Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Automatyczne wykonanie skryptu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
yaroo_s
No własnie?? Jest jakaś funkcja, która mierzy czas?? Chodzi o to by dany skrypt wykonywał sie automatycznie co jakis ustalony czas...
nospor
Co jakiś czas to se o cronie poczytaj. Ma on mozliwosc uruchamianie zadan co jakiś czas lub o okreslonej porze.
inaczej byś musiał zrobic skrypt, który by działał w nieskonczonosc i co 30 minut wykonywał inny skrypt. Bez sensu
mynio
a czy znacie program podobnie działający jak cron tylko pod windows bo jakoś nie mogłem się z takim zapoznać

pzdr
sobstel
a harmonogram zadań?
FiDO
ja polecam nnCronLite zamiast Harmonogramu
a79rtur
mozna tez zrobic tak ze skrypt bedzie sie uruchamial przy wejsciu uzytkownika na strone i sprawdzal czy minelo 30 minut od ostatniego uruchomienia (zapis w bazie albo txt) i jeśli tak to cośtam dalej. to zajmie niewiele czasu serwera
nospor
No tak, tylko ze jesli nikt nie wejdze na strone w ciągu godziny? Lub dłużej?
A skrypt ma się wykonywać dokladnie co 30 minut. Twoje rozwiązanie jest w większości tego typu przypadków zawodne
Kas
A nie da się zasymulować jedno użytkownika?
Czy dałoby się stworzyć skrypt/program/coś innego co dawałoby efekt jednego użytkownika siedzącego 24h na stronie?
nospor
Rajciu, ale po co symulować gostka co się na stronę w wwala 24/7 po to zeby uruchamiac skrypt co 30 minut? To już lepiej zasymulowac ten skrypt co 30 minut.

Poto są narzędzia typu cron, żeby niemusieć żadnych bzdur (bez obrazy) symulować
Kas
Masz rację, chociaż wstedy mozna by odpalić wiele skryptów mało absorbujących serwer i jedno wirtualnego usera.

P.S.
Na Ciebie się nie obrażę. tongue.gif

Cytat
odpalić wiele skryptów mało absorbujących serwer
Tylko że te wiele skryptów też można z crona uruchomić tongue.gif

pozatym "bez obrazy" dotyczylo się wszystkich użytkowników a nie tylko ciebie tongue.gif
(ale dzięki )
----
nospor

---

Tak czy inaczej ja się nie obrażę. tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.