Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Działanie arytmetyczne
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Thuunder
Witam!
Czy mógłby mi ktoś z Was powiedzieć bo cholercia takie rzeczy są małe ale trochę upierdliwe aarambo.gif .
Chodzi mi o sumowanie zmiennoprzecinkowych. Podaję liczby w formularzu (liczby typu 12,5 125,3 12,35 1548,21)
i wyświetlam sumę - jest tylko liczba całkowita, bez liczb po przecinku
Natomiast jeśli te liczby podam w formie dosyć niewygodnej do wprowadzania(12.5 125.3) to wtedy suma wychodzi odpowiednia.
Co robię nie tak lub co powinienem jeszcze zrobić ,żeby korzystać z klawiatury numerycznej?

Czy poprostu zmienić przecinek na kropkę przed sumowaniem ?
mike
php jak każdy język programowania znakiem oddzielającym całści od ułamków jest . (kropka). Nie zmienisz tego anie nie przeskoczysz. Aby liczby były traktowane jako liczby zmienno przcinkowe i zarazem operacje na nich wykonywane były poprawnie, muszę zawierać kropkę.

Możesz co najwyżej zamieniać przecinek na kropkę a potem rzutować to na liczbę i dopiero potem dodawać, odejmować, ...
kszychu
Wystarczy
  1. <?php
  2. $wynik = str_replace(',', '.', $jedna_liczba) + str_replace(',', '.', $druga_liczba);
  3. ?>
Rzutowanie nastąpi automatycznie.
Thuunder
Fajnie, dzięki kszychu, o to mi chodziło ! aarambo.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.