Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: header mi nie działa :/
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
przemko77
Mam skrypt logowania, co zrobic zeby po zalogowaniu przechodzilo na inna strone w php :/ header nie chce działać sad.gif
  1.  
  2. if ($_GET["login"]=="koniec") { // wylogowanie
  3. }
  4.  
  5.  
  6. function istnieje($login, $haslo) { // test na istnienie uzytkownika i hasla
  7. if ($login=="" or $haslo=="") return false;
  8. if ($login=="aaa" and $haslo=="bbb") return true;
  9. if ($login=="qqq" and $haslo=="aaa") return true;
  10. return false;
  11. }
  12.  
  13.  
  14. if (istnieje($_POST["login"],$_POST["haslo"])) { // zalogowanie
  15. $_SESSION["zalogowany"]="tak";
  16. $_SESSION["login"]=$_POST["login"];
  17. $_SESSION["haslo"]=$_POST["haslo"];
  18. }
  19.  
  20.  
  21. if ($_SESSION["zalogowany"]=="tak") {
  22. header ("Location: http://www.costam.com/");
  23. echo "<p id="oferta3"><a href="{$_SERVER["PHP_SELF"]}?login=koniec">wyloguj się</a>";
  24. } else {
  25. echo '<form action="'.$_SERVER["PHP_SELF"].'" method="post">
  26. <font size="2" >Login:</font><br /><input type="text" name="login" /><br />
  27.  <font size="2" >Hasło:</font><br /><input type="text" name="haslo" /><br /><br />
  28. <input type="submit" value="Zaloguj" />
  29. </form>';
  30. }
  31. ?>
zbig13
Jak to header nie chce działac? Sa jakies bledy, komunikaty itp.? Moze przeslales juz jakis kod html wczesniej? A jesli mimo wszytko nie bedzie ci dzialac, to mozesz uzyc funkcji JavaScriptu:
Kod
location.href = "http://www.costam.pl";

P.S. Czepne się 25 i 26 linijki w Twoim kodzie. Po co wyświetlasz komunikat, po przekierowaniu na inną stronę, przecież i tak już go nikt nie zobaczy, bo w tym czasie Twój skrypt przerzuci go na inną stronę tongue.gif
Pigula
a daj zaraz po header exit:
  1. <?php
  2. header ("Location: http://www.costam.com/");
  3. ?>
TomASS
Kod u mnie działa bez zarzutu, może wprowadzasz złe hasło i login....

A co do exitu. To na pewno nie jest powód dlaczego skrypt nie przechodzi do innej strony.
przemko77
ok zaczelo działac po waszych wskazówkach, ale teraz mam inny problem, otóz niewiem jak zrobic zeby haslo pojawiało sie za gwiazdkami.. i druga rzecz to chcialbym wiedziec kto i kiedy sie logował na stronie. czy mozna sprawdzic to jakas funkcja??
ennics
pole w którym wprowadzasz hasło musi mieć typ password, wtedy jest gwiazdkowane
  1. <input name="password" value="" type="password" size="10">

jeśli chcesz sprawdzić historią logowania użytkowników to najlepszą drogą jest oprzeć autoryzacje o bazę danych.
TomASS
  1. <input name="login" value="" type="text"><br> //login
  2. <input name="password" value="" type="password"> //lhaslo

Co do drugiego pytania to ja mam zrobione to w ten sposób, że mam w bazie danych tabele o polach ID, Login (uzytkownika logujacego sie), Data_zalogowania i w momencie, kiedy użytkownik wpisze poprawne dane, skrypt zapisuje to w tabeli. Aby policzyć np. kiedy użytkownik ostatni raz odwiedził stronę, wystarczy wziąść drugi najnowszy rekord, można też łatwo policzyć ilość logowań danego użytkownika itp. statystyki dzienne/tygodniowe/miesieczne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.