Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: tablice i str_replace
Forum PHP.pl > Forum > PHP
phprogrammer
potrzebuje pewnej funkcji. mam tablice:

1. <?php
  2. $array[] = array(1,2,3);
  3. $array[] = array(0,20);
  4. $array[] = array('text', 'text');
  5. ?>

i chce zrobic aby po wywołaniu szukanej funkcji w tekscie (np. znienna $text) pozmienialo (str_replace) tam gdzie jest $array[X][X] na wartosci jakie sa zamieszczone w tablicach. Bardzo wazne jest aby tablica $array mogla miec dowolna liczbe wymiarow (np. $array[][][][][][]).

z gory dziekuje za pomoc.
sf
a skad funkcja ma wiedziec, ktora wartosc, w ktorym wymiarze ma wybrac? :|
phprogrammer
No to wlasnie po to pisze na forum. Gdybym wiedzial jak to zrobic to bym sie nie pytal.

Myslalem nad wyrazeniami regularnymi, aby wyciagnac z tekstu elementy ktore posuja do podobnego wzoru: $array([NUMER]){1,} i puzniej znajac je pozmieniac na wlasciwa wartosc ale nie wiem jak to zrealizowac.
ActivePlayer
a nie mozesz pisac tak:
  1. <?php
  2.  
  3. $text = 'tresc'.$array[1][2][8][245].'tresc';
  4.  
  5. ?>

wtedy przeciez podstawi wartosc
orson
witam ...

hmm ... nie wiem po co ci ( i jak chcesz to ogarnąć questionmark.gif ) wiele wymiarów ale dla tablicy array('value'=>'replace','value2'=>'replace2') jest gotowa funckcja strtr" title="Zobacz w manualu php" target="_manual

wyjaśnij może bardziej jak by miało to działać z większą ilością wymiarów ...

pozdrawiam
phprogrammer
ActivePlayer: Nie moge napisac 'text '. $zmienna .' ciag dalszy' ani "text $zmienna ciag dalszy" bo tekst jest odczytywany z pliku ( implode('', file('file.txt')) ).

orson: Ale najpierw musze wiedziec co mam pozmieniac. jedynie co wiem to ze jest tablica $array i ma dowolna liczbe wymiarow (czyli moze byc albo $array[1][2][3][0][9] albo $array[6] a nawet $array[1][1][1][1][1][1][1][1][1][1][1]).
a to przykladowa zawartosc pliku file.txt (specjalnie uzylem $tbl a nie $array aby sie nie mylilo):
Kod
ple pple ple $tbl[0][2][1] i tak dalej $tbl[1][0][2]...

i chce aby pozmienialo w zmiennej $text ( $text = implode('', file('file.txt')) ) wszedzie gdzie jest '$tbl[x][x][x]' na tekst zapisany w tablicy $array utworzynej w skrypcie tablicy $array[x][x][x].
czyli jezeli tablica $array ma wartosc:
  1. <?php
  2. $array =array(array(array ('t000','t001','t002'), array('t010','t011','t012'), array('t020','t021','t022')), array(array ('t100','t101','t102'), array('t110','t111','t112'), array('t120','t121','t122')), array(array ('t200','t201','t202'), array('t210','t211','t212'), array('t220','t221','t222')));
  3. ?>

to w efekcie powinnismy uzystac takie cos:
Kod
ple pple ple t021 i tak dalej t102...

wytlumaczylem najlepiej jak mogle a jak ktoś mi napisze zeby pozmieniac str_replace('$tbl', '$array', $text); to sie powiesze ale najpierw udusze tego kto to napisal,niezrozumiawszy o co mi chodzi smile.gif

ps. ufam ze na tym forum sa inteligentni ludzie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.