konkretnie linki)?
tiraeth
6.08.2005, 14:28:01
Mógłbyś bawić się z dostępem do konsoli linuksowej i dopisywać odpowiednie linijki o tzw. VirtualHostach...
ActivePlayer
6.08.2005, 23:11:42
nie wiem czy to by bylo do konca bezpieczne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.