Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: nazwa tabeli ze zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Guest
Powiedzcie mi, jak stworzyć tabelę o nazwie wcześniej zdefinowanej zmiennej, dajmy na to $sesid, a konkretnie jak to zapisać, z tymi wszyskimi apostrofami, kropkami i códzosłowami. Ja piszę:
  1. <?php
  2.  
  3. $koszyk = "CREATE TABLE ".$sesid." (book_id VARCHAR(6), book_ilosc VARCHAR(4))";
  4.  
  5. ?>

ale pewnie jest źle, bo do końca tego nie rozumiem kiedy ", kiedy ', a kiedy dodaje się takie kropki jak powyżej.
Spirit86
Tak:
  1. <?php
  2.  
  3. $koszyk = "CREATE TABLE $sesid (book_id VARCHAR(6), book_ilosc VARCHAR(4))";
  4.  
  5. ?>

Albo lepiej tak:
  1. <?php
  2.  
  3. $koszyk = 'CREATE TABLE '.$sesid.' (book_id VARCHAR(6), book_ilosc VARCHAR(4))';
  4.  
  5. ?>

Tak, jak napisałeś też jest poprawnie, tylko najwolniej winksmiley.jpg.
Martin24
Wracam do tego tematu, ponieważ zaproponowane sposoby mi nie działają. Chcę stworzyć tabelę ze zmiennej (liczby wygenerowanej losowo). Piszę wiec:
  1. <?php
  2.  
  3. $los = rand(1, 3000000);
  4. $tabela = 'CREATE TABLE '.$los.' (nazwa VARCHAR(60), miejscowosc VARCHAR(60), rodzaj VARCHAR(60))';
  5. $result_table= mysql_query($tabela) or die (mysql_error());
  6.  
  7. ?>

... i nie działa. Co jest nie tak?
Wyświetla się:
1626465 You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '1626465 (nazwa VARCHAR(60), miejscowosc VARCHAR(60), rodzaj VARCHAR(60))' at line 1
mdco
Do Martin24 :

Nazwa tabeli nie moze składać sie wyłącznie z cyfr.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.