Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: do selecta
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
stefan_precz
Witam, do selecta chcę wrzucic całe drzewko kategorii wygląda to tak
  1. <?php
  2. echo "<select class="edit" name="kategoria">n";
  3. echo "<option selected="selected">--wybierz--</option>n";
  4. $sql = mysql_query("SELECT * FROM `dyk_kategorie` ORDER by `kategoria`");
  5. while($row = mysql_fetch_array($sql))
  6. {
  7. $query = mysql_query("SELECT * FROM `dyk_dzialy` WHERE kategoria = '".$row['id']."' ");
  8. while ($rows = mysql_fetch_array($query))
  9. {
  10. $query1 = mysql_query("SELECT * FROM `dyk_dzialy2` WHERE dzial1 = '".$rows['id']."' ");
  11. while ($rows1 = mysql_fetch_array($query1))
  12. {
  13.  
  14. echo "<option value="".$row['id']." ".$rows['id']." ".$rows1['id']."">".$row['kategoria']." >> ".$rows['dzial']." >> ".$rows1['dzial2']."</option>n";
  15. }
  16. }
  17. }
  18. echo "</select>n";
  19. ?>

i wszystko działa tylko problem jest tego typu że zwracane są tylko te wpisy, które mają te trzy gałęzie np. jesli jakiś dział ma tylko jedną podkategorie np. kategoria >> podkategoria to nie wrzuca go w tego selecta wszuca tam tylko te kategorie które mają dwie podkategorie czyli KATEGORIA >> PODKATEGORIA >> 2-ga PODKATEGORIA, wie ktoś może jak mogę rozwiązać ten problem
nospor
No ale czemu się dziwisz. Robisz echo option dopiero w ostatnim while, który jest wywolany tylko wtedy gdy są po 2 podkategorie. Wal też option w poprzednich while a może będziesz mial to co chcesz. Pamietaj o tym ze select to plaska lista (no od biedy da się jedno grupowanie zrobic)
stefan_precz
ano masz racje dzięki wyszło tak jak chciałem, myślałem że tym sposobem wyjdą 3 selecty a mogłem przetestować wcześniej, trochę to lipne rozwiązanie bo przy dużej ilości kategorii user może się łatwo pogubić ale http://forum.php.pl/index.php?showtopic=34...=0&#entry194926 tego nie mogę rozkminić a byłoby to najlepsze
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.