Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: aukcje internetowe
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
blizniak
Witam
mam zrobione cos takiego ze czas ktory pozostal do konca aukcji jest zapisywany do bazy sql za kazdym odswiezeniem strony . i mam takie pytanie bo teraz zamierzam dodac do crona ten skrypt ktory bedzie sprawdzal jaki czas pozostal do konca aukcji, tylko nie wiem za bardzo co jaki czas ustawic zeby ten skrypt sie wykonywal, bo najlepiej by bylo jak najczesciej czyli co 1 sekunde, tylko ze z drugiej strony to rozwiazanie wydaje sie troche bez sensu. ma ktos moze jakis pomysl jak to rozwiazac zeby bylo jak najlepiej
NuLL
Nie lepiej zapisać czas zaczęcia oraz czas trwania :?:

BTW. Temat wątlu który wpisałeś zakrawa na kpinę.
TomASS
Oczywiście, że najlepiej jest przetrzymywać w bazie danych date wystawienia przedmiotu i czas trwana aukcji, niz za każdym razme (w zasadzie co 1sek) robic update całej tabeli. Nie wyobrażasz sobie chyba, że przy np 10 000 (tyle Ci życzę smile.gif przedmiotach ednorazowo wystawionych), skrypt co sekunde robił 10 000 zapytań. To w minucie daje 600 000! Chyba jeszcze lepszym rozwiązaniem jest trzymanie daty (i oczywiście czasu) zakończenia aukcji. Skrypt nie musi działać na cronie, wystarczy, że na początku skryptu utworzysz kod sprawdzający, czy aukcja nie została zakończona, a jeśli tak, to robisz co tam musisz (jakieś podsumowanie, wysłanie meila itp.). Tym sposobem, pierwszy użytkownik który wejdzie na aukcje wykona akcje zakończenia aukcji (ale rymowanie tongue.gif). Pozdrawiam serdecznie

BTW: Etam, zaraz kpina......
sf
Lepiej uzyc crona. Co 5 minut sprawdza akcje, ktore sie zakonczyly i wysyla emaile. Mozna nawet to napiac w perlu... ktory jest szybszy i przewaznie mamy dostep do watkow przez niego.. a kazdy watek sobie posle emaila np. co 1sec winksmiley.jpg

Sposob by czekac az ktos wejdzie na ukcje i dopiero wtedy slac emaila ma powaznwa wade... jesli nikt nie wejdzie na ukcje to email nie pojdzie... wiec to rozwiazanie jest zalezne od uzytkownikow, wiec nie mamy nad tym kontroli, a co za tym idzie moze nas zawiesc.

Czas trwania aukcji - wg mnie lepiej zrobic date zakonczenia aukcji.
TomASS
A co to będzie jak aukcja się skończy a dopiero po 5min system ją "zamknie" - tzn. uniemożliwi dalszą licytacę? Może lepiej zapuścić crona i dodać do tego sprawdzanie o którym mówiłem?
sf
Cytat(TomASS @ 2005-08-28 08:25:07)
A co to będzie jak aukcja się skończy a dopiero po 5min system ją "zamknie" - tzn. uniemożliwi dalszą licytacę? Może lepiej zapuścić crona i dodać do tego sprawdzanie o którym mówiłem?

Przeciez to czy aukcja jest zamknieta to widac przy odswiezeniu strony. Patrzysz na czas zakonczenia i sprawdasz, jesli czas ok to piszesz, ze otwarta, jesli nie to piszesz zamknieta. Tak samo przy licytacji.. mozna tylko zalicytowac jesli akcja sie nie skonczyla ( gdyby byl przpadek, ze ktos odswiezyl strone zanim sie skonczyla.. a jak juz glosuje to jest skonczona ). W cronie tylko robisz wysylke powiadomien, ze aukcja sie skonczyla..
TomASS
Jak tak, to popieram w 100% smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.