acztery
5.11.2005, 17:15:43
witam,
nie wiem gdzie pisać więc tutaj.
Mam laptop ale bateria mi w niem padła. Więc jade sobie bez baterii ale komp pochodzi pare godzin i sie wyłącza i nie można go włączyć przez jakiąś godzine. itak w koło. Wie może ktoś co jest powodem . moze ustawienia biosu?
Watpie - proponuje zglosic sie do serwisu.
yavaho
5.11.2005, 20:06:45
Na zasilaczu nie pracuje w trybie oszczedzania energii, wiec moze byc tez podejrzenie ze sie przegrzewa, ale po paru minutach powinien sie włączyć - godzina to troche za długo. Piszesz ze sie wyłącza. Czyli jak sie wylacza? Resetuje się? Sam przechodzi w stan uspienia czy hibernacji?
acztery
5.11.2005, 20:50:58
gdyby sie resetowal to bym napisal ... wyłącza sie tak jak bym go zamknoł z menu start w windowsie... serwis ile oni mi za to skasuja ? 100 zł jak nie lepiej
Kocurro
5.11.2005, 20:54:47
Możliwości jakie znam:
1) przegrzewanie sie procesora - rozwiazaniem jest wyczyszczenie wiatraczka oraz zapewnienie wentylacji (nie trzymanie na kocu itp)
2) uszkodzony windows - rozwiazanie format
3) uszkodzony zasilacz - jedyne rozwiązanie to wymiana zasilacza
ale najbardziej prawdopodobne (to co najczęściej w laptopach pada):
4) uszkodzenie elektroniki zarządzającej ładowaniem i energią.
W serwisie California Access za wykonanie czegoś na gfwarancji chcieli mi skasować 200 pln...więc ponad 100 pln zabulisz.
Podaj więcej szczegółów - jaki to rodzaj laptopa itp.
Baterie wyjmujesz czy zostawiasz włożoną ? Jaki windows? JAki bios.
acztery
6.11.2005, 18:11:19
mam 69 stopni C . to chyba za dożo.
Kocurro
6.11.2005, 21:09:24
Hmm...sporawo - nie jestem specem jeśli chodzi o nowe komputery ale wydaje mi się, że przy podobnej temperaturze zaczyna działać układ zabezpieczenia procesora przed przegrzaniem.
acztery
7.11.2005, 09:55:30
w laptopach ta tem. może być wyższa?
Ona musi byc nizsza - w desktopach procesory nie powinny przekraczac 60 stopni - o laptopach nie wspominam. Pozatym jak mozna pracowac na tak grzejacym sie laptopie ?
acztery
7.11.2005, 10:39:37
w tym problem ze się nie da. I chcę to jakoś naprawić.
Raczej we wlasnym zakresie tego nie naprawisz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.