Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z kodowaniem i ze stroną w php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
neoski
Witam! Mam dwa problemy z php. Proszę o pomoc w rozwiązaniu ich. Dziękuję z góry.

1. Posiadam skrypt który obsługuje newsy. Najnormalniej w świecie wysyła je do MySQL i odczytuje na stronie. Problem jest w tym że nie mam pojęcia jak zmienić to aby zmiast takiego kodowania -> & # 3 2 2 ; & # 2 6 1 ; używał on ISO-8859-2.

2. Chcę zrobić stronę w większości w php. Chciałbym, aby layout był jeden a zawartość w nim była wyświetlana z osobnych czystych plików z html. Wydaje mi się, że jest to coś w stylu http://przykladowy.link.pl/index.php?id=06.

Pozdrawiam,
neoski
ikioloak
Cytat(neoski @ 2005-07-31 17:04:25)
(...) aby zmiast takiego kodowania -> "Dziś do klanu dołączył na rekruta EagleDelta™. Pozdrawiamy go oczywiście i życzymy miłej gry." używał on ISO-8859-2.

takiego to znaczy jakiego?

Nie wiem czy cie dobrze zrozumialem ale wszystkie strony, pliki masz kodowane w iso to do bazy rowniez zapisuja ci sie info w iso. [hmm w sumie to pewien nie jestem].

Co do 2. Chodzi ci o cos takiego:
  1. ...
  2. </head>
  3. ... <!-- menu jakies czy cos -->

1. <?php
  2.  
  3. if (!isset($_GET['id'])) include('main.php') 
  4. else include('page'.$_GET['id'].'.php');
  5.  
  6. ?>

questionmark.gif
neoski
Cytat
Cytat(neoski @ 2005-07-31 17:04:25)
(...) aby zmiast takiego kodowania -> "Dziś do klanu dołączył na rekruta EagleDelta™. Pozdrawiamy go oczywiście i życzymy miłej gry." używał on ISO-8859-2.

takiego to znaczy jakiego?
Właśnie widzę, że sam IPB zmienił to kodowanie co było na normalne. Poprawiłem na takie jakie mi się wyświetla, oczywiście bez spacji.

Cytat
Co do 2. Chodzi ci o cos takiego:
  1. ...
  2. </head>
  3. ... <!-- menu jakies czy cos -->

1. <?php
  2.  
  3. if (!isset($_GET['id'])) include('main.php') 
  4. else include('page'.$_GET['id'].'.php');
  5.  
  6. ?>

questionmark.gif
Nie znam się za bardzo na php, prosiłbym o jakieś jaśniejsze wytłumaczenie. Na razie wydaje mi się że to prawie to, ale nie mam pojęcia gdzie to wkleć czy co z tym zrobić.
ikioloak
Przykladowo masz taki plik index.php:
  1. <title>aaa</title>
  2. </head>
  3. Menu:<br>
  4. <a href="index.php?go=oferta">Oferta</a><br>
  5. <a href="index.php?go=kontakt">Kontakt</a><br>
  6.  
  7. <?
  8. if (!isset($_GET['go'])) include('main.php')
  9. else include ($_GET['go'].'.php');
  10. ?>
  11. </body>
  12. </html>

Chyba teraz jasniej co?
Linki masz w postaci <a href="index.php?go=nazwa_pliku">costam costam</a>
Po nacisnieciu tego linku do strony index.php w miejscu tego skryptu miedzy <??> zaladuje sie zawartosc pliku nazwa_pliku.php . Ja juz jasniej nie potrafie.
neoski
Kod
Parse error: parse error, unexpected T_ELSE in /home/neoski/public_html/fb/index.php on line 123

...no i nie wiem co z tym zrobić.
ikioloak
Maly blad
  1. <title>aaa</title>
  2. </head>
  3. Menu:<br>
  4. <a href="index.php?go=oferta">Oferta</a><br>
  5. <a href="index.php?go=kontakt">Kontakt</a><br>
  6.  
  7. <?
  8. if (!isset($_GET['go'])) include('main.php') ;
  9. else include ($_GET['go'].'.php');
  10. ?>
  11. </body>
  12. </html>

ale przesadzasz. Jest manual sa kursy. Takich rzeczy jak rozszyfrowanie co zrobilem zle to moglbys sie choc troche wysilic i poszukac.
zbig13
Możesz też przejrzeć ten artykuł jako lekturę uzupełniającą biggrin.gif
neoski
Cytat
ale przesadzasz. Jest manual sa kursy. Takich rzeczy jak rozszyfrowanie co zrobilem zle to moglbys sie choc troche wysilic i poszukac.

Uczę się dopiero i jescze takich malutkich błędów nie dostrzegam, ale staram się. Dzięki bardzo za wyjaśnienie tego przykładu, teraz działa wszystko ekstra. Jescze tylko to kodowanie w newsach i byłoby ok.
popo
erm chodzi ci o to ze:
  • w bazie zamiast polfontow sa ciagi znakow typu & #322 - odpowiednik literki ł przy kodowaniu bodajrze LATIN1 (przy standartowej instalce np z rpm w tym kodowaniu sa bazy mysql domyslnie)
  • jak przegladasz strone (podglad kodu w przegladarce to zamiast polfontow masz & #322
  • jeszcze cos innego (opisz dokladniej)
aby rozwiazac problem podaj jakie kodowanie ma baza, php bo stronki w htmlu maja kodowanie ISO-8859-2 o ile dobrze zrozumialem winksmiley.jpg

powodami moga byc strona kodowa bazy/ tabeli strona kodowa wymuszana przez php
ikioloak
Ok to bardzo dobrze ze sie uczysz.
Napisz dokladniej o co chodzi z kodowaniem, wklej jakis swoj kod gdzie jest problem. To pomyslimy.
Guest
Cytat
erm chodzi ci o to ze:
  • w bazie zamiast polfontow sa ciagi znakow typu & #322 - odpowiednik literki ł przy kodowaniu bodajrze LATIN1 (przy standartowej instalce np z rpm w tym kodowaniu sa bazy mysql domyslnie)
  • jak przegladasz strone (podglad kodu w przegladarce to zamiast polfontow masz & #322
Dokładnie jest tak jak napisałeś.

Cytat
  • jeszcze cos innego (opisz dokladniej)
Nie smile.gif, to właśnie to co wyżej.

Cytat
aby rozwiazac problem podaj jakie kodowanie ma baza, php bo stronki w htmlu maja kodowanie ISO-8859-2 o ile dobrze zrozumialem winksmiley.jpg
Aktualnie kodowanie plików głównych wyświetlających tekst to windows-1250, jako że inne pliki które są zaimpletowane do tego jednego głównego nie muszą mieć osobno ustawionego kodowania więc są takie same jak strona główna. Natomiast plik z newsami zaimpletowany do strony głównej nie ma kodowania takiego jak jest na stronie głównej tylko jakieś inne bodajże LATIN1 tak jak wcześniej powiedziałeś. Niestety ale nie wiem jak odczytać z MySQL jakie jest w danej chwili kodowanie, jeżeli mógłbyś mi powiedzieć jak to zrobić to oczywiście wkleję je tutaj.

Cytat
Ok to bardzo dobrze ze sie uczysz.
Napisz dokladniej o co chodzi z kodowaniem, wklej jakis swoj kod gdzie jest problem. To pomyslimy.
Wkleić kod strony (ten czysty bez głównej, jescze nie zaimpletowany) gdzie wyświetlane są newsy? Czy o to Ci chodzi?
neoski
Przepraszam, ale autologowanie nie zadziałało i pisałem jako guest.
ikioloak
Moze ustaw kodowanie pliku z newsami tez na windows-1250 ? a co ten plik robi? wyswietla czy dodaje? jesli dodaje to musi miec takie samo kodowanie jak strona na ktorej beda newsy wyswietlane.
neoski
Po ustawieniu windows-1250 też są krzaki.

Ten plik wyświetla. Natomiast nie wiem jaki plik dodaje newsy.

Dodam jescze, że te newsy po napisaniu są wysyłane do bazy MySQL w której też mają te krzaczki.
popo
  1. CREATE TABLE `xxx` (
  2. `id` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  3. `aaa` varchar(20) collate utf8_polish_ci NOT NULL DEFAULT '',
  4. `bbb` varchar(200) collate utf8_polish_ci NOT NULL DEFAULT '',
  5. PRIMARY KEY (`id`),
  6. UNIQUE KEY `login` (`login`)
  7. ) ENGINE=InnoDB DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_polish_ci AUTO_INCREMENT=5 ;

tak mozna stworzyc tabele kodowana w utf8 (w mysql) default charset i collate odpowiadaja za kodowanie tabeli i sortowanie tyle ze jesli baza jest defaultowo ustawiona na LATIN1 to z sortowaniem moze byc problem
neoski
Wiem mniej więcej o co Ci chodzi, ale jak to wgrać do bazy i poustawiać... nie mam zielonego pojęcia sad.gif.

EDIT:

Nikt naprawdę nie wie jak to rozwiązać?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.