Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: warunek dla pola z liczbami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ppsi
Hejka mam taki problem ponieważ zrobilem pole Kod pocztowy. Pieresze pole składa sie z dwóch cyfr drugie pole z trzech cyfr.Calość to kod pocztowy. Np 59-567. Chce zrobić jakiś warunek tak aby jesli w polu dwo cyfrowym zostanie wpisana tylko jedna cyfra to coś tam coś , a dla pola o 3 cyfrach jesli zostana podane tylko 2 lub 1 cyfra to cos tam cos. Chodzi o walidacje aby zostal podany pelny kod.Jak zapisać taki warunek ma ktoś może pomysł? Z gory dziekuje ślicznie i pozdrówka dla całego forum .papaptki
mike
Użyj strlen() do sprawdzenie długości stringa oraz ctype_digit() do sprawdzenie czy dane są liczbami.
ppsi
Dziekie bardzo za odpowiedz. Dobry i łatwy sposób to cenie. Nie wiem tylko jak zrobić jeszcze warunek do funkcji strlen() poniewaz nie wysyla ona chyba true i false. Chodzi mi o to ze mam warunki ustawione w formularzu ze jesli wszystkie pola sa poprawnie wypelnione to to dopiero zostanie wysłany formularz. I chcialem uzyc tej funkcji strlen() zrobic ze jesli ciag przekracza 255 znakow to formularz nie zostanie wyslany. Czy kozytajac z tej funkcji moge tego dokonac? jesli nie to w jaki sposob powinienem zapisac ten warunek? "Jak nie Wy to kto?Jak nie tu to gdzie?Jak nie teraz to kiedy?" Pozdrowka papaptki dzieki
mike
Cytat(ppsi @ 2005-09-21 23:43:31)
(...) I chcialem uzyc tej funkcji strlen() zrobic ze jesli ciag przekracza 255 znakow to formularz nie zostanie wyslany. Czy kozytajac z tej funkcji moge tego dokonac? jesli nie to w jaki sposob powinienem zapisac ten warunek?

strlen() zwarca długość, więc możesz tej wartości użyć w warunku logicznym.
  1. <?php
  2. if( strlen( $POST[ 'value' ] ) > 255 )
  3. {
  4. }
  5. ?>
splatch
Takie rozwiązanie na "oko".
Kod
<input type="text" name="postal_code_1" size="2" />-
<input type="text" name="postal_code_2" size="3" />

1. <?php
  2. $p1 = intval($_POST['postal_code_1']);
  3. $p2 = intval($_POST['postal_code_2']);
  4. if(( $p1 >= 10 && $p2 < 100 ) {
  5. if( $p2 >= 100 && $p2 < 1000) {
  6. continue;
  7. }
  8. }
  9. ?>
ppsi
dzieki bardzo chlopaki dziala wszystko see .Pozdrowka papaptki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.