webtg
21.09.2005, 12:43:25
Jeżeli poziom tego pytania kogoś uraża to bardzo przepraszam.
Kupiłem sobie niedawno nową pozycję o php i MySQL w ramch dokształcenia się.
Poprzedni podręczniki do php nie traktowały o PEAR nawet troszeczkę.
A w tej książce autor traktuje to jak chleb powszedni nie mówiąc o Smarty.
Czytając tą książkę i analizując zawarte tam przykłądy uważam że bez problemu można zrobić to samo tylko w php.
Jednak nie bez przyczyny ktoś używa PEARa.
A ja chciałbym wiedzieć dlaczego warto sie tego uczyć i na czym to polega ?
Wiem na razie tyle że jest to rozszerzenie funkcji php.
Proszę o jakies naprowadzenie . . co warto przeczytać, jaką książkę kupić ?
nospor
21.09.2005, 12:49:08
Taką dyskusję to na hydepark proszę. Przenoszę
Sh4dow
21.09.2005, 14:50:53
PEAR to taki zbiur bibliotek pisanych w php. Takie cos jak komus nie chce sie pisac obslugi bazy danych, wysylania naglowkow http czy tez wyslac SOAP'a. Brmi to troche tak, jak by to bylo cos niedobrego, ale kazde kozystanie z bibliotek nie uzywaja swoich przynosi niekozysci.
Mamy niewielka kontrole nad biblioteka, dopoki nie wybebeszymy jej na lewo i prawo, no bo skad mamy wiedziec co sie tam dzieje. Nie uczymy sie nowych funkcji ani zagadnien, bo biblioteka rozwiarze to juz sama za nas.
Niektorzy twierdza ze PEAR jest niechlujnie napisany. Nie wiem niekozystam z tego wogole i dopuki pracodoawca nie przystawi mi dwu-rurki do glowy i nie powie ze mam uzywac to sam z dobrej woli nie uzyje.
Tak oczywiscie ze smarty kozystam, bo za duze do napisania przemnie samemu, ewentualnie praca na plikach binarnych jak mp3 excel.
Czy ma to jakies plusy? Pewnie tak, jest gotowe do uzycia, ale co z tego.
webtg
21.09.2005, 20:13:45
W zupełności podzielam Twoje zdanie. Mam dotego podobny stosunek.
Ale czy PEAR się przyjmie ? Czy nie będziemy zmuszeni z niego korzystać ?
Jednak ktoś nad tym siedzi i myśli i widzi w tym sens (choć jak widac niektórzy z nas nie).
To dramat programistów php, ogólnie całego środowiska, że nie dostrzegają zalet uzywania zewnętrznych bibliotek. W Javie, .netowych językach to całkiem naturalne. Może można to tłumaczyć to tym, że wielu ludzi (niesłusznie) zaczyna programowanie od php i zwyczjnie nie umie korzytać z bibiliotek, ew. nie zauważa takiej potrzeby. Ponadto fakt pomijania zew. bibliotek moze wynikać też z tego, że php jest jednak językiem b. wysokiego poziomu...
webtg
21.09.2005, 20:30:12
CHyba masz racje. Troszkę za bardzo co niektórzy sie przyzwyczaili do "złych nawyków", które troszke cieżko zmienić.
Przyznam że nie spotkałem jeszcze dobrej książki o tym. Fakt że nie szukłąem specjalnie, ale regularnie odwiedzam księgarnie i nic mi się nie rzuciło w oczy. Śmigam na strone Helionu zobaczyć czy coś tam o tym mają.
PEAR nie jest czymś genialnym ale jest tam sporo klas ułatwiających życie (np. SMTP) niektóre z nich są kiepskie, inne lepsze, jeszcze inne mają beznadziejną dokumentację, ale każdy może znaleźć coś dla siebie, słyszałem, że twórcy PERA mają stworzyć coś na kształ PEAR2 zorientwanego na php5, jak będzie zobaczymy...
hwao
21.09.2005, 21:01:25
Jest jeden problem,
W php to co mamy, zalezy od "platformy" czyli biblioteki tez.
Jak nie ma pear'la na serwerze to juz nie ruszymy, w javie .net poprsotu sa "wkompilowane" i nie obhcodzi nas czy ktos je ma czy nie - pozatym nawet jak "leza luzem" to user moze je sciagnac i juz je ma, a w ustawieniach serwera grzebac sie nie da.
NuLL
22.09.2005, 00:58:20
IMHO Pear to jeden wielki śmietnik. Na różnych serwerach różne wersje danej biblioteki. Ja z gruszki nie korzystam, bo kto mi da pewność, że dana biblioteka jest na serwerze na którym będzie działało napisane przeze mnie oprogramowanie :?: Pozatym większość programistów nie stosuje PEAR-a bo 90% gruszkowych bibliotek ma swoje odpowiedniki w php. Owszem działają one wolnej, ale napewno będą na serwerze, gdyż będą z aplikacją.
orson
22.09.2005, 06:46:39
witam ...
ale chyba musimy odróżnić czy mówimy o pear jako całości czy o bibliotekach peara ... przecież nie trzeba używać całości ... interesuje nas jakaś biblioteka to ściągamy ją ręcznie ze strony peara i dodajemy ręcznie do projektu i działa ... (ale i tak zrobiłem do tej pory to tylko raz - przy klasie do szyfrowania

)
podzrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.