Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Generowanie kwadratowych miniatur
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kociou1
Tak jak w temacie - ni cholery nie mogę wymyślić sposobu na generowanie kwadratowych miniaturek z prostokątnych fotek. Mówiąc inaczej chodzi mi o wygenerowanie miniatury z jakiegoś kwadratowego kawałka dużego zdjęcia.

Do generowania miniaturek (o wymiarach proporcjonalnie mniejszych w stosunku do dużej foty) używam następującego skryptu:

1. <?php
  2.  
  3. function tworz_miniature($nazwa, $powierzchnia_mini=83, $jakosc=75, $duze_katalog='../galeria/', $miniatury_katalog='../galeria/miniatury/')
  4. {
  5. $plik=$duze_katalog.$nazwa;
  6. $img=imagecreatefromjpeg($plik);
  7.  
  8. $szer_duzy = imagesx($img); //szerokość obrazka
  9. $wys_duzy = imagesy($img); //wysokość obrazka
  10.  
  11. $stosunek=$szer_duzy/$wys_duzy;
  12. if($stosunek>=1):
  13. $dzielnik=$szer_duzy/$powierzchnia_mini;
  14. $szer_mini=$powierzchnia_mini;
  15.  
  16.  
  17. $wys_mini=$wys_duzy/$dzielnik;
  18. // $wys_mini=$powierzchnia_mini;
  19.  
  20. else:
  21. $dzielnik=$wys_duzy/$powierzchnia_mini;
  22. $wys_mini=$powierzchnia_mini;
  23. $szer_mini=$szer_duzy/$dzielnik;
  24. // $szer_mini=$powierzchnia_mini;
  25.  
  26. endif;
  27. $tmp_img=imagecreatetruecolor($szer_mini, $wys_mini);
  28. imagecopyresampled($tmp_img, $img, 0, 0, 0, 0, $szer_mini, $wys_mini, $szer_duzy, $wys_duzy);
  29. if(!imagejpeg($tmp_img, $miniatury_katalog.$nazwa, $jakosc)):
  30. $this->blad='Nie zaopisano miniatury.';
  31. endif;
  32. }
  33. }
  34.  
  35. ?>

Jeśli ktoś byłby skłonny pokazać mi rozwiązanie wdzięczny byłbym dozgonnie.
tsufu
  1. <?php
  2. imagecopyresampled($image_p, $image, 0, 0, 0, 0, $new_width, $new_height, $width, $height);
  3. ?>

ogolnie to szukamy, na gotowca idziesz

jesli kwadrat to jesli sie nie myle wymiary powinny byc takie same tzn, $new_width=$new_height

to tak na oko co by nie bylo ogolnie wiecej na php.net po zapytaniami imagecreate oraz imagecreatetruecolor rozwiazania gotowe prawie mozna spotkac w dziale "User Contributed Notes"

glowa do gory kiedys samemu szukalem na php.net mozna znalezc wiele fajnych rozwiazan wedle zyczen itp itd warto looknac winksmiley.jpg

poza tym to nie wiem co chcesz czy z kwadratow robic czy robic kwadraty winksmiley.jpg
Cytat
ni cholery nie mogę wymyślić sposobu na generowanie kwadratowych miniaturek z prostokątnych fotek. Mówiąc inaczej chodzi mi o wygenerowanie miniatury z jakiegoś kwadratowego kawałka dużego zdjęcia.

http://php.ps.pl/manual/pl/function.imagecopyresized.php
aleksander
przeciz na forum jest gotowa funkcja autorstwa tirateha:]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.