Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: localhost i internet
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
batman
Witam. Nie pisałem dawno z powodów nawału roboty. Udało znaleźć mi się czas ponieważ nie mogę dalej pracowć winksmiley.jpg
Kłopot mój polega na tym, iż przeglądarka nie może znaleźć strony localhost. Ani IE ani FF. Problem ustępuje, gdy fizycznie odłączę kompa od netu. Dzieje się tak od kilku dni(wcześniej nie było takich kłopotów). Sprawdziłem ustawienia ogniomurka, httpd.conf oraz hosts i nic. Adres 127.0.0.1 odpowiada na pingi. Nie wiem co mam z tym fantem zrobić. Podobna rzecz dzieje się z MySQL. Proszę o pomoc.
sztosz
Poniżej jest identyczny temat (Apache i localhost), nawet szukać nie trzeba winksmiley.jpg
batman
Racja jest pponiżej winksmiley.jpg. Właściwie chodzi o to samo, z tym że 127.0.0.1 tak samo nie działa jak w przypadku localhost i nie mam neostrady. Moim ISP jest lokalna firma. Najdziwniejsze jednak jest to, że działo mi localhost kilka dni temu, a teraz nie. Nie wiem co moge jeszcze zrobić.
sztosz
To jeżeli działało kilka dni temu to:
1. Co robiłeś, jak ingerowałeś w system, Apache'a itp pomiędzy "działaniem localhosta", a pierwszym "zauważeniem niezadziałania localhosta"?

2. Trywialna sprawa, czy masz firewalla? Antywirusa? Czy wiesz co to to jest spyware i jak się przed tym chronisz? (często włąsnie spyware sprawia kłopoty, chociaż jeżeli po odłączeniu od netu działa...)

3. jest taka komenda "ipconfig", poużywaj tego z netem i bez neta. Może sam na coś wpadniesz, a może jak tu wkleisz output forumowicze na coś wpadną winksmiley.jpg
batman
Najśmieszniejsze w całej sytuacji jest to, że nic nie robiłem. Działo i nagle przestało. Aktualizacje automatyczne mam wyłączone i sam wszystko aktualizuję, więc nie ma mowy że jakiś soft mi namieszał. Sprawdziłem porty czy nie są przypadkiem zablokowane i nic. Mam ogniomurka ale jest dobrze skonofgurowany.
W FF błąd jest następujący: Połączenie zostało odrzucone podczas próby kontaktu z serwerem localhost. W IE otwiera się stronka autoserch. W pliku hosts jest 127.0.0.1 localhost. A plik httpd.conf jest też dobrze skonfigurowany. Nie mam pojęcia jak to mam naprawić. Podejrzewam, że w jakiś dziwny sposób podczas wywołania localhost, jest on szukany na serwerze dns. Może jest jakaś możliwość by to zmienić??

Udało mi się jeszcze ustalić, że podczas wpisywania localhost w przeglądarce, sprawdzany jest adres przydzielony mi przez dhcp a nie 127.0.0.1, mimo że w plikach wszędzie mam ustawiny 127.0.0.1 jako adres localhost.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.