Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Forum
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Visual
Witajcie

Miałem ostatnio ochotę na napisanie forum lekko podobnego do PhPBB (albo IPB). Mianowicie, takie mam początkowe założenia:

-profil i jego edycja
-logowanie normalne i auto
-prywatne wiadomości
-działy/kategorie (nie że wszystko w jednym worku tongue.gif)
-przeglądanie i pisanie na forum ofcourse winksmiley.jpg
-ewentualnie prywatne wiadomości

Tutaj (w tym temacie) chciałbym zadawać pytania jeśli pojawia się jakieś wątpliwości.

Na początku chciałbym zapytać:

#1 Jak przechowywać posty ? W plikach czy bazie?
a.) Jeśli w plikach, to trzeba stworzyć całe drzewa katalogów żeby się połapać co jest co. I jak nazywać te pliki?
b.) Jeśli w bazie, to konkretniej jak? Każdy topic w oddzielnej tabeli? IMO zrobiłby się niezły bajzel. Także dużo pamięci by to chyba zajmowało.

//szukałem forumową szukajką topica który by troche rozwiał moje wątpliwości, ale nic nie znalazłem, a napewno taki topic przyda sie nie tylko mnie.

Pozdrawiam
aleksander
po primo przenosze php Pro => php

co do pytan:
1. W bazie
2. N/D
3. jedna tabela na wszystkie posty druga tabela na wszystkie topiki
sobstel
najpierw to przeanalizuj istniejące skrypty forum, jest ich naprawde duzo, dopiero wtedy zastanow sie czy warto pisac skrypt forum i w ogole po co (np. czy wnosisz cos nowego i czy ktos juz tego nie zrobil)
aleksander
wiesz, nie zgadam się z tym co mowisz. Możesz pisac skrypt, których jest tysiące w internecie, ale to TY go napiszesz i to TY zdobędziesz doświadczenie, które zaowocuje w przyszłości.
Speedy
Zawsze warto napisać samemu dla wprawy, chociaż mimo to, warto spróbować wcielić w życie w projekcie coś innowacyjnego.

W bazie jest optymalniej i wygodniej i ogólnie lepiej. Jeśli zdecydowałbyś się jednak na pliki to możesz zrobić to w ten sposób:
- wydziel jeden katalog na kategorie
- w katalogu na kategorie tworzysz katalogi z kategoriami (ich nazwy mogą być kolejnymi numerami lub id np. w stylu date("dmyGis");
- w katalogu z daną kategorią mogą się tworzyć oddzielne pliki na każdy topic, których nazwy będą podobne, jak w przypadku kategorii ( np. date("dmyGis"); ).

i to jest jedno z wielu zagadnień, jakimi powinieneś się zainteresować pisząc coś takiego winksmiley.jpg.

Powodzenia smile.gif
Visual
aleksander: wszystko w dwóch tabelach ? Sprytne tongue.gif I w tabeli z postami siakaś kolumna z ID topica do którego należy i szafa gra winksmiley.jpg

Speedy: mysle ze lepiej je nazwac po ID z tabeli w bazie. Ale jak sie tworzy za pomoca php foldery ? blink.gif
mhs
Cytat(Visual @ 2005-11-01 11:30:18)
Ale jak sie tworzy za pomoca php foldery ?

http://pl.php.net/mkdir
Visual
Pytanie numer 2:

Jak sprawdzić czy użytkownik przeczytał jakiś topic? Tak jak to jest w phpbb/ipb ze nieprzeczytane tematy mają inne obrazki niz te co przeczytane.

Pozdro

EDIT:

Co do tego pytania to mam taki pomysł:
Zapisywać ostatnią wizytę na forum, i przy następnym wejściu sprwadzać czy są posty o dacie późniejszej niż ostatnia wizyta. Jednak jeśli user wejdzie i wyjdzie z forum nie czytając żadnych postów to tamte i tak będą jako przeczytane.
NuLL
[OT]Jesli kolega nie wie jak sie tworzy foldery w php to pisanie forum powinien sobie darowac[/OT]
sobstel
Cytat(aleksander @ 2005-10-31 20:03:29)
wiesz, nie zgadam się z tym co mowisz. Możesz pisac skrypt, których jest tysiące w internecie, ale to TY go napiszesz i to TY zdobędziesz doświadczenie, które zaowocuje w przyszłości.

sęk w tym, ze kolega Visual porywa sie z motyką na słońce. z pytan ktore zadal wywnioskowalem ze ma dosc skromne doswiadczenie w php (pozniejsze pytania tylko to potwierdzają).. dlatego tez poradzilem mu zeby przejrzal gotowe skryty forum - moze wtedy by zrozumial ze powinien zaczac od zadania o nieco mniejszym stopniu zlozonosci.

oczywiscie zgadzam sie z toba ze kazda kolejna (konkretna) rzecz ktora piszesz dziala na twoja korzysc, jednak jesli w gre wchodzi wdrozenie konkretnych rozwiazan to czasami lepiej jednak skorzystac z gotowych skryptow (co prawda rozwiazania dedykowane niemal zawsze sa lepsze, jednak czasami [często?] czas i koszta na to nie pozwalają)
Major
sopel, a kto powiedział że forum musi być super skomplikowane.
Proste forum to rozbudowany o kategorie system newsów. Reszta to dodatki smile.gif

PS. http://webcity.pl/webcity/artykuly.php/t/21
Visual
Major ma rację, nie staram się napisać czegoś co miałoby z założenia konkurować z PhPBB/IPB (no może za pare lat tongue.gif). Teraz mam tylko problemy z detalami

Major: może raczej to ksiega gosci z bajerami winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.