Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Oto co pisze moderator!
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Kas
Może naruszam tajemnicę korespondencji.
Bardzo mi przykro, ale muszę to zrobić.

Oto co napisał do mnie nasz wspaniały moderator NuLL

Cytat
Cytat
Cytat
Cytat
A tym razem to co złego napisałem?!

Może jakiś link do tematu który zamknąłem questionmark.gif

Pozdr. NuLL

Tak mam.

http://forum.php.pl/index.php?showtopic=34241&hl=

I co tam takiego złego jest?
Dla pewności "opisywałem" tu http://forum.php.pl/index.php?showtopic=34242 i w dwóch innych tematach.

Co z tego ? \Masz 150 postów - nie wiesz od czego jest Giełda ofert ? Tu nikt nie odwala wolontariatu.

Pozdr. NuLL

Mój komentarz @NuLL (wysłane do niego)

Cytat
Nie odwala wolontariatu?!
To do czego jest do cholerne forum?!
To tysiące użytkowników próbuje pomóc innym, a TY TAK PISZESZ?!
Po co w wogóle istniejecie?!

Cytat
Naiwnie myślałem, że jako moderator (więc wyróżniony user) kierujesz się szlachetnymi pobudkami i chcesz pomagać innym.
Byłem głupi.
W końcu nikt tu wolontariatu nie ODWALA.
Dobre słowo znalazłeś. Gratuluję.

---

NuLL zapowiedział mi bana, ale w świetle prawa (według więkoszości interpretacji) nie złamałem konstytucyjnego prawa do tajemnicy korespondencji!

Polecam lekturę na temat podobnej sprawy.
http://www.bowi.org.pl/?bowi=70&p=12
NuLL
Wiesz co - to ja może wkleję całą naszą rozmowę :?: - wtedy będzie mieli argumenty do dyskusji - tego co piszę nie wstydzę jednak naruszenie tajemnicy napewno nie pozostanie bez echa.

A więc tak

Wszystko dotyczy tematu http://forum.php.pl/index.php?showtopic=34241&hl= - nietrudno zauważyć, że temat jest na złym forum.

Wiadomość od @Kas pt. "Znowu"
Cytat

Odpisując poprosiłem o link do tematu

W odpowiedzi dostałem takie coś
Cytat

Może jakiś link do tematu który zamknąłem questionmark.gif

Pozdr. NuLL

Tak mam.

I co tam takiego złego jest?
Dla pewności "opisywałem" tu http://forum.php.pl/index.php?showtopic=34242 i w dwóch innych tematach.

I co tam złego jest - to że temat jest nie zgodny z regulaminem exclamation.gif

Odpisując napisałem

Cytat
Co z tego ( że opisywałeś [możliwe że nikt nie ma ochoty ci pomóc] ) ? Masz 150 postów - nie wiesz od czego jest Giełda ofert ? Tu nikt nie odwala wolontariatu.

Pozdr. NuLL

Napisałem wolotariat - jakoże podałeś kontakt - adres email oraz numer gadu doszedłem do wniosku że kolego chce pomocy za darmo na własne żądanie - to się chyba nazywa wolontariat :?: (czyli praca za darmo)

W odpowiedzi dostałem takie coś
Cytat
Nie odwala wolontariatu?!
To do czego jest do cholerne forum?!
To tysiące użytkowników próbuje pomóc innym, a TY TAK PISZESZ?!
Po co w wogóle istniejecie?!

Po pierwsze ludzie pomagają na forum - ze swojej własnej nieprzymuszonej woli - dla przyjemności - a nie na czyjeś żądanie.
To cholerne forum jest od pomagania ludziom, jednakże wtedy kiedy ktoś ma ochotę - tu nikt nie musi spełniać niczyich żądań.
Tak ja tak piszę - i też pomagam ludziom - ale nikt odemnie tego nie żąda tylko uprzejmnie prosi. Jeśli żadasz pomocy (podając od razu numer gg oraz adres e-mail) z Mambo napisz poprawną ofertę na Giełdzie Ofert - zaproponuje wynagrodzenie a może ktoś się zgłosi.

