Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zablokowane porty?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Citral
Witam

Pozwolę sobie umieścić to pytanie w hydeparku bo mało ma wspólnego z programowaniem jednak potrzebuję pomocy. Czy ktoś wie w jaki sposób mogę wykryć program blokujący porty? Na winXP Home działa net ale nie działają komunikatory. GG, MSN, Yahoo... firewall jest wyłączony, wirusów brak.

questionmark.gif?
kszychu
Ten XP jest bezpośrednio podpięty do sieci, czy przez jakiś router (sieć lokalna, etc)?
Citral
bezpośrednio, tzn. do modemu kablowego.
legorek
Nie wiem czy jest to w XP home, ale jest w professional:

Właściwości połączenia siciowego->Zaawansowane->Ustawienia (na dole zakładki)

I tam otwierasz porty.
Citral
chodzi Ci o ustawienie wyjątków? i dodanie portów ręcznie ewentualnie które mają być dodane? no właśnie to nie działa też. Jak już pisałem firewall jest off, a jak jest on to nawet wyjątki na messengery nie pomagają. Tak jakby inny program to blokował a nie windows. Może znacie jakiś program do skanowania portów, który podawałby informację w stylu

PORT XXXX otