Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bezpieczenstwo plikow
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_Huran
Moja strona obsluguje caly ruch przez index, ktory zawsze includuje potrzebne akurat pliki php. Nie chcę, zeby te pliki dalo sie w jakikolwiek sposob otworzyc / przeczytac / wykonac, ale chcę, zeby mogly byc includowane przez index.

Czy za pomoca total commandera da sie zmienic wlasciwosci plikow, zeby tak sie stalo? Jesli tak, prosilbym o wyjasnienie, jak. Jesli nie, prosilbym o wskazowki. (Szukalem informacji, jak zmienic, CHMODy, ale naprawde nigdzie nie znalazlem.)
Gość_Huran
Wlasciwie to poprosze jedynie o informacje, jakie chmody ustawic (jaki na index i jaki na pozostale). (Nadal nie jestem w stanie zrozumiec, o co chodzi z podzialem: wlasciciel / grupa / swiat.)

PS. Przepraszam za nieco nieprzemyslanego pierwszego posta. Edytowalbym go, gdybym mogl smile.gif
FiDO
Zarejestruj sie, to bedziesz mogl smile.gif

A co do problemu to ja robie to tak, ze pliki aplikacji trzymam w ogole poza drzewem public_html, dzieki czemu nie widac ich przez www, a dostepne dla index.php sa, bo mozna bez problemu includowac pliki z poza public_html.
Jesli nie masz takiej mozliwosci to samymi prawami nie podzialasz, bo zeby plik mogl zaincludowac inny to musi miec prawa, zeby go odczytac, a ze apache z reguly jest zainstalowany jako nobody, wiec potrzebuje praw dla Others (Świat) do odczytu, zatem musisz mu je dac. Zarazem zeby uzytkownik z internetu nie mogl ich przegladnac to musisz prawa do odczytu zabrac. Jak widzisz te dwie kwestie troche sie wykluczaja.
tiraeth
możesz w pliku index.php ustawiać stałą (define" title="Zobacz w manualu php" target="_manual):
  1. <?php
  2. define('INCLUDE', true);
  3. ?>

a w każdym pliku na początku ustawić:
  1. <?php
  2. if(!defined('INCLUDE'))
  3. {
  4.  die;
  5. }
  6. ?>
Huran
Okazalo sie, ze jestem juz zarejestrowany biggrin.gif
Zastosowalem rade FiDO i jestem z tego bardzo zadowolony, poszlo gladko i jest w porzadku. Faktycznie, ustawienia plikow i katalogu prowadzily do sprzecznosci, to nawet juz sam wczesniej odkrylem. I nawet zrozumialem, o co chodzi z CHMODami smile.gif
Niestety rozwiazanie tiraetha byloby uciazliwe ze wzgledu na spora liczbe plikow.

Jako ciekawostke moge powiedziec, ze raz wgralem juz pliki do folderu nad public_html, oczywiscie przez pomylke, i od razu je skasowalem smile.gif Ale nic nie szkodzilo wgrac je drugi raz, a skasowac te "poprawnie" wgrane smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.