Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Eclipse i kolorowanie skladni
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
athabus
Od jakiegos czasu programuje w php. Wczoraj trafilem na to forum (zupelnie nie wiem dlaczego dopiero wczoraj) - gdy szukalem dla siebie nowego edytora.
Po przeczytaniu watku o tym ktory edytor jest najlepszy zdecydowalem sie na Eclipse + dodatek php. I musze powiedziec ze ten edytor jest doskonaly. Mam tylko 2 pytania, ktore go uzywaja:
1) Czy da sie kolorowac swoje wlasne metody i funkcje np. definiuje funkcje drukuj() a ona potem jest rozpoznawana i kolorowana jak na funkcje przystalo? Cos tam czytalem o phpDoc ale jeszcze nie za bardzo rozumiem idee - czy gdy bede dokumentowal swoj kod to bedzie on podswietlany?

2) Gdy tworze swoja klase to w prawym panelu widze wszystkie jej skladowe. Czy da sie tak zrobic aby gdy includuje jakas klase do innego skryptu, zeby skladowe tej klasy byly widoczne podczas edycji skryptu?

Z gory dzieki za odpowiedz
ActivePlayer
ad.1 z tego co mi wiadomo - nie, ale moge sie mylic.

ad.2 wyobrazasz sobie co mialbys w tym okienku uzywając (includując) adodb, smarty, jakis error handler, i do tego swoje klasy ? ale jest pewien trick.. uzywając swojej funkcji gdzies w kodzie, najedz na jej nazwe i ctrl + click.
athabus
Cytat
ad.2 wyobrazasz sobie co mialbys w tym okienku uzywając (includując) adodb, smarty, jakis error handler, i do tego swoje klasy ? ale jest pewien trick.. uzywając swojej funkcji gdzies w kodzie, najedz na jej nazwe i ctrl + click.

No tak o tym nie pomyslalem:-)

Dzieki za odpowiedz - czym dluzej pracuje w Eclipse tym bardziej mi sie podoba. Jeszcze musze nad odpluskwiaczem popracowac bo cos mi nie robi i bedzie pelen wypas.
FiDO
A z ktorej wtyczki do Eclipse korzystasz? PHPEclipse czy TruStudio ?
Wg mnie ta druga w polaczeniu z pluginem WTP jest zdecydowanie lepsza. Niestety debugowanie nie do konca dziala.. Tzn. dzialac, dziala, bo kod krokowo wykonywac mozna, tylko ze niestety nie dziala wtedy podglad tych plikow, po ktorych "chodzimy" ("Source not found" - pewnie pojawi Ci sie taki komunikat), wiec raczej nie jest to zbyt uzyteczne. Jest to znany problem, ale poki co niepoprawiony i na forum TruStudio tez nie udzielono na niego zadnej pomocnej odpowiedzi. Pozostaje czekac az wyjdzie nastepna wersja..
Co ciekawe, nawet na jednoplikowym prostym projekcie mialem taki blad.
Jak Ci sie uda cos z tym wywalczyc to podziel sie ta informacja smile.gif
MaKARON
Cytat(ActivePlayer @ 2005-11-02 22:52:01)
ad.2 uzywając swojej funkcji gdzies w kodzie, najedz na jej nazwe i ctrl + click.

F3 (nie trzeba przenosic reki na mysz biggrin.gif )
athabus
@FiDO -> Ja akurat uzywam PHPEclipse. Zainstalowalem dopiero co i musze troche sie oswoic. Pozniej chce zainstalowc TS i wybrac co lepsze.
Skoro nawet na forum TS nie znaja odpowiedzi to pewnie to po prostu blad ktory usuna w przyszlosci.

@MaKARON -> ale z Ciebie minimalista biggrin.gif

@ActivePlayer ->Wlasnie zainstalowalem sobie TruStudio. Fajna rzecz. I okazalo sie ze mozna kolorowac wlasne funkcje. Zeby to zrobic trzeba wejsc w preferencje->php->Edytor->Syntax-> i zmienić kolor "function names" - domyslnie jest taki jak pozostalej czesci tekstu aarambo.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.