<form method=\"POST\" action=\"index.php\"> <select size=\"1\" name=\"ocena\" style=\"color: #003366; font-size: 10pt; font-family: Verdana; border: 1px solid #003366; background-color: #FFFFFF\"> <option>1</option> <option>2</option> <option>3</option> <option>4</option> <option selected>5</option> </select><input type=\"submit\" value=\"GŁOSUJ\" style=\"color: #003366; font-family: Verdana; font-size: 10pt; border: 1px solid #003366; background-color: #FFFFFF\"></p> </form></p> <p align=\"center\"><font face=\"Verdana\" size=\"2\" color=\"#003366\"><? $plik = \"./count.dat\"; //sciezka do pliku za ocenami. $plik2 = \"./count2.dat\"; // sciezka do pliku z iloscia glosow. $il_ocen = (int) fread($fp2, 20); // przypisanie zmiennej IL_OCEN czytanie pliku z ilosciami glosow. $srednia = $oceny / $il_ocen; // wyliczanie sredniej. $oceny = $oceny + $ocena; // dodanie nowej oceny. $il_ocen++; // zwiekszenie liczniaka o glos jezeli zostal oddany glos. $plik = \"./count.dat\"; //sciezka do pliku za ocenami. $plik2 = \"./count2.dat\"; // sciezka do pliku z iloscia glosow. $il_ocen = (int) fread($fp2, 20); // przypisanie zmiennej IL_OCEN czytanie pliku z ilosciami glosow. $srednia = $oceny / $il_ocen; // wyliczanie sredniej. echo number_format($srednia, 2); // Wyswietlenie sredniej z glosow, liczba 2 okresla ilosc liczb po przecinku przy yswietlaniu sredniej. echo \"<BR>Głosowano $il_ocen razy.\"; // wysywietlenie zmiennej odwolujacej sie do pliku z iloscia glosow. ?>
I skrypcik liczy mi średnią ocenna podstawie danych zawartych w plikach. I moje pytania są nasstępujące:
1. Jak zrobić by głosować nie mógł dwa razy jeden użytkownik.
2. Jak zrobić aby danębyły przetrzymywane w bazie danych, (to raczej wiem) ale tak by też dało obliczyć się średnią.
Proszę o pomoc.