Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wysyłanie formularzy do dwóch stron
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kasjus
Czy coś takiego jest możliwe? Tzn - żeby wysłać dane z jednego formularza jednocześnie do dwóch podstron.

Problem ogólnie jest tego typu, że nie potrafię sobie poradzić z listą rozwijaną.
Chcę aby lista spełniała następujące zadania:
1. Jej zawartość zależy od wpisów w bazie danych. Jeśli w bazie nic nie ma to i tak pozostaje opcja nowy która robi tylko tyle że przekierowuje na podstronę nowy.php. Natomiast każda inna opcja przekierowuje na stronę kierunek.php ALE dodatkowo musi przekazywać wartość, która został wybrana z listy czyli np
mam na liści rozwijanej wartości:
NOWY
MECHANIKA
ELEKTRONIKA
Po wybraniu opcji nowy - idzie do strony nowy.php i nic nie musi więcej przekazywać.
Jeśli zaś wybiorę np Mechanika - idzie do strony kierunek.php i przekazuje do tej strony wartość MECHANIKA. Chodzi o to żeby można było na stronie kierunek.php odczytać tą wartość.
Narazie tyle - proszę o pomoc.
Próbowałem ustawić wartość action formularza na kierunek.php ale poza tym że przekazywanie wartości działałoby OK to znowu wybranie opcji nowy nie działa jak powinno. Eksperymentowałem dodając na początku kierunek.php case który po dla opcji nowy przekierowywałby na odpowiednią stronę - ale niestety nie chce to działać jak należy. Wiem, że to co robie to kluczenie po omacku ale po prostu nie mam pojęcia jak to zrobić
HELP, HIFE, POMOCY...
legorek
Prosta sprawa. Wysyłasz formularz do kierunek.php, a tam sprawdzasz zawartośc pola kierunek i jeśli równa 'nowe', przenosisz usera do innej strony:

W formularzu
  1. <form metod="POST" action="kierunek.php">
  2. <select name="kierunek">
  3. <option value="nowy">Nowy</option>
  4. <option value="mech">Mechanika</option>
  5. <option value="ele">Elektronika</option>

kierunek.php
  1. <?php
  2.  
  3.  
  4.  
  5. if ($_POST['kierunek'] == 'NOWY') {
  6.   header("Location: nowy.php");
  7.   exit;
  8. }
  9.  
  10. ?>
kasjus
Dzięki Ci kolego smile.gif
Działa suuuuuuuuuper smile.gif
jeszcze raz dzięki smile.gif
Kocurro
Możesz to także otrzymać poprzez JS'a (odpowiednio zmieniając adres gdy zmieni się wybór) - ale chyba wersja z php jest lepszym pomysłem smile.gif
kasjus
Zgadza się. Poza tym piszę pracę mgr i nie chcę tu dodawać nic poza html i php bo powiększyłoby to rozmiar części opisowej smile.gif
Ok. Pojawił się nowy problem, a ponieważ czasu mało - oto on smile.gif
Mamy strony wydzial.php (action ustawiony na kierunek.php), kierunek.php, new_kierunek.php
Wybieramy na stronie wydzial.php opcję nowy. Zaczyna się ładować strona kierunek.php ale warunek if przekierowuje nas na stronę new_kierunek.php (czyli tak jak ma być smile.gif ). Problem jest taki: O ile wszystkie wartości wysłane ze strony wydzial.php są dostępne na stronie kierunek.php to na stronie new_kierunek.php już nie - a są mi tam potrzebne. Jak to obejść?
kalpio
mam podobny problem kto wie jak go rozwiazac ?
legorek
Najłatwiej zapisać w sesji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.