Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: programowanie - od którego języka zacząć
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
wolguy
Witam,
chciałbym zacząć programować w jakimś języku by tworzyć aplikacje *.exe. Nie wiem, który wybrać, od którego "normalni" ludzie zaczynają. Jedni piszą, że od C++, drudzy, że od Pascala... A może Visual Basic albo Delphi...
Proszę, doradźcie...
TomASS
Chyba zdecydowana większość na początku uczyła się (Turbo) PASCALA i później prosto migrowała do C/C++, ja szczerze mówiąc zaczynałem od ASM (na procesory ATMELA), ale już prawie nic z tego nie pamiętam. Później był PASCAL, C, C++ w międzyczasie php + Java. I tak sobie skrobie aż do dzisiaj, jednakże w planach na przyszłość mam AJAXA.
mike
Zacznij od języków prostszych: (Turbo) Pascal. Nauczysz się podstaw, potem możesz iść w kierunku C++ lub Java'y. Dobrym pomysłem na przyszłość jest C#.
bela
Tylko nie Pascal proszę...
Poznaj się z Pythonem jak chcesz czegoś przyjemnego do nauki smile.gif
php programmer
1. Chyba najlepszy na pocżatek jest Pascal, bo kest najbardziej zbliżony
do języka potocznego.

2. C++ to chyba nie jest dobry pomysł na pocżatek, rzutowanie typów,
dynamiczne przydzielanie obszaru pamięci, itp to by cie tylko zniechęciło,

3. Delphi i wszystkie Visuale też odradzam, najpierw trzeba nauczyć się
podstaw języka pisanego, jego składni itp, a dopiero później wykorzystać to
graficznych narzędziach typu RAD.
NuLL
Ja naukę rozpoczołem od Pascala i wiem, że to był dobry wybór.
dasko
Ja nie zaczynałem od Pascala, ale wiem, że jednym z założeń Wirtha było właśnie wykorzystanie języka w celach dydaktycznych.
DeyV
A ja zaczynałem od pascala i bardzo tego żałuje. Nie lubię tego jezyka nie tylko za jego całkowitą aprzydatność w naszych czasach, ale głównie za mało przejżystą składnię i "nadmiarowość" pisania.
Nikt bowiem nie przekona mnie, że jest jakaś wyższość pisania Begin i End w miejsce {} ...
Faktem jednak jest, że język ten uczy porządku w kodzie, i pozwala na zapoznanie sie z założeniami programowania.

Zanim jednak zdecydujesz się na wybór języka do pisania "execów", warto byś zadał sobie pytanie - co już potrafię.
Czy to ma byc tak naprawdę Twój pierwszy kontakt z językiem programowania?
Czy też umiesz już co nieco - choćby dzieki pisaniu w php, a teraz chciałbyś rozszeżać swoje umiejętności?

Tak czy inaczej - myślę, że propozycja podana przez bellę należy do jednych z najlepszych - mimo stosunkowo małego suportu i zainteresowania tym językiem w języku polskim.
Świetnym wyborem może okazać się również Perl, albo - jeśli chcesz się uczyć skupić na uczeniu obiektówki - Java
TomASS
Wg mnie Java to już.....ech kiedyś się tym językiem zauroczyłem, bardzo zauroczyłem. Wg mnie tak jak pisał DeyV to najlepiej PERLA
bela
Perl ma 'troszkę' nadmiarową składnię, co przejawia się m. in. w konkursach na najbardziej zaśmiecony kod w tym języku tongue.gif

Cytat
i wszystkie Visuale też odradzam

Visual C++ to nie RAD, ale bardzo dobre IDE.
ebe
Jeśli masz już jakieś pojęcie o kodzie, wiesz do czego służą pętle tablice itd. chcesz pisać aplikacje pod windowsowe api, to albo w wersji łatwiejszej Visual C++, Delphi (ble), może Java, w wersji ambitniejszej C/C++ i poznawanie windows api od niskiego poziomu, w wersji hardcore asm i win api smile.gif
razorblade
ja zacząłem od C i moim zdaniem to dobry wybór z kilku względów:
1. pozwala nauczyć sie podstawowych zagadnień i nawyków zw. z programowaniem, a przy tym wymusza poprawne pisanie kodu, co jest jego zaletą - nie jest tak "pobłażliwy" jak C++
2. posiada prostą i zrozumiałą składnię.

i wszystko gra guitar.gif
sirrus
No cóż... wybierając się na kierunek "informatyka" na obojętnie jakiej uczelni (tak mi się przynajmniej wydaje tongue.gif), zaczyna się od Pascala lub jakiegoś pseudo języka (taki mini assembler), później algorytmy (u mnie Pascal), nauka OOP (u mnie Object Pascal). No cóż... może i Pascal jest dobrym językiem dla początkujących, ale... wedle mnie, na "domowe" warunki najlepszą decyzją byłoby uczenie się C++ lub C#. Odradzam Visual Basic... osobiście bardzo lubię ten język i wiele osób powiada, iż jest on idealny dla początkujących, ale jeśli zaczniesz od niego będziesz miał wielki problem z przesiadką na coś innego. Zaczynając z C++/C# i przesiadając się na VB, takowego problemu mieć nie będziesz.
tiraeth
odradzam Pascal'a.... będziesz miał potem złe nawyki, radzę odrazu wziąć się za C/C++/C# albo Java
Seth
Wg. mnie sa trzy drogi:

Pascal ------ potem ------> Delphi / Kylix (Delphi dla Linuxa)

Pascal jest dobrym jezykiem dla pocztkujacego. Uczy dobrych nawykow - np deklarowania zmiennych, robienia wciec w kodzie etc. Jest popularny w liceach i na studiach, wiec uczac sie jego bedziesz do przodu.
Delphi to obiektowa i wizualna kontynuacja Pascala, ktora umozliwi Ci tworzenie aplikacji okienkowych pod Windowsem jak i Linuxem (Kylix).
Jednakze skladnia samego Pascala/Kylixa odbiega od tej spotykanej w C/C++/C#/Java/php itp. Dlatego gdybys chcial sie na nie przeniesc musial bys poznawac ja od poczatku.

C/C++ ------ potem ------> Visual C++ albo C# albo Java

C/C++ to jezyki, ktore w przeciwienstwie do Pascala swietnie sprawdzaja sie w profesjonalnych projektach.
Dla poczatkujacego moga byc na poczatku trudne ale za to umozliwia w pozniejszym czasie dalsza prace nad duzymi projektami.
Jednym slowem uczac sie C/C++ nie porzucisz ich aby szukac lepszego jezyka , gdyz oferuja duze mozliwosci - w C/C++ pisze sie min Systemy Operacyjne (po za oczywiscie wstawkami w Assemblerze).

A gdybys chcial rozwijac sie w strone okienkowa to wystarczy wtedy przejsc na Visual C++ albo programowanie w GTK (pod Linuxem).
C/C++ ma jednak swoje ograniczenia i nie uwzglednia w 100% nowych trendow/technologii w konstruowaniu aplikacji np. OOP (Programowanie zoritneowane obiektowo), AOP (Projektowanie zorientowane aspektowo), dlatego kolejnym z mozliwych jezykow po C/C++ jest C# albo Java (jako, ze skaldania jest zbilzona nie bedziesz na poczatku mial problemow z przesiadka - poza oczywistymi roznicami w projetkowaniu aplikacji i ich filozofii).

Mozliwa droga jest tez:

C/C++ ------ potem ------> php albo ASP.NET(C#) albo JSP (Java) ( i wmiedzy czasie nauka JavaScript, HTMLa, CSS)

...w przypadku gdy chcesz sie zajac projekotwaniem aplikacji Webowych - co ostatnio jest trendy smile.gif

Ale na pewno nie powinno sie zaczac programowania od php.
Co prawda jest on latwy ale przez to nie uczy zadnych nawykow dotyczacych chociazby deklaracji zmiennych, ich typow etc. Co przy innych jezykach jest bardzo wazne.
To tak jakby uczyc sie gotowania przez robienie ciasta z torebki - prosto i szybko ale nie poznamy jak przyzadza sie ciasto od podstaw i jakie proporcje skladnikow sa potrzebne.

Wydaje sie, wiec ze najlepszym rozwiazaniem na poczatek jest C/C++. Trzeba jednak zaznaczyc, ze moze on sprawiac Ci na poczatku problemy - koniecznosc deklaracji zmiennych, koniecznosc usuwania zmiennych z pamieci, rzutowanie typow, wskazniki, referencje, strumienie etc. Dlatego jezeli szybko sie zniechecasz wybor raczej powinen pasc na Pascala, a ew. pozniej, po zdobyciu praktycznej wiedzy o co chodzi w programowaniu, przejsc na C/C++ albo pozstac przy Pascalu i zaczac zabawe Delphi.

Zmieniajac nieco temat, trzeba tez Ci wiedziec, ze jezeli nie masz smykalki do rozwiazywania problemow, pisania algorytmow itp. to programowanie, chodzby w najlatwiejszym z jezykow, zawsze bedzie nastreczac Ci problemow. Dlatego lepiej nie isc za moda tylko wybrac inna dziedzine infromatyki.

No i na koniec jeszcze jedna wskazowka. Kazdy ma swoje sympatia i antypatie co do jezykow programowania, wiec tak naprawde ciezko bedzie Ci znalezc osobe, ktora rzetelnie powie Ci, ktory jezyk jest obiektywnie lepszy (poza tym coz... nie ma jezyka dobrego do wszystkieg).
Dlatego musisz sam, kireujac sie swoimi preferencjami co do tego w jaka strone chcesz sie rozwijac (programowanie systemow operacyjnych, programwonie gier, aplikacje webowe itp.), wybrac odpowiedni jezyk, ktory posiada wiekszosc potrzebnych Ci w danej dziedzinie, rozwiazan.

Uff... juz mi sie atrament skonczyl ;D

Btw: nie wspomnialem o Perlu, Pythonie, Ruby czy chociazby TLSie gdyz te jezyki choc niewatpliwie majace duzo zalet musisz, po juz opanowaniu jednego jezyka, sam przetesotowac i samemu przekonac sie czy sa "cool" snitch.gif
wolguy
Właśnie poszedłem do pierwszej klasy liceum i usłyszałem, że bądą różne konkursy, więc pomyślałem, że warto się czegoś nauczyć, bo php już trochę liznąłęm...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.