Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak definiować zmienne ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
niko
hejka mam mały dylemat;

pisze stronkę gdzie jest dużo zmiennych - w zasadzie wszystkie texty bo bede chciał ją potem tłumaczyć na inne języki;

jak teraz zrobić zeby działała dobrze bezawaryjnie i szybko?

zmienne mam jako $zmienna = "jakiś tam text który czasem jest długi";

teraz cały serwis dziala na zasadzie wywoływań typu index.php?web=kontakt
lub index.php?web=oferta&dzial=www

zastanawiałem sie jaka jest różnica między zmiennymi typu $zmienna=""; a tym define ?

i czy lepiej robić podstrony php by uniknąc wywołań tego samego pliku
[na niektórych serwerach mają ograniczenie co do ilości zapytan i wtedy sie blokuje]

jeśli możecie proszę o podpowiedź jak najlepiej to rozwiązać żeby było profesionalnie zrobione i dzialało szybko i sprawnie smile.gif)
d3iv
najlepiej do zmiennych nadaja sie znaczniki pojedynczego cudzyslowia poniewaz parser nie musi sie zastanawiac nad tym czy w zmiennej znajduje sie inna zmienna.. ktora musial by przerobic.. a co do define ta funkcja okresla stale :| ktorych nie mozna zmienic... define(nazwa, wartosc)... to jest poprostu stala..
niko
no ale text może być stałą - ja mam naprawdę bardzo dużo tych zmiennych, które są textami, zdaniami, niektóre są ładowane skryptem:

<cos>
jakis tam text z formatowaniem którego jest bardzo dużo
</cos>

wywołanie w pliku :

$txt_kontakt = get_data($config1, "cos");

juz sobie nawet podzielilem dzialami ze w zaleznosci od podstrony laduje taki plik ze zmiennymi ale jeszcze chce to zoptymalizować

no i męczą mnie te wywołania przez jeden plik - fajnie mi sie to pisało ale jak na serwie ustawią mi limit zapytan to sie tnie sad.gif jak to rozwiązać ?
batman
Witam.

A zastanawiałeś się może nad zastosowaniem XML? Skoro chcesz przełożyć to na inne języki, to XML będzie w tym wypadku najlepszy. A jeśli chcesz dalej zmienne to możesz trzymać tekst w tablicy, np $tablica=array(temat1=>'jakiś tam tekst', temat2=>'jakiś tam inny tekst'); Możesz takich tablic kilka stwożyć i w zależności od podstrony wysyłać zapytanie do konkretnej tablicy poprzez np. switch:

1. <?php
  2. switch ($podstrona) {
  3. case 'temat1':
  4. echo $tablica[temat1];
  5. break;
  6. ...
  7. }
  8. ?>
niko
a tablice mniej obciążają serwer i przeglądarkę ?

a XML-a jeszcze nie umiem sad.gif
batman
Wszystko zależy od wielkości zmiennej i tablicy. Ale w przypadku tablic masz większą kontrolę nad kodem. Zamiast 10 zmiennych dla jednej podstrony możesz stworzyć jedną tablicę z 10 elementami.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.