Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: rozlegla struktura serwisu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
jarek
witam tworze rozbudowany serwis php + mysql, klient zarzadal sobie ze ma on dzialac na dwoch niezaleznych od siebie serwerach.

mam takie pytanie jak w najlepszy sposob wymieniac pomiedzy tymi dwoma serwerami dane? - chodzi mi tylko o dane bedace w bazach. na jakiej zasadzie zrobic synchronizacje bo kompletnie pojecia nie mam sad.gif

prosze pomozcie moze macie jakies pomysly za kazdy bede wdzieczny.

pozdrawiam
jarek.
dr_bonzo
Dwoch niezaleznych serwerach -- tzn dwa serwrty nie wymieniajace sie ze soba danymi?

Opisz kazdy z tych serwerow: jedem ma byc od www drugi od bazy? czy jak?
AxZx
a to chyba jest problem serwera a nie php
raczej nie to forum

zrob na serwerze replikacje bazy danych, co okreslony okres czasu zalezny od tego jak czesto beda wprowadzane tam dane.
jarek
no wlasnie te serwisy maja dzialac tak samo ta sama struktura bazy i plikow, dzialajace niezaleznie ale co pewien czas maja sie ywmieniac danymi z bazy (mysql), wazne aby dzialo sie to bezproblemowo bo tam np. sa dane do logowania uzytkownikow etc.
AxZx
no to ci mowie jak zrob, na jednym i drugim serwerze wrzucasz te same pliki,
a wogole to baza moze byc na jednym serwerze?
bo jezeli tak to z nia mozna sie laczyc z dwoch serwisow(polozonych na dwoch roznych serwerach) ale wtedy chyba by troche zwalnialo dzialanie calego serwisu,

albo na dwoch serwerach te same bazy, i replikacja co pewien czas
Kinool
Pomiedzy serwerami musi nastepywac replikacja, jest to opisane w manualu do MySQL i nie jest to trudno zrobic ale ... raczej nie uzyskasz tego na serwerach hostingowych!! musisz miec dedyka albo wlasne serwery aby samemu je skonfigurowac by replikowaly bazy
Kocurro
CZy te serwery znajdują się fizycznie w tych samych pomieszczeniach ? ewentualnie blisko siebie?
jarek
chyba nie bardzo jeden warrszawa drugi gdanslk sad.gif
Kocurro
Hmm...to proponuje napisać zestaw skryptów shell'a które będą dbały o replikację plików. Skrypty php pracujace na bazie strumienia xml przesyłające informacje o zmianach w stanie serwisów. Oraz skrypty zajmujące się replikacją bazy danych (na wypadek gdyby dane xml gdzieś po drodze zginęły).
Kinool
po co skrypty, i kombinowanie jak mysql umozliwia replikacje bazy sam w sobie, jeden server chodzi jako master a inny to slave i cala filozofia smile.gif

wszystkim zajumje sie sam MySQL nie trzeba sprawdzac czy cos sie w bazie zmienilo, czy musimy ja zreplikowac itp.

po co wchodzic przez okno jak sa drzwi otwarte smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.