Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Własny serwer, Mac, łącze, SMTP/FTP
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Fipaj
  • Serwer WWW: postanowiłem założyć serwer na Macu (Apache/php/MySQL...). Czy to zły pomysł? Czy istnieją darmowe serwery SMTP/FTP/... na Maca? Czy nie będzie problemu z rozszerzeniami php, itd? Perl, Python?
  • Łącze: posiadam Neostradę, a przez to zmienne IP. W takim wypadku serwer WWW nie ma sensu, no nie? A więc zakładam, iż trzeba zmienić łączę... Choć mieszkam w stolicy (Wa-wa Włochy) to z Internetem nie teges - w grę wchodzą tylko linie TePsy. Czy ktoś przez te linie zrealizuje w miarę szybki internet, czy moje szanse na serwer z prawdziwego zdarzenia spadają do zera?
Nie sądzcie, że nie chciało mi się szukać. Szukałem, nie za bardzo znalazłem, wolałbym się poradzić jakiegoś administratora winksmiley.jpg

PS. Jeśli trzymacie blog/portfolio/coś_w_tym_stylu na localhoście, to jaki macie internet? Czy 512 kb/s is enough? Podzielcie się informacjami... winksmiley.jpg
tiraeth
Temat nie za bardzo nadaje się na Serwery WWW więc przenoszę na HydePark.

Z tego co mi się wydaje to Apache jest w wersji dla UNIXów a MacOS jest systemem Unixowym. Tak więc nie widzę problemu - manual/dokumentacja czeka smile.gif To samo tyczy się php i MySQL/PgSQL smile.gif Wystarczy poszukać...

Co do łącza - masz pecha smile.gif Oczywiście zawsze możesz poszukać gdzieś firm, które oferują stałe łącze (stały adres ip) ...
Marusz
Zawsze mozesz na Macu (jesli to PPC/MCxxxxx/Gx) postawic Debiana. Wtedy problem dostepu do oprogramowania zanika.

Co do lacza. Neostrada 512 posiada 128kbit upload (czyli okolo 12-15 kb). Jesli Twoj blog/cokolwiek odwiedzany jest przez ~50 osob dziennie, to tego typu lacze pozwoli Ci na w pelni komfortowa prace. Jesli chodzi o zmienne IP to polecam: http://www.dyndns.org (darmowe domeny przypisywane do dynamicznych IP). Dzieki temu problem domeny Ciebie juz nie obchodzi.

Z tego co mi wiadomo, TPSA nie uwzglednia w limicie transferow uploadu (a pamietaj, ze w tym przypadku tylko upload jest wazny), wiec serwer nie powinien Ci zarznac lacza (sprawdz jeszcze na ich WWW).
anas
Hej.

A jaki masz tam zainstalowany system, bo nie sprzet a system jest opdpowiedzia na Twoje pytanie, jesli jest to MacOS X - to oparty zostal o systemy BSD - wiec UNIX - takze tutaj zaden problem. Napewno znajdziesz zrodelka dla swojego systemu, a jesli nie mozesz postawic serwerek na Linux'ie a wtedy to juz sam wiesz biggrin.gif.

pozdrowka

anas
ebe
Cytat
czy moje szanse na serwer z prawdziwego zdarzenia spadają do zera

jeśli chcesz postawić taki serwer w schowku na szczotki (a nie w serwerowni) to nie masz szans (no chyba żeby za kilka tys. zł. ktoś pociągnął Ci światłowód) Neostrada to także poroniony pomysł, pamiętaj, że serwer udostępnia usługi/dane więc najważniejszy jest upload (a w neo ile tego jest 128/256 kbs ?)

Serwer możesz sobie postawić na TPSA Dsl(odsyłam na stronę tepsy) to całkiem dobry sposób na relatywnie tani, prosty serwer, ale większego hostingu na tym nie zrobisz. No i koszt jest większy niż neo, ale za to masz stałe ip.
Fipaj
Wielkie dzięki za opdpowiedzi!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.