Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z porownaniem dat z bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
art
Witam... mam nasepujacy problem do rozwiazania:

W bazie mam tabele o nazwie 'wiadomosci' ... jest tam takie pole jak 'datanadania' w ktorym przechowywaną mam date i czas wyslania wiadomosci (pole typu datetime)... i teraz tak chcialby zrobic taki limit wysylnych wiadomosci w danym dniu... powiedzmy uzytkownik moze wyslac 5 wiadomosci w danym dniu maskymalnie.. wiem jak zrobic wszystko poza porownaniem dat... czyli skrypt musi w zapytaniu do sqla sprawdzic czy datadodana jest rozna od daty dzisiejszej... i nie wiem wlasnie jak to zrobic bo to pole poza datą ma jeszcze godzine a ja musze porownac tylko same daty bez godziny... prosze o pomoc... mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi biggrin.gif

Moze jeszce inaczej na wszelki wypadek biggrin.gif
mam date w zmiennej $data w takim formacie np. 2005-08-18 a w bazie danych mam date z godziną 2005-08-18 12:45:13 ... i dlatego w zapytaniu (SELECT FROM...) nie udaje mi sie w normalny sposob porownac czy dzien rok i miesiac sa takie same... jak moge w takim razie to porownac?
robin123
Mozesz tez dodac 00:00:00 zamiast czasu do zapytania sprawdzajacego.

s.data >= '2005-08-17 00:00:00'

Ja porownuje daty jednak z takich pol bez problemu w samym SQL nawet kiedy nie dodam 00:00:00 czyli dla powyzszego dostane tem sam wynik jesli zapytam o:

s.data >= '2005-08-17'

jesli oczywiscie data o ktora pytasz jest dzisiejsza to otrzymasz to co chciales czyli ilosc wpisow z aktualnego dnia.
nospor
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=34419 - crossposting (Regulamin IV.2, podpunkt f) )
Zamykam.
Jeszcze raz i ostrzeżenie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.