Na koniec dodam - że otrzymałem jeszcze takie PW
Cytat
To naruszenie tajemnicy korespondencji nie jest jednoznczne.

http://www.bowi.org.pl/?bowi=70&p=12

Cytat

Prof. EWA NOWIŃSKA, dyrektor Instytutu Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej UJ: - "Według kodeksu cywilnego, tajemnica korespondencji jest jednym z dóbr człowieka, które podlegają ochronie. Kolejny zapis regulujący tę kwestię znajduje się w Ustawie o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Precyzuje on, że osoba, do której korespondencja została skierowana, ma prawo nią dysponować.

A ja uważam że tajemnica została naruszona i to wyegzekwuje.
Kas
Możesz to egzekwować.
Trudno.

Tak dla Twojej wiedomości.
Tu nie chodziło o słowo wolontariat, tylko o odwalanie.

Poza tym nikogo nie zmuszam do pomocy. Jednak jeśli ktoś chciałby mi pomóc podałem mój numer gg i e-mail.
To zbrodnia?

---

Dziękuję za opublikowanie (prawie) całej korespondencji.

Cytat
Cytat
Przepraszam, ale musiałem to opublikować.
Chyba Ci to nie przeszkadza.

Nie - tylko ty dziś wieczorem dostaniesz bana za naruszenie tajemnicy korespondencji.

Cytat
Cytat
Jeśli go zmkniesz lub usuniesz będzie to najlepszym dowodem, że wstydzisz się tych słów.

Nie wstydze - wkleje cała naszą rozmowę - nie bój się - PW nie kasuje.

Wiem, że pw nia kasuje.
Seth
Popieram dzialanie Nulla.

Bedac juz jakis czas na forum powinienes znac strukture forum i to jakie gdzie powinny byc kierowane dane tematy.

Co do pytania do czego jest forum:
Forum sluzy wymianie pogladow i pomocy uzytkownikom, ktorzy sami wykazuja jakas inicjatywe podczas rozwiazywania swoich problemow. Nic nie ma za darmo. Nikt nie bedzie pisal za Ciebie skryptow bo Tobie sie nie chce.
Reguly sa jasno opisane w regulaminie, a nieznajomosc regulaminu nie zwalnia Cie od odpowiedzialnosci za naruszanie jego.
NuLL
Cytat
Dzięki za [...]

Nie ma za co.
Cytat
Poza tym nikogo nie zmuszam do pomocy. Jednak jeśli ktoś chciałby mi pomóc podałem mój numer gg i e-mail.
To zbrodnia?

Jeśli poszukujesz pomocy w formie jaką napisałeś jest w pewnym sensie żądanie. Forum jest od rozwiązywania konkrentych problemów.
Cytat
Tak dla Twojej wiedomości.
Tu nie chodziło o słowo wolontariat, tylko o odwalanie.

Napisałem tak jakoże masz pretensje do mnie o to, że zamknąłem nieregulaminowy temat - jw. forum służy do rozwiązywania konkretnych problemów.

Co do egzekucji pomyśle - bo raczej to Ty sobie bardziej szargasz opinie pisząc to publicznie aniżeli ja.
Kas
Opisywałem swoje pytania o Mambo już wielokrotnie - bez żadnej odpowiedzi.

A gdzie Waszym zdaniem powinna być tamta prośba?!

Chętnie poczytam.

---

Nie to nie jest żądanie.
Nie mam prawa nieczgo żądać od innych userów forum.

Ale może ktoś chciałby pomóc...

Problemy "konkretne" poruszałem. Ze świetnym skutkiem.
Podkreślam, ze dwa moje posty o Mambo zostały usunięte. Miały 0 (słownie: zero) odpowiedzi przez baaardzo długi czas.
NuLL
Cytat
Opisywałem swoje pytania o Mambo już wielokrotnie - bez żadnej odpowiedzi.

A gdzie Waszym zdaniem powinna być tamta prośba?!

Chętnie poczytam.

