Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Uploadowanie i zmiana nazwy...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
vieri_pl
Więc mam prosty skrypt który uploaduje plik do wskazanego folderu, i mam problem jest taka możliwość że będzie już taki plik w katalogu, czy jest metoda aby zmienić w ocie nazwę pliku na jakąś skomplikowaną np. ecr568in.zip lub coś w tym stylu proszę o pomoc... Z góry wielkie dzięki!!!!
nospor
ojojjoj, ale jaki ten temat ma związek z zwartością. Zmień temat, proszę.
Jaka to cała prawda? Bądź poważny.

W locie? Masz skrypt do uploadu. W skrypcie przed skopiowaniem pliku do katalogu sprawdzasz czy już taki plik istnieje. Jak istnieje to se zmien nazwę nowego na inny, sprawdz czy przypadkiem znowu nie istnieje i dopiero wtedy przenieś.
vieri_pl
Sory ale gdzie mogę poczytać o takich funkcjach jak sprawdzanie czy plik jest już na servie itp?? W manualu?? Chyba nie...

Albo inaczej jakim kodem mogę zmienić nazwę pliku... ereg_replace czy cóś takiego??
nospor
nie w manualu? Czlowieku, herezje opowiadasz exclamation.gif!
file_exists()
a zmieniasz nazwę przed wysalniem na server, więc se w zmiennej zmien na inną:
  1. <?php
  2.  
  3. $nazwapliku= 'ala.txt';
  4. if (file_exists($nazwapliku))
  5. $nazwapliku= 'ala2.txt';//po zmianie
  6.  
  7. ?>

i zmien temat bo zamkne
vieri_pl
Dzięki a jak mam nazwać temat?questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif A można jakoś losować nazwę??
bumfank
ano mozesz zmienic losowo smile.gif to sie robilo funkcja time wtedy ustawi nazwe pliku wedlug czasu ktory aktualnie jest wiec napewno nie bedzie 2 takich samych plikow, nie dam ci dokladnie co gdzie jak bo jestem chwilowo na kompie, ale spytaj manualke smile.gif to robisz tak ze zmieniasz nazwe przyjmijmy zmiana_nazwy(staranazwa, time); jakos tak winksmiley.jpg poszukaj funkcji do zmianty nazwy i time w manualu smile.gif

pozdrawiam exclamation.gif smile.gif
nospor
tu masz podobny problem. Czasami warto poszukac:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=34476&hl=
vieri_pl
Dzięki, dziwne jest że tego nie znalazłem...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.