Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przekazanie zmiennych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
grizmo
W jaki sposob przekazać zmienną po kliknięciu linku na stronie?

mam taką sytuację:
na stronie index.php mam link "Aktualności". Link ten jest zdefiniowany w nastepujący sposób:
Kod
echo "<a href='index.php'>Aktualności</a>";

chciałbym aby po kliknieciu tego linku nastapiło przekierowanie z powrotem do strony index.php ale żeby kliknięcie na ten link ustawiło zmienną np. $zmienna=1 bądź zmienna sesji $_SESSION['zmienna'] = 1 (zależy mi żeby działo się to po kliknięciu w ten link).
Chciałem tą zmienną przekazać w najbardziej banalny sposób jaki tylko można czyli przez adres:
[index.php]
  1. <?php
  2. echo "<a href='index.php?zmienna=1'>Aktualności</a>";
  3. echo $zmienna;
  4. ?>

Po odpaleniu tej strony pojawia mi się błąd :

LINK
Notice: Undefined variable: zmienna in c:\program files\apache group\Apache\htdocs\index.php on line 3

Kiedyś takie przekazanie zmiennej mi działało .... ale najchetniej wrzuciłbym tą zmienna do sesji - tylko jak?
Może czegoś nie ustawiłem w konfiguracji php?

Mam PHP5.0.0, Apache 1.32, Windows 2000
nospor
aby zobaczyc zmienna, trzeba najpierw w link kliknąć smile.gif pozatym odebrac przez $_GET

1. <?php
  2.  
  3. //gdzies ta zmienna
  4. if (isset($_GET['zmienna']))
  5. {
  6.     echo 'Twoja zmienna:'.$_GET['zmienna'];
  7.     
  8.     //do sesji
  9.     $_SESSION['zmienna'] = $_GET['zmienna'];
  10. }
  11.  
  12. //gdzies ten link
  13.  echo "<a href='index.php?zmienna=1'>Aktualności</a>";
  14.  
  15. ?>
zeby sesja dzialala musi byc session_start(). Ale o tym na forum bylo multum razy
grizmo
Dzięki nospor zapomniałem o tak trywialnym fragmencie jak $_GET
Co do session_start() to jasna sprawa aarambo.gif

A w jaki sposób ustawić zmienną sesji poprzez klikniecie linku ale bez przekazywania zmiennej w adresie. Kombinowalem coś z JavaScript za pomoca onClick ale nie mam pomysłu `.... może wy macie coś ciekawego??
nospor
Do sesji dobierzesz sie tylko postronie serwera. Musisz wiec kliknac w link i isc do serwera, tego nie obejdziesz (no chyba że AJAXem, ale to inna historia - tez bylo na forum smile.gif )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.