Po pierwsze jeśli nie chce Ci pomóc to możliwe jest, że nikt się nie zna na Mambo :?: Pozatym dobrym miejscem może być http://www.mambopl.com/ - czyli polska strona wsparcia dla Mambo.

//----------------
Pozatym nikt Ci nie musi odpowiedzieć na twoje pytanie. Żądasz konkretnych odpowiedzi i to odrazu - to płać.

I przepraszam ze nie dodanie dwóch ostatnich wiadomości - doszedłem do wniosku że nie należą do wątku o wolotariacie. Mogłem się mylić i przepraszam.
Kas
1)

NIE ŻĄDAM.
Ale jak nikt nie odpowiada, chciałem nawiązać kontakt z jakimś użytkownikiem forum.
Może mógłby mi pomóc.

2)

Byłem na forach i stronach o Mambo.
Dało mi to tyle samo co posty na Waszym/naszym forum.

---

Najlepszy polskim forum o Mambo jest chyba http://mambers.com/forumdisplay.php?f=116
Ale nawet tam nikt mi nie pomógł. sad.gif
Dlatego napisałem tamtego posta.
Seth
Cytat(Regulamin IV.2 Zakładanie nowego tematu (topic).)
  • 1. Najpierw należy zastanowić się na które forum tematyczne powinien trafić Twój post. Każde forum posiada pewien zakres tematyczny, który użytkownicy muszą przestrzegać podczas umieszczania na nim swoich postów. O tym, jakiemu tematowi poświęcone jest dane forum, możemy wnioskować z nazwy, komentarza, oraz z zamieszczonego na nim ogłoszenia precyzującego zasady i tematykę. Jeśli temat nie pasuje do żadnego z działów tematycznych, temat należy umieścić na forum Hydepark - tam zasady są najmniej rygorystyczne. Jeśli pomimo naszych wysiłków, nie znajdujesz następnego dnia Twojego tematu na tym forum, na którym go umieściłeś, oznacza to, że nie udało Ci się zmieścić w tematyce obowiązującej na tym forum i moderator przeniósł Twój temat gdzie indziej - musisz go teraz poszukać.
  • 2. Ważną sprawą jest właściwe zatytułowanie naszego posta. Temat powinien być krótki (nie używamy pełnych zdań, lecz posługujemy się raczej hasłami), ale możlwie najdokładniej precyzujący poruszaną tematykę. Przykład dobrego tytułu to: "problem z PdfLib - osadzanie czcionek". Fatalne tytuły to np. "Pomocy!!!", "WAŻNEEE!", "Nie wiem co robić...". Posty o takich tematach często są przez czytelników pomijane.
  • 3. Sami wybraliśmy temat, więc starajmy się go trzymać w swoich wypowiedziach. Wypadałoby też aktywnie uczestniczyć w wywołanej naszą wiadomością dyskusji.
  • 4. Zadając pytanie, postarajmy się dostarczyć naszym rozmówcom maksimum informacji. Jeśli piszemy o komunikatach błędów, zacytujmy je w całości. Jeśli mamy błąd w kodzie, cytujemy odpowiedni jego fragment, plus kilka linii przed i po linii powodującej błąd. Starajmy się opisać okoliczności wystąpienia problemu, platformę na jakiej pracujemy i wszystko, co mogło by mieć wpływ na wystąpienie naszego problemu.
  • 5. Jeśli na Twoje pytanie nie pojawia się odpowiedź, może być to spowodowane kilkoma czynnikami. Może jesteś zbyt niecierpliwy i nie zaczekałeś odpowiednio długo na odpowiedź? Może źle zatytułowałeś post, źle sformułowałeś pytanie, lub nie podałeś wystarczającej ilości informacji i nikt nie próbuje nawet na nie odpowiedzieć? Może pytanie zostało już kiedyś zadane i nikt nie chce trudzić się odpowiadając na nie ponownie? Może pytanie przerosło możliwości wszystkich uczestników forum (najmniej prawdopodobna ewentualność)? Obojętnie co jest powodem, nie wysyłaj na forum ponownie tego samego pytania. Spróbuj sprecyzować to, które już zadałeś.
  • 6. Niedopuszczalne jest zakładanie tego samego tematu na kilku forach. Należy wybrać najwłaściwsze forum i na nim poprzestać.
  • 7. Pamiętaj, że celem istnienia forum jest poszerzanie wiedzy osób korzystających z niego. Jeśli rozwiązałeś problem, zanim ktokolwiek na Twój post odpowiedział, podziel się z innymi swoimi doświadczeniami.
  • 8. Każdy użytkownik ma prawo do swoich poglądów i opinii, dlatego nie należy rozpoczynać tematu, który najprawdopodobniej doprowadzi do powstania konfliktu między użytkownikami.
  • 9. Jeśli czytając wiadomości na danym forum, natrafisz na temat związany z tym co cię interesuje, nie zadawaj nowego pytania i nie twórz nowego wątku, lecz postaraj się kontynuować już istniejący.
NuLL
Cytat
NIE ŻĄDAM.
Ale jak nikt nie odpowiada, chciałem nawiązać kontakt z jakimś użytkownikiem forum.
Może mógłby mi pomóc.

