Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: skad jest użytkownik
Forum PHP.pl > Forum > PHP
a79rtur
czesc
mam pytanie, jak sprawdzic z jakiego wojewodztwa lub miasta jest uzytkownik?
napewno sie da bo chocby w stat4u jest cos takiego do miast
zbig13
Nie znam innego sposobu jak tylko przy rejestracji w formularzu poprosić użytkownika o podanie miejscowości w której mieszka, zapisać te dane w bazie albo w pliku tekstowym i potem wyciągnąć te informacje z bazy.
Thaal
zobacz to: http://www.opengeo.pl/
php programmer
Cytat(Thaal @ 2005-07-31 10:38:23)

Z tą bazą danych z adresami IP wydaje się fajnym pomysłem,
ale czy oni uzwglednili, że by nie dodawać tam zmiennych adresów IP
takich jak dla neostrady? Bo przecież może być tak, że jedna osoba z Krakowa ma jakiś konkretny adres IP w danym dniu, a w następnym dniu inna osoba z Warszawy ma dokładnie taki sam adres IP, co wczoraj miała osoba z Krakowa.
ikioloak
wydaje mi sie ze dla kazdego regionu/wojewodztwa tpsa przyznala inna pule adresow ip wiec to co mowisz jest niemozliwe.
popo
mozna probowac parsowania rekordow rdns (ripe) zazwyczaj jest tam informacja o wlascicielu ip (providerze) ale to raczej malo dokladne dane http://www.ripe.net/fcgi-bin/whois
okreslisz kraj i providera a w niektorych sytuacjach wojewodztwo i miasto mozna potem sprobowac odpytac dns providera moze poda dokladniejsze dane - w przypadku dialogu podaje miasto w ktorym stoi centrala do ktorej user sie laczy :]
tiraeth
Cytat(ikioloak @ 2005-07-31 16:44:40)
wydaje mi sie ze dla kazdego regionu/wojewodztwa tpsa przyznala inna pule adresow ip wiec to co mowisz jest niemozliwe.

Dokładnie smile.gif Np. dla Wrocławia adresy IP to: 83.27.x.x.

Co do wypowiedzi @popo, to po wpisaniu w ripe.net swojego IP (83.27.x.x) otrzymałem taką informację:
Kod
inetnum:        83.27.0.0 - 83.27.191.255
netname:        NEOSTRADA-ADSL
descr:          Neostrada Plus
descr:          Wroclaw
country:        PL
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.