Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak sie zmienia tzw "chmod"
Forum PHP.pl > Forum > PHP
adamkaraczun
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Mam kilka pytań, na które niestety nie potrafię znaleźć informacji:

1) czy ktoś mi wyjaśni, co to jest to całe "chmod" questionmark.gif? Gdzie to jest, do czego to służy? Kurde, wszedzie jest napisane "prosze zmienic chmod na 7 ...." a ja nie wiem co to jest. Ktos mi powie?

2) Jak sie zmienia tego calego "chmod"?

3) Zna moze ktos jakis dobry skrypt sklepu internetowego bez obslugi php? Instalowalem osCommerce, ale kurde bledy mi wychodzily w config.php.

4) Mam zainstalowany WebServ. Chcialbym udostepnic znajomym konta na ich www. Jak mam to zrobic i w jaki sposob oni beda mogli wrzucac pliki na serwer? Jak ograniczyc pojemnosc ich kont?

Sory ze takie banalne pytania zadaje na tym forum, ale jak wiadomo kazdy chce poszerzyc swoj zakres wiadomosci.

Bardzo prosze o odpowiedz. Z gory dzieki i pozdrawiam.
ikioloak
Kazdy plik ma swoje uprawnienia (czyli odczyt zapis oraz wykonywanie). Osobne dla wlasciciela, grupy i dla reszty swiata. Poleceniem chmod mozesz je zmieniac.
Przeczytaj np. http://www.lesznosystem.desk.pl/linux/chmod.php
Oraz: chmod()
adamkaraczun
dobra, oki, dzieki - wreszcie juz wiem co to jest smile.gif

tylko jeszcze jedno pytanie: jak to zmienic, w czym?questionmark.gif czy bezposrednio cos wpisac w pliu? jakąś komendę?

proszę o odpowiedź
ikioloak
to zalezy. Mozesz w php - link do manuala dalem. Mozesz w jakimkolwiek kliencie ftp, mozesz przez Putty - jesli jest taka mozliwosc u ciebie. Wiecej sposobow nie znam ale na pewno jakies sa.

Jesli chodzi o sklep internetowy bez php. To znaczy z czym jak nie z php? asp? jsp?
adamkaraczun
sorki bez mysql. ale juz wiem jak sie konfiguruje mysql'a smile.gif

to znaczy da rade zrobic to w ten sposob, ze w pliku php wpisze po prostu:

chmod 0700 config.php

questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif

jak tak to bedzie juz wszystko jasne

tak?
ikioloak
  1. <?php
  2.  
  3. chmod(&#092;"config.php\",0700);
  4.  
  5. ?>
adamkaraczun
oki smile.gif dzieki. A moglbys jeszcze zerknac na moj drugi post na tym forum?

http://forum.php.pl/index.php?showtopic=34052

party.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.