guti
20.09.2005, 19:32:53
zainstalowałem sobie serwer Apacha (wstępnie go skonfigurowałem) oraz php i bazę mysql. Napisałem prostą stronkę w html z wstawką php, gdzie używam funkcji do obsługi bazy mysql (np. mysql_connect(....), mysql_select_db (..), itp). Gdy próbuję ją wyświetlić na serwerze pojawia się komunikat: Call to undefined function mysql_query() in D:\usr\Apache2\htdocs\pierwszy.php.
Czy problem tkwi w niewpełni kompletnym skonfigurowaniu serwera?
tiraeth
20.09.2005, 19:34:45
Tak, problem tkwi w niekompletnym skonfigurowaniu serwera, dlatego też przenoszę na odpowiednie forum.
guti
24.09.2005, 14:24:48
Może to pytanie wyda się głupie, ale napisałeś, że przeniosłeś mojego posata na inne forum, a ja go nie mogę odnaleźć. W dalszym ciągu nie udało mi się rozwiązać problemu z mysql i Apache. Potrzebuję pomocy.
Kicok
24.09.2005, 19:16:22
otwórz C:\WINDOWS\php.ini (czy gdzie tam ten plik masz), poszukaj:
;extension=php_mysql.dll
usuń ten średnik, zapisz plik, zrestartuj Apache.
guti
27.09.2005, 19:00:17
Zrobiłem zgodnie z twoją instrukcją, ale teraz gdy próbuję ponownie załadować tą stronę pojawia się warning: "php Startup: Unable to load dynamic library './php_mysql.dll' - Nie można odnaleźć okrślonego modułu" i dalej ten sam komunikat co wcześniej.
Co może być jeszcze nie tak. Czy brakuje mu jeszcze czegoś? Rozpakowałem php z zip-a, powinien mieć wszystko.
tiraeth
27.09.2005, 19:05:50
1. Przeniosłem temat do działu Serwery WWW / Apache bo temat dotyczy konkretnie serwera www a nie php
2. Sprawdź dyrektywę extension_dir powinna zawierać ścieżkę do katalogu ext (np. C:/php/ext/). Jeżeli nie ma tam ścieżki do katalogu z php (konkretnie do ext) to ustaw ją...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.