Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: OpenGEO
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Bastion
Cytat : "OpenGeo jest serwisem mającym za zadanie zbieranie informacji na temat geograficznego położenia
adresów IP na terenie Polski. Projekt "skatalogowania" adresów powstał z kilku powodów - pierwszy, a zarazem
najważniejszy to brak tego typu baz udostępnianych za darmo."
( http://www.opengeo.pl/ )

I teraz jest taka sytuacja :
- pobrałem 130MB baze danych CSV,
- wyodrebnilem tylko potrzebne mi rekordy adres ip, miejscowosc i wojewodzwto
- dodalem we wlasnym zakresie nowe rekordy o wspolrzednych geograficznych miejscowosci
- zoptymalizwowalem baze danych do ~1MB z indekoswaniem (przystosowalem baze do szybkiego wyszukiwania adresu w php)
- napisalem skrypt ktory pokazuje na mapie polski punkt z ktorego jest gość

i teraz chce umiescic ten gadzet na stronie za ktora zamierzam pobrac troche grosza na piwo. napisalem wiec do openGeo z zapytaniem czy trzeba cos za to zaplacic (sam wprowadzalem tam adresy kilkunastu sieci ~ok 5tys adresow) . W odpowiedzi dostalem ze koszt to 100,00 PLN / m.c.

Czy ja czegos nie rozumiem z ta ideą darmowej bazy CSV ? Ludzie wprowadzaja za darmo adresy, oni udostepniaja za _darmo_. . W sumie oni tez na tym teraz zarabiaja a nikt kto wprowadzal adresy nie dostal przeciez ani grosza.

Czy ktos mi powie jakie sa podstawy do oplaty ? Moze ja czegos nie rozumiem ?
Fipaj
To proste.

Mozesz uzywac OpenGEO za darmo, ale czemu ktos ma pracowac a ty sie wzbogacac (dobra, zrobiles swoje usprawnienia, ale baza jest ich). OpenGEO jest bezplatne do niekomercyjnego uzytku.

Podstawa wiekszosci licencji opensource.
Bastion
No wporzadku , ale jesli ja dalem jakis wklad w rozwoj bazy , nawet znikomy, to dlaczego oni nie placa ludziom ktorzy adresy wprowadzali ? Pozatym jaki jest sens umieszczenia skryptu na stronie za (a przyznam sie) 200 zlotych i placic za baze danych 100 na miesiąc.
Pigula
Cytat(Bastion @ 2005-10-31 17:03:32)
No wporzadku , ale jesli ja dalem jakis wklad w rozwoj bazy , nawet znikomy, to dlaczego oni nie placa ludziom ktorzy adresy wprowadzali ? Pozatym jaki jest sens umieszczenia skryptu na stronie za (a przyznam sie) 200 zlotych i placic za baze danych 100 na miesiąc.

1. nie placa za dodawanie bo robisz to dobrowolnie i nie musisz tego robic jakby oni wystapili do ciebie zeby dodal pewno ilosc adresow lub ty bys zaoferowal im swoje uslugi i przystaliby na twoje warunki to wtedy napewno zaplaciliby.
2. dlaczego jest platne? jak pisal Fipaj na uzytek niekomercyjny masz za darmo a jak komus to sprzedajesz to placisz, pozatym za to powinien placic zleceniodawca to tak jak z utrzymaniem serwera czy domeny sa to koszta dodatkowe poza samym stworzeniem skryptu.
wogole to glupio zrobiles bo najpier powiniennes sie skontaktowac z OpenGEO i dogadac sprawe a potem dopiero cokolwiek robic. to tak jakbys zrobil strone internetowa bez wczesniejszgo ustalenia stawki za nia.
Bastion
Czyli jesli moj klient bedzie chcial taki _bajer_ na stronie i bedzie go na to stac
to jego obciazyc dodatkowymi kosztami bazy danych tak ? smile.gif [ to mi nawet pasuje ]
Pigula
dokladnie ale to trzeba dogadac przed przyjeciem zlecenia bo jak uzgodniliscie wczesniej koszta to juz Twoj problem no ale oczywiscie zalezy czy zlecenie jest na umowe czy na gebe tongue.gif
Bastion
E to chyba zrobie ten ficzers dla darmowej publiki smile.gif

tutaj jak dziala : http://www.jarzebski.pl/scout/

added :
smile.gif baza danych d.t. 3mln adresow IP + moje wspolrzedne lokalizacyjne to 300kB - zamiast 160MB
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.