Cytat : "OpenGeo jest serwisem mającym za zadanie zbieranie informacji na temat geograficznego położenia
adresów IP na terenie Polski. Projekt "skatalogowania" adresów powstał z kilku powodów - pierwszy, a zarazem
najważniejszy to brak tego typu baz udostępnianych za darmo." ( http://www.opengeo.pl/ )
I teraz jest taka sytuacja :
- pobrałem 130MB baze danych CSV,
- wyodrebnilem tylko potrzebne mi rekordy adres ip, miejscowosc i wojewodzwto
- dodalem we wlasnym zakresie nowe rekordy o wspolrzednych geograficznych miejscowosci
- zoptymalizwowalem baze danych do ~1MB z indekoswaniem (przystosowalem baze do szybkiego wyszukiwania adresu w php)
- napisalem skrypt ktory pokazuje na mapie polski punkt z ktorego jest gość
i teraz chce umiescic ten gadzet na stronie za ktora zamierzam pobrac troche grosza na piwo. napisalem wiec do openGeo z zapytaniem czy trzeba cos za to zaplacic (sam wprowadzalem tam adresy kilkunastu sieci ~ok 5tys adresow) . W odpowiedzi dostalem ze koszt to 100,00 PLN / m.c.
Czy ja czegos nie rozumiem z ta ideą darmowej bazy CSV ? Ludzie wprowadzaja za darmo adresy, oni udostepniaja za _darmo_. . W sumie oni tez na tym teraz zarabiaja a nikt kto wprowadzal adresy nie dostal przeciez ani grosza.
Czy ktos mi powie jakie sa podstawy do oplaty ? Moze ja czegos nie rozumiem ?