jarek
27.10.2005, 15:40:29
witam tworze rozbudowany serwis php + mysql, klient zarzadal sobie ze ma on dzialac na dwoch niezaleznych od siebie serwerach.
mam takie pytanie jak w najlepszy sposob wymieniac pomiedzy tymi dwoma serwerami dane? - chodzi mi tylko o dane bedace w bazach. na jakiej zasadzie zrobic synchronizacje bo kompletnie pojecia nie mam

prosze pomozcie moze macie jakies pomysly za kazdy bede wdzieczny.
pozdrawiam
jarek.
dr_bonzo
27.10.2005, 16:41:26
Dwoch niezaleznych serwerach -- tzn dwa serwrty nie wymieniajace sie ze soba danymi?
Opisz kazdy z tych serwerow: jedem ma byc od www drugi od bazy? czy jak?
AxZx
27.10.2005, 17:50:32
a to chyba jest problem serwera a nie php
raczej nie to forum
zrob na serwerze replikacje bazy danych, co okreslony okres czasu zalezny od tego jak czesto beda wprowadzane tam dane.
jarek
28.10.2005, 10:20:11
no wlasnie te serwisy maja dzialac tak samo ta sama struktura bazy i plikow, dzialajace niezaleznie ale co pewien czas maja sie ywmieniac danymi z bazy (mysql), wazne aby dzialo sie to bezproblemowo bo tam np. sa dane do logowania uzytkownikow etc.
AxZx
28.10.2005, 12:43:06
no to ci mowie jak zrob, na jednym i drugim serwerze wrzucasz te same pliki,
a wogole to baza moze byc na jednym serwerze?
bo jezeli tak to z nia mozna sie laczyc z dwoch serwisow(polozonych na dwoch roznych serwerach) ale wtedy chyba by troche zwalnialo dzialanie calego serwisu,
albo na dwoch serwerach te same bazy, i replikacja co pewien czas
Kinool
28.10.2005, 13:50:13
Pomiedzy serwerami musi nastepywac replikacja, jest to opisane w manualu do MySQL i nie jest to trudno zrobic ale ... raczej nie uzyskasz tego na serwerach hostingowych!! musisz miec dedyka albo wlasne serwery aby samemu je skonfigurowac by replikowaly bazy
Kocurro
31.10.2005, 19:28:59
CZy te serwery znajdują się fizycznie w tych samych pomieszczeniach ? ewentualnie blisko siebie?
jarek
31.10.2005, 20:02:47
chyba nie bardzo jeden warrszawa drugi gdanslk
Kocurro
31.10.2005, 20:17:06
Hmm...to proponuje napisać zestaw skryptów shell'a które będą dbały o replikację plików. Skrypty php pracujace na bazie strumienia xml przesyłające informacje o zmianach w stanie serwisów. Oraz skrypty zajmujące się replikacją bazy danych (na wypadek gdyby dane xml gdzieś po drodze zginęły).
Kinool
1.11.2005, 11:29:58
po co skrypty, i kombinowanie jak mysql umozliwia replikacje bazy sam w sobie, jeden server chodzi jako master a inny to slave i cala filozofia

wszystkim zajumje sie sam MySQL nie trzeba sprawdzac czy cos sie w bazie zmienilo, czy musimy ja zreplikowac itp.
po co wchodzic przez okno jak sa drzwi otwarte
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.