Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zmienić nazwę pliku w uploadzie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
torrentfile
Witam. Otóż ustawiłem sobie zmieną $hash ktora bedzie sie zmieniala zaleznie od pliku ktory bedzie ladowac chodzi tu o hash torrentow. I mam teraz taki dyleat. Chce teraz utworzyc upload w ktorym bedzie obrazek i chce zeby on przyjnował nazwę $hash(tu bedzie zmienne).jpg lub $hash.gif I mam dylemat ponieważ nie wiem gdzietą zmienną wprowadzić. Oto kod upload
move_uploaded_file($_FILES['pliczek']['tmp_name'],"obrazki/".$FILES['pliczek']['name']); . Niech ktoś pomoże proszę. A tak mam ustawiony przyvcisk <input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="300000">

Wybierz plik który chcesz umieścić na serwerze:<br>

<input type="file" name="pliczek" size="40"><br>. I normalnie chodzi czyli uploaduje ale pod swoją nazwą a ja chce żeby uploadowało pod nazwą hash. No mzoe tez pod swoja ale jak to wtedy wyswietlic na innej storni. Pozdrawiam
mike
MANUAL
Cytat
move_uploaded_file

(php 4 >= 4.0.3, php 5)
move_uploaded_file -- Przenieś uploadowany plik do innej lokalizacji
Opis
bool move_uploaded_file ( string nazwa_pliku, string przeznaczenie )

Funkcja ta sprawdza czy na pewno plik określony przez nazwa_pliku jest prawidło uploadowanym plikiem (to znaczy, że został uploadowany przez PHPowy mechanizm uploadowania HTTP POST). Jeśli plik jest prawidłowy, to zostanie przeniesiony do nazwy pliku wskazanej przez przeznaczenie.

Docelowe miejsce, wraz nową nazwą pliku, podejawsz jako drugi parametr.

Czy tak trudno, zajrzeć do manuala.

Radzą się z nim zaznajomić, bo będą kłopoty.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.