Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CPU + Plyta glowna + ram + ew.karta graf.(~1000zl)
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Volume
Chcialbym zmienic w moim kompie to co powyzej napisalem a nie orientuje sie totalnie, dlatego co byscie mi polecili? Cena ok ~1000 zl. Chodzi o nowe czesci ew. jak nie masz szans zeby w tej cenie sie cos srednio konkretnego zmiescilo to karta graficzna moze odpasc. Nie mam wymagan do niewiadomo jak ubajerownych gier, grunt by mi komp zaczal jakos w miare szybko chodzic i by czesci byly nowe a przynajmniej jeszcze na gwarancji ok. rok. Podsumowujac cos optymalnego za ta cene. (jak ktos moze to najlepiej zeby napisal optymalnie dobrane podzespoly z karta i bezniej z ta ~dyszke).
sztosz
Dobrze by było jak byś napisał czym w tej chwili dysponujesz winksmiley.jpg
Volume
Celeron 400, 256 ram dimm, vanta tnt2 16mb
Pigula
ja bym za ta kwate zrezygnowal z karty graficznej chyba ze jest konieczna wymiana np. nie bedzie kompatybilna ale to i tak bym wsadzil co jest najtansze. tylko ze ja nie gram na kompie, uzywam tylko do programowania, ogladania filmow i sluchania muzyki. a za 1000 jezeli chcesz kupic tylko CPU, plyte glowna i ram to juz mozna cos ciekawego zlozyc
------------------
dobra pisalem zanim ty napisales swoj to chyba jednak karte bedziesz musial wymienic
mikolus
Wiem, ze pewnie masa ludzi by mnie skrytykowała, ale ja za ta kase kupilbym jakis markowy, uzywany sprzet sprowadzony z zachodu. Ja kupiłem sobie jakis rok temu pentiuma 3 650mhz, 256mb ram, karta bodajże matrox g400, wszystko złożone przez compaq i musze przyznac, ze jest to najlepszy komputer jaki posiadałem. Poprzedni moj komputer to athlon xp 1700, plyta asusa, grafika jakis markowy geforce i 512 ramu ddr333, a stabilnością nawet się nie umywał do tego compaqa. Uzywam go do podobnych zastosowań jak ty. W pracy mam athlona 3000, plyta asusa, 1gb ramu i szczerze mówiąc nie widzę większej różnicy w efektywności pracy. Nie mówię tu oczywiście o graniu w najnowsze gry czy obróbce jakichś ogromnych plików graficznych czy wideo.
Volume
hmm, teraz sie tak zastanawiam czy moze by tak zainwestowac na razie tylko w dodatkowe ramy (np. +256, na allegro znalazlem za niecale 100zl), ale nie wiem czy mi to cos pomoze. XP chodzi w miare przyzwoicie nawet bez wylaczania jego efektow, ale juz np. ps cs2 zaznyna, nie wiem czy w takiej sytuacji lepiej zainwestowac w pamiec ram czy moze w karte graf. a moze niestety konieczne bedzie to i to plus cpu.
sztosz
Zdecyduj się smile.gif Komp do grania czy do pracy?

Jak do grania to 1000 zł to za mało sad.gif

Jak do pracy to ja bym kupił np. ASUS A7N8X nForce2-S SOC. A (~225zł) + AMD SEMPRON 2500+ OEM (~260 zł) + DDR GEIL 1024 MB / 400 DUAL CL 2,5 2 x 512 MB (~420zł) + GF4 (~100zł) = ~1000zł

Nie bawiłbym się na razie w 64bit bo na razie nie ma sensu. Ramu dużo, ale on akurat baaardzo się przydaje przy np Apache + MySQL + IE + Opera + FX + np. Zend Studio + Photoshop.

Płyta głowna to też ważna rzecz, nForce2 to wydajny chipset zwłaszcza na markowej plycie (to nie to co nf4 no ale...). Procesor bardzo przyzwoity. Z tego GF4 można smiało zrezygnować, i zostać przy tnt2, dodałem go tylko dlatego że można dostać przyzwoite gf4 za nawet 50zł! a pograsz na tym w większość nawet nowych tytułów 9może nie przy max rozdziałce + max detale, ale nie o to chodzi winksmiley.jpg ).

PS. To jest moja opinia. Niektórym w zupelnosci starcza PIII 700 + 256 RAM + GF 4 do pełni szczęścia. I do gier i pracy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.