Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Potrzebny skrypt do gry
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kamilpiotr
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jestem w trakcie robienia gry na stronie internetowej.

Jednak mam pewien problem:

chciałbym aby co jedną sekunde we wszystkich polach tabeli w bazie danych dodało 1 oczko czli np jak jest 2 to po sekądzie będzie 3 itd.

Jednak jaką instrujcą moge zrobić to zeby skrypt się powtarzał co sekunde. sad.gif
-refres co sekunde nie wchodzi w gre , mam na myśli <meta refresj co sekunde>
-probuje to zrobic w javascript ale nie wiem nawet czy mozna w blochaj funkcji wykonywać skrypt php

Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o napisanie go tutaj. Może nawet ktoś będzie chętny zeby wspoltworzyc ze mną tą gierkę.
maker
Zapisujesz time() ostatniego update. Potem gdy jakis gracz wchodzi na strone dodajesz odpowiednia ilosc oczek miedzy obecnym time() a zapisanym time() i zmieniasz date ostatniego dodania na obecna

Dodawanie co 1 sekunde do wszystkich wpisow jest malo optymalne smile.gif
kamilpiotr
Szczerze ci się przyznam że już tak miałem zrobione i mi nie pasowało bo ma w sobie wiele błędów jest strasznie mało doklładne . Jeżeli znasz ten sposob oinny co odswierza co sekunde to powiedz albo ktoś inny napisz. A jak ktoś chce wspołtworzyć projekt niech napisze exclamation.gif smile.gif
aleksander
sprobuj cos takiego
  1. <?php
  2. while( true ) // petla nieskonczona
  3. {
  4. mysql_query( 'INSERT INTO ...' );
  5. sleep( 1 );
  6. }
  7. ?>
kamilpiotr
tak ale sleep zrobi cos takiego ze nie otworzy mi sie reszta strony bo bedzie otwierana mam racje czy nie?

sposob z pętłą dobry ale jeszcze jakas instrukcja w srodku by sie przydała ze co sekundę. biggrin.gif
aleksander
to albo odzielny skrypt uruchmiany z linii polecen, ktory bedzie dodawal co sekunde, albo skyprt uruchmiany co sekunde przez crona (linux), albo na stronie jakis frame (ramka) odswiezana co sekunde.

Cytat
sposob z pętłą dobry ale jeszcze jakas instrukcja w srodku by sie przydała ze co sekundę
Ta petla jest powtarzana raz na sekunde
legorek
Jak masz tylko dostep to najwygodniejszy bedzie CRON. Ale jeśli to jest jakiś popularny serwis i grać będzie dużo osób to robienie co sekunde UPDATE dla tysięcy rekordów ? Hmmm, na wolniejszych serwerach może być nieciekawie. Zastanów się, czy nie można tego rozwiązać inaczej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.