Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: urzytkownik online/offline
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Apo
Witam
Chciałem sie zapytać na jakiej zasadzie działa takie coś jak pokazywanie czy dany użytkownik jest online czy offline na stronie. Bo niezabardzo wiem jak sie za to zabrać :/
AxZx
najpierw sie dowiedz jak sie pisze to cos co napisales na u
po angielsku user

pozniej dowiedz sie cos o ping
Apo
Tylko jak wyśle ping to sprawdze czy jest włączony komputer. A ja chce żeby pokazywał sie online/offline kiedy jest zalogowany i nie na mojej stronie.
strife
Witam,

1. Popraw błędy ortograficzne, ja niestety nie mogę.
2. Zapisujesz dane o użytkownikach gdzieś w bazie, zapisujesz ich session_id" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, ustawiasz usuwanie na jakieś 5 minut i wyświetlasz wszystkie rekordy z tabeli. W ten sposób otrzymasz wszystkich aktywnych w ciągu ostatnich 5 minut. Jeśli ktoś jest zalogowany to oprócz session_id dopisujesz jeszcze jego nazwę badź id. Wtedy masz widoczne ile użytkowników jest online a ile offline.
3. Pisałem coś takiego na forum algorytmy i klasy.
4. Przeszukaj forum, na ten temat trochę już było. Przejrzyj też kod Invision Power Board, czyli skryptu tego forum, jak widzisz tutaj jest coś takiego jak ostania akcja, za pomocą tego możesz się dowiedzieć kto jest online a kto nie.

@AxZx - z tym pierwszym to raczej do "Raportuj" co do drugiego to po co ping? Pingując kogoś nie dowiesz się czy jest online czy offline na stronie. Chyba że czegoś nie wiem snitch.gif

Pozdrawiam!
legorek
Wydaje mi się że tu chodziło o nie o to czy faktycznie jest on-line komputer bo jak będziesz to sprawdzał, ludzie są w sieciach, jak będziesz im pingował ?

Autorowi postu chyba chodziło o coś takiego jak jest na forach. To się robi za pomocą sesji. O tym było już sto razy. Przechowuj dane o sesjach w bazie i sprawdzaj czy istnieje sesja.
AxZx
autor nie sprecyzowal pytania, i teraz kazdy kto chcialby pomoc musi sie domyslac o co mu chodzi

teraz sprecyzowal winksmiley.jpg
wiec teraz troche wiecej wiadomo o co mu chodzi

mozna by zrobic takie cos ze po wejsciu na strone zapisujesz dane o userze w bazie, i co np 5 minut sprawdzasz czy nadal jest na stronie,
a na swojej stronie jezeli chcesz wyswietlic kto jest online sprawdzasz czy jakie dane sa w bazie o userach online i wyswietlasz to

taki system sesji trzymanych w bazie a nie w plikach bylby dobrym rozwiazaniem.
hespis
Przepraszam, a jak sprawdzić użytkowników dokładnie co 5 min-refresh strony? Można byłoby to rozwiązać po prostu przez "ruch" na stronie - każda zmiana strony - nowe zapytanie, nowy wynik smile.gif. Dobrze myślę?

Przepraszam ponownie - już wiem, jak zrobić te "5 min.".

POZDRAWIAM
mike
Cytat(hespis @ 2005-12-03 01:46:00)
Przepraszam, a jak sprawdzić użytkowników dokładnie co 5 min-refresh strony? Można byłoby to rozwiązać po prostu przez "ruch" na stronie - każda zmiana strony - nowe zapytanie, nowy wynik smile.gif. Dobrze myślę?

I dobrze i nie dobrze.

Każda akcja użytkownika powinna skutkowac uaktualnieniem czasu ostatniej aktywaności aby można było pobrać aktywnych.

A odświerzania co n sekund to kiepski pomysł, ja bym się wkurzał jakby mi strona bez mojej zgody "migała".

Ilość użytkowników (specjalnie na czerowno żeby autor wreszcie poprawił błędy!!!) zawsze sprawdzasz z pewną dokładnością. Nigdy nie jest tak że to zawsze jest idealnie tyle co pokazujesz na stronie.
Np.:
n użytkownik(ów) aktywny(ch) przez ostatnie 5 minut
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.