Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Generowanie argumentów array z jednej zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kowalcook
Witam, mam mały problem z wygenerowaniem ciągu argumentów z sql i wstawienie w array

otóż chodzi o to że nie rozpoznaje pojedyńczego argumentu, traktując wszystkie rekordy jako 1

zrobiłem sobie taki skrypt testowy

1. <?
  2. mysql_pconnect("localhost", "xxxxxx", "xxxxx");
  3. mysql_select_db("xxxxxxx");
  4.  
  5.  
  6. $zap_res = mysql_query("SELECT wart, data FROM xxxxx where dane<10 ORDER BY data ASC");
  7. while($wyw = mysql_fetch_array($zap_res))
  8. {
  9. if ($i == 0)
  10. {
  11. $i2 = "";
  12. }
  13. else 
  14. {
  15. $i2 = ",";
  16. }
  17.  
  18.  
  19. $wartosc_a = "$i2$wyw[wart]";
  20. $wartosc_b = "$i2$wyw[data]";
  21.  
  22. $i++;
  23.  
  24.  
  25. }
  26.  
  27.  
  28.  
  29. $w_a = array($wartosc_a);
  30. $w_b = array($wartosc_b); 
  31.  
  32. echo "Tutaj powinno wyświetlić tylko jedną wartość!!!<br><br>";
  33.  
  34. echo "$w_a[0]";
  35. echo "<br>";
  36. echo "$w_b[0]";
  37.  
  38. ?>

i teraz dla przykładu
wartości przypisane jako kolejne rekordy do komórki tabeli z nazwą "wart" to np 1,2,3,4,5,6,7 itd

przy wywołaniu wartości pierwszej

1. <?php
  2. echo "$w_a[0]";
  3. ?>

powinno wyciągnąć tylko 1 rekord czyli "1" natomiast wyciąga wszystkie "1,2,3,4,5,6,7" traktując je jako jeden argument
i tak samo dalej powinno wyciągać
$w_a[1] jako 2 , $W_a[2] jako 3 itd

czy ktoś może mi powiedzieć w czym jest problem i gdzie jest błąd
taki ciąg danych potrzebny mi jest do wygenerowania wykresu na podstawie danych zgromadzonych w bazie sql

z góry dzięki za info i pozdrawiam
kowalcook

Tym razem poprawiłem ja, ale od następnego posta proszę używać poprawnych tagów bbCode.
~mike_mech
mike
1. Nie zagłębiałem się bardzo w kod, ale na pierwszy rzut oka uważam że powinieneś się zainteresować funkcją explode(). Pomoże Ci ona wyselekcjonować z ciągu wartości oddzielone separatorem, tu przecinkiem.

2.
Cytat(kowalcook @ 2005-11-17 03:43:53)
(...) i teraz dla przykładu
wartości przypisane jako kolejne rekordy do  komórki tabeli z nazwą  "wart"  to np  1,2,3,4,5,6,7  itd (...)
A to już jest przykład używania słów, których się nie rozumie.
Rekord jest to zbiór komórek - pojedynchy wpis to tabeli.