Owszem żadanie to może złe słowo - domagasz się. Jednak charakter twoich próśb (tak nazywasz) napewno nie nastraja pozytywnie.
Cytat
Byłem na forach i stronach o Mambo.
Dało mi to tyle samo co posty na Waszym/naszym forum.

J.W

Nie pisz poraz kolejny tego samego bo temat zostanie zamknięty.
Kas
Do punktu pierwszego.

1) Długo myślałem.
2) Macie lepszy pomysł na wybór działu?!

Do punktu piątego.

1) Pytania nie było (chyba) zadawane wcześniej.
2) Czekałem chyba dwa miesiące.
3) Pytania były jasno sformułowane.
4) Napisałem o co mi chodzi.
5) Nie sądzę aby nikt na forum nie znał odpowiedzi na te pytania.

Ogólnie... Znam regulamin.

---

Domagam się?
NuLL
Cytat
Do punktu pierwszego.

1) Długo myślałem.

Giełda oferta - Napisz temat typu - Poszukuję kogoś kompetentnego do pomocy przy CMSie Mambo. Opisz swoje problemy - możliwe że ktoś sie zgłosi
Cytat
Potrzebuję pomocy z Mambo.

gg: 1072848
mail: kajetan@fuego.com.pl

Edytowany przez Kas 2005-08-10 13:03:09

Wątpię, aby tu był przedstawiony jakiś konkrentny problem dot. Mambo.
Cytat
Do punktu piątego.

1) Pytanie nie było (chyba) zadawane wcześniej.

Ad. 5 ) A ja sądzę, iż może się tak zdarzyć, że nikt się nie zna na Mambo.

EDITed
----
Ja odnoszę takie wrażenie - i wiem, że nie jestem odosobniony w tym zdaniu.
Kas
Cytat(NuLL @ 2005-08-21 15:18:34)
Cytat
Do punktu pierwszego.

1) Długo myślałem.

Giełda oferta - Napisz temat typu - Poszukuję kogoś kompetentnego do pomocy przy CMSie Mambo. Opisz swoje problemy - możliwe że ktoś sie zgłosi
Cytat
Potrzebuję pomocy z Mambo.

gg: 1072848
mail: kajetan@fuego.com.pl

Edytowany przez Kas 2005-08-10 13:03:09

Wątpię, aby tu był przedstawiony jakiś konkrentny problem dot. Mambo.
Cytat
Do punktu piątego.

1) Pytanie nie było (chyba) zadawane wcześniej.

Ad. 5 ) A ja sądzę, iż może się tak zdarzyć, że nikt się nie zna na Mambo.

Nie ofreuję pieniędzy, więc giełda ofert nie jest odpowiednia.

Konkretne problemy były w poprzednich postach na które nie było żadnej odpowiedzi.

Może nikt rzeczywiście nie zna się tu na Mambo, ale jest to mało prawdopodobne.
Na 10 280 userów ktoś musiał z tego korzystać.

---

Może jednak masz rację na temat znajomości Mambo.

Nie zmienia to faktu, że miałem chyba prawo poprosić o pomoc i kontakt bez ponownego (!) opisywania problemu.
NuLL
Cytat
Nie ofreuję pieniędzy, więc giełda ofert nie jest odpowiednia.

== WOLONTARIAT exclamation.gif
Cytat
Konkretne problemy były w poprzednich postach na które nie było żadnej odpowiedzi.

Nikt ZAZNACZAM NIKT nie musi Ci pomóc
Cytat
Może nikt rzeczywiście nie zna się tu na Mambo, ale jest to mało prawdopodobne.
Na 10 280 userów, któś musiał z tego korzystać.

Może i korzystał ale nie musi Ci pomagać - nikt nie karze temu komuś Ci pomagać - kazać można za pieniądze.
Cytat
Nie zmienia to faktu, że miałem chyba prawo poprosić o pomoc i kontakt bez ponownego (!) opisywania problemu.

Nie MIAŁES prawa - regulamin jest, był i będzie obowiazywał zawsze i wszędzie.

Napisz coś konkrentnego zamiast powtarzać to samo - bo zamknę temat.

EDITED

Cytat
Tak wolontariat, ale wolontariatu się nie odwala.

Wydaję mi się że mówi tak dość dużo ludzi - a w znakomitej większości Ci, którzy cieżko pracują na swoje utrzymanie.
Kas
Nikt nie musi mi pomóc, ale mam prawo ponownie poprosić o pomoc w innej formie i w inny sposób.
W myśl zasady "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..." uznałem, że nic się nie stanie jak poproszę o wspracie.

@NuLL

Tak wolontariat, ale wolontariatu się nie odwala.

---

Piszę konkretnego.

Regulami zabrania pisanie tego samego.
Ja tym razem poprosiłem o kontakt!
O bezpośrednią pomoc @gg lub @mail.

Cytat
Obojętnie co jest powodem, nie wysyłaj na forum ponownie tego samego pytania. Spróbuj sprecyzować to, które już zadałeś.

Szczególnie jak post zniknął!

---

Ale moderator mógłby okazać szacunek użytkownikom, którzy ZA DARMO pomagają innym.

Jest o tym w regulaminie.

Cytat
Każdy użytkownik forum powinien starać się traktować innych uczestników dyskusji tak samo, jak sam chciałby być traktowany. Oczekując szacunku, pamiętajmy o okazywaniu go innym.

Cytat
Wobec zasad obowiązujących na forum, wszyscy użytkownicy są równi. Do przestrzegania regulaminu zobowiązani są zwykli użytkownicy, moderatorzy, oraz administrator forum.
NuLL
Dobra skończmy się powtarzać i podsumujmy.

-> Regulamin jest regulaminem i należy się trzymać zawsze i wszędzie.
-> Praca za darmo to wolontariat (co do slowa odwalać napisałem opinię wyżej)
-> Forum służy do rozwiązywanie problemów oraz dyskusji nad nimi nie nie do pisania ogłoszeń. Od tego jest wyznaczone podforum.
-> Nikt nie może kazać sobie pomóc
-> Nikt nie musi odpowiedzieć na twój temat.

Ma nadzieję, że wszystko jest jasne i klarowne. Temat zamykam - w razie wątpliwości napisz mi na PW co jest jeszcze do omówienia.

Cytat
Szczególnie jak post zniknął!

---

Ale moderator mógłby okazać szacunek użytkownikom, którzy ZA DARMO pomagają innym.

Sam z siebie nie zniknał

Moderator okazuje szacunek - sam też pomaga ludziom. Ale wtedy kiedy go proszą a nie żadąją.
hwao
@Kas: jeżeli nie pasuje Ci nasze forum, to poprostu na nim nie uczeszczaj, przeciez jest masa innych.

Jezeli chcesz jeszcze pogadac na ten temat to zapraszam na prv'a domnie (masz w profilu dane).

Pozatym radze zapoznac sie z regulaminem, jaki zaakceptowales.
seaquest
Dyskusja przez Kasa została rozpoczęta bezpodstawnie. Na forum zasada działania jest taka: Jeżeli jesteśmy innego zdania niż moderator, to zwracamy się do zarządu, a najlepiej mnie, ponieważ to ja zajmuję się forum. Szanujmy prawo tajemnicy korespondencji. Dla mnie jedynym wiarygodnym źródłem podanym na stronie jest:

Cytat(Konstytucja RP)
Konstytucja RP Art. 49.
Zapewnia się wolność i ochronę tajemnicy komunikowania się. Ich ograniczenie może nastąpić jedynie w przypadkach określonych w ustawie i w sposób w niej określony.

oraz

Cytat(Kodeks Cywilny)
Dobra osobiste człowieka, jak w szczególności zdrowie, wolność, cześć, swoboda sumienia, nazwisko lub pseudonim, wizerunek, tajemnica korespondencji, nietykalność mieszkania, twórczość naukowa, artystyczna, wynalazcza i racjonalizatorska, pozostają pod ochroną prawa cywilnego niezależnie od ochrony przewidzianej w innych przepisach.

Jak widać zapewnia ona tajemnicę korespondencji, więc umieszczając tutaj prywatną korespondencję z NuLL'em złamałeś prawo ustawy zasadniczej a także Kodeksu Cywilnego. Czyli NuLL gdyby chciał, mógłby pozwać Cię do sądu i sprawę by wygrał. Prawdę mówiąc przeczytałem cały wywód pana Artura Woyciechowskiego i doszedłem do całkiem innych wniosków.

NuLL zamykając czy nawet usuwając temat postąpił właściwie, a ja jako opiekun moderatorów popieram jego decyzję.

Na przyszłość jeszcze raz podkreślam:
Jeżeli nie zgadzasz się z decyzją moderatora/opiekuna wysyłasz powiadomienie do Zarządu php.pl (najlepiej mnie jako opiekuna forum)!
DeyV
No cóż - rozgorzał poważny spór o nic.
1. Moderator miał prawo usunąć z forum wątek, który tam nie pasował. Kas sam potwierdził wątpliwość co do istnienia tego posta słowami, że już kilka razy o to pytał, a nikt nie raczył odpowiedzieć. Jeśli więc nikt nie chciał odpowiedzieć na konkretnie zadanie pytanie, tym bardziej bezpodstawne jest liczenie na pomoc w wątku, który jest wyraźnie w sprzeczności z celem istnienia forum, to jest "publikacją materiałów mających pomagać nie tylko osobie pytającej, ale również innym czytającym". Taki wątek pożytecznym na pewno się nie okaże...

2. Drugi temat niestety - jest nieco śmieszniejszy. Inaczej bowiem nie można nazwać rozmowy o poufności korespondencji na forum. I troszkę dziwi mnie to, że w spor ten udało się zaangażować kilka osób. A do tego przytaczać na poparcie swoich argumentów jakieś ustawy, prawa, choroba - o co chodzi?
Wydaje mi się, że ktoś tu zapomniał o tym, że nie można naruszyć prawa poufności "SWOJEJ" korespondencji. A każdy, kto napisze do kogoś list, automatycznie sprawia, że to właśnie odbiorca staje się jego posiadaczem. I choć nie chciałbym tu roztrząsać praw autorskich, własności intelektualnej itp. to jednak cała rozmowa na ten temat jest z palca wyssana i nieco śmieszna.
Piszę o tym tu, by przypomnieć wszystkim: "Więcej luzu", i to dotyczy to zarówno każdego użytkownika jak i całej ekipy moderującej.
Wszystkim nam się to przyda...

ps. Oczywiście nie zmiania o faktu, że seaquest podał jedyny i obowiazujący sposó rozwiązywania problemów moderator - użytkownik, i mamy nadzieję, że przynajmniej przez jakiś czas będziecie o tym pamiętać smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.