Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przekazywanie danych do formularza
Forum PHP.pl > Forum > PHP
tptk
Witam,

Mam pewien problem, nie udało mi się jeszcze wymyślić jakiegoś logicznego rozwiązania. Problem jest nastepujac:

Są dwie aplikacje w php oparte na bazach MySQL-a jedna z nich to baza danych klientów i wykonawców współpracujących z firmą a druga do program wystawiający zlecenia.

Poszukuje jakiegoś logicznego sposobu na przekazywanie danych o wybranym kontrahencie (np. ID lub nazwa) z bazy (jedna aplikacja) do formularza drugiej aplikacji... czyli cos w rodzaju wyboru jednego z pól formularza ale poprzez drugą aplikacje.

Chodzi oto, żeby osoba wystawiająca zlecenie mogła poszukać wykonawcę w bazie (dość dużej) w trakcie wypełniania formularza....

Przekazane dane do formularza muszą automatycznie wyświelić się w polu formularza ( bez odświeżania!!! )

Myślałem o ustawieniu zmiennej globalnej opisujacej wybranego kontrahenta i przekazanie jej do pola formualrza przez skryp Javy, czy to jest wykonalne questionmark.gif

Z góry dzieki :-)
mike
Nie widze powodów dla których php Pro jest dobrym miejscem dla tego tematu.
Przenoszę na php.

Do wymiany danych możesz użyć w łatwy sposób AJAX'a.

A pisząc Java miałeś chyba na myśli JavaScript :?:
tptk
Witam,

oczywiscie, ze chodzi mi o JAVASCRIPT...

poczytałem troche o AJAXie i raczej nie wchodzi on w gre ze wzgledu na prawa autorskie :-(

Czy ma ktos moze pomysla jak rozwiazac moj problem questionmark.gif

oczywiscie moge go bardziej uszczegolowic...

z gory dzieki i pozdrawiam
mike
Cytat(tptk @ 2005-11-12 10:47:09)
oczywiscie, ze chodzi mi o JAVASCRIPT...
Przecież to ogromna różnica, nie wprowadzaj w błąd tych, którzy chcą ci pomóc.

Jeślni nie wiesz na czym polega różnica, poczytałem troche o AJAXie i raczej nie wchodzi on w gre ze wzgledu na prawa autorskie :-(
Przecież to "zlepek" technologii open-source prawa autorskie sa tylko do ewentualnych bibliotek wspomagających kożystanie z niego. A które i tak są na darmowych licencjach. Więc nie ma problemu.

(...) oczywiscie moge go bardziej uszczegolowic...
Im lepsze pytanie zadasz, tym lepsze odpowiedź dostaniesz. Oczywiście, że mógłbyś dostarczyć nam więcej informacji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.