mam taki skrypt:
<?php //utwórz połączenia z bazą danych //polecenie sql $get_cats = \"SELECT DISTINCT CATEGORY FROM MASTER_PRODUCTS ORDER BY CATEGORY\"; //sprawdz czy są jakiekolwiek kategorie $display_block = \"<p>Przepraszamy, brak kategorii</p>\"; } else { //jezeli nie bylo, to wyswietl odpowiedni tekst ^, a jezeli sa, to: //jezeli sa, to wyswietl je wraz z zawartoscia tych kategorii: { $display_block .= \"<p><strong>$cat[CATEGORY]</strong></p> <ul>\"; //pobierz z bazy danych ksiazki , ktore sa z danej kategorii $get_books = \"SELECT ID, TITLE, AUTHOR FROM MASTER_PRODUCTS WHERE CATEGORY=$cat[CATEGORY]\"; { $display_block .= \"<li><a href=\"shop_iteminfo.php?id=$id\"> <strong>$book[TITLE]</strong></a> <em>(by $book[AUTHOR])</em>\"; } $display_block .= \"</ul>\"; } } ?> <html> <head> <title>SKLEP FIRMY XYZ: Widok według kategorii</title> </head> <body> <h1>Sklep firmy XYZ: Lista kategorii</h1> </body> </html>
I pierwsze pytanie brzmi:
co jest w nim źle, ponieważ pojawia mi się błąd
Kod
query was empty
i nic więcej. Ani numeru lini , w której jest błąd - nic!:( Dlatego zwracam się z prośbą do was, bo skoro nie pisze mniej więcej miejsca gdzie mam szukać błędu, to pewnie go nie znajdę , bo jestem za mało obeznany w php:)
Drugie moje pytanie odnosi się tego, że Jabol i aleksander mowili, iz nazwy zmiennych w tablicy asocjacyjnej nalezy dawac w " lub ' .
zatem mialem tak napisane w tym fragmencie tego skryptu co powyzej (od powyzszego fragmentu rozni sie tym, ze zamiast $cat[CATEGORY] jest $cat['CATEGORY']) i ten skrypt nie działa: (zadzialal dopiero po usunieciu apostrofow dookola tych zmiennych tablicy asocjacyjnej)
<?php { $display_block .= \"<p><strong>$cat['CATEGORY']</strong></p> <ul>\"; //pobierz z bazy danych ksiazki , ktore sa z danej kategorii $get_books = \"SELECT ID, TITLE, AUTHOR FROM MASTER_PRODUCTS WHERE CATEGORY=$cat['CATEGORY]'\"; { $display_block .= \"<li><a href=\"shop_iteminfo.php?id=$id\"> <strong>$book['TITLE']</strong></a> <em>(by $book['AUTHOR'])</em>\"; } $display_block .= \"</ul>\"; } ?>
No , to by bylo na tyle. prosze o pomoc:)
Pozdrawiam
Ka-lolek