Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Javascript z poziomu PHP ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
molecular
Proszę o pomoc w takiej kwestii. Chcę za pomocą javascript pobrać z przeglądarki aktualny adres wyświetlany łącznie ze wszystkimi zmiennymi wysyłanymi przez GET
Mam taki kod:
  1. <?php
  2. $url = "<script>document.write(document.location)</script>";
  3.  
  4. $url = parse_url($url);
  5. foreach($url as $a => $b) {
  6. echo "$a: $b";
  7. echo '<br>';
  8. }
  9. ?>

NIestety wynikiem jego pracy jest wyświetlenie całego adresu jako element path:
a mnie interesuje jak wyświetlić wszystkie elementy tablicy tworzonej przez parse_url a przede wszystkim query:
nospor
ale czlowieku. ty sie zastanow co piszesz. Przeciez ty parsujesz tekst:
<script>document.write(document.location)</script>

tobie sie wydaje, ze ty parsujesz url, ktory zwraca js, ale js dziala u klienta i tam sie musi wykonac. w php (po stronie serwera) to jest traktowane jako zwykly tekst.

chcesz miec URL? zainteresuj sie tablicą $_SERVER
molecular
Ale ja się człowieku zastanowiłem co piszę exclamation.gif!

Wiem jak działa js a jak php. Przecież mi chodzi o to żeby js wyświetlił adres url z przeglądarki właśnie po stronie klienta i ten adres chcę zapisać jako ciąg w zmiennej php. Czy to niewykonalne?
Jeśli tak to:

1) Dlaczego skrypt php wyświetla adres przekazany przez js ?
2) Czemu mogę go wyświetlić ze zmiennej poprzez echo ?

CO do tablicy $_SERVER to już sięnią interesowałem i rzeczywiście można to w prosty spsób załatwić, np jeśli interesują mnie tylko zapytania z GET to wystarczy wywołać
  1. <?php
  2. $arg = $_SERVER['QUERY_STRING'];
  3.  
  4. echo $arg;
  5. ?>

No ale kwestia z js tez mnie interesuje. Jeśli to niemożliwe to OK i tak znalazłem wyjście ale może aurat winksmiley.jpg
nospor
hmmm, faktycznie. z jednej sstrony moj blad, bo faktycznie wyswietla ci w path ten adres, ale jakim cudem to nie kumam.

ad2) bo wysylasz do przegladrki skrypt js, ktory jest interpretowany

sodzialem ze jak za $url dam 'alamakota' to tez nasmazy adres, bo przyjmnie domyslnei sam se url, ale wysmazyl w path: alamakota, natomiast gdy byl twoj skrypt w zmiennej, to wysmazyl url. Dziwne. Nie powinien byl wykonac skryptu js. bardzo dziwne.
Adamdo
ja miałem też jeden problem z js + php ponieważ interpretowało mi </script> jak ?> gdziekolwiek by to nie było ale problem rozwiązałem (nie pamietam jak, chyba zrobiłem ?> <script>...</script>?< nie wiem jak to wyszło, ale działa biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.