Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: obsluga pola radio w formularzu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ppsi
Hejka mam problem z obsługą formularzy. Chodzi o to że użytkownik wybiera sobie jednego ulubinego piosenkarza (w formularzu index.html)i jak zrobi wyślij przeładuje się strona mail.php i pokaże jakie pole wybrał. Jak coś takiego wykonać ma ktoś może pomysł?
Ja zrobilem coś takiego i nie wiem jak to dalej pociągnać:
  1. <?php
  2.  
  3. if (empty($_POST['piosenkarze'])  )
  4. {
  5. echo ' Ulubiony piosenkarz: (musisz wybrac jednego) *pole wymagane<br><input type="radio" name="piosenkarze" value="krawczyk">Krawczyk&nbsp<input type="radio" name="piosenkarze" value="stachurski">Stachurski&nbsp<input type="radio" name="piosenkarze" value="kowalska">Kowalska&nbsp<input type="radio" name="piosenkarze" value="wisniewskik"> Wiśniewski&nbsp<input type="radio" name="piosenkarze" value="mandaryna">Mandaryna&nbsp<br><br> ' ;
  6. }
  7. else
  8.  {
  9. echo ' Ulubiony piosenkarz: (musisz wybrac jednego) *pole wymagane<br><input type="radio" name="piosenkarze" value="krawczyk">Krawczyk&nbsp<input type="radio" name="piosenkarze" value="stachurski">Stachurski&nbsp<input type="radio" name="piosenkarze" value="kowalska">Kowalska&nbsp<input type="radio" name="piosenkarze" value="wisniewskik"> Wiśniewski&nbsp<input type="radio" name="piosenkarze" value="mandaryna">Mandaryna&nbsp<br><br> ' ;
  10. }
  11.  
  12. ?>

Jeżeli nic użytkownik nie wybieże wyświetli sie pole radio piosenakrze i musi jednego wbrać. Else jak wybieże jakiegos pokaze sie pole radio piosenkarze z zaznaczonym wcześniej piosenkarzem. Pozostaje tylko przerobic warunek dla else.Jak coś takiego zrobić prosze o pomoc i pozrowka dla całego forum papatki
NuLL
Próśb o napisanie gotowców tu nie zamieszczamy.
gladiror
bylo pare dni na forum coś podobneego... poszukaj...
ppsi
szukałem niestety nic podobnego nie znalezłem był tylko moj post który tyczył sie troszke innego przypadku sad.gif Wiec nadal jestem zdany na Was bo "Jak nie tu to gdzie?Jak nie Wy to kto?Jak nie teraz to kiedy?" licze na pomoc....... pozdrowka
qbuz
Gdzie ty tam masz w ogole formularz? Masz tylko same pola formularza.

Mozesz zrobic tak (tylko dodaj jeszcze ten <form no i submit)
  1. <?php
  2.  
  3. $formularz = 'Ulubiony piosenkarz: (musisz wybrac jednego) *pole wymagane<br><input type="radio" name="piosenkarze" value="krawczyk">Krawczyk&nbsp<input type="radio" name="piosenkarze" value="stachurski">Stachurski&nbsp<input type="radio" name="piosenkarze" value="kowalska">Kowalska&nbsp<input type="radio" name="piosenkarze" value="wisniewskik"> Wiśniewski&nbsp<input type="radio" name="piosenkarze" value="mandaryna">Mandaryna&nbsp<br><br>';
  4.  
  5. if (!empty($_POST['piosenkarze']))
  6. {
  7. $formularz = str_replace ('value="'.$_POST['piosenkarze'].'"', 'value="'.$_POST['piosenkarze'].'" checked="checked"', $formularz);
  8. }
  9.  
  10. print $formularz;
  11.  
  12.  
  13. ?>
ppsi
dziekuje qbuz dzial wszystko poprawnie. Dzieki Tobie moge w koncu skonczyc ten moj formularz. Dzieki slicznie i pozdrowka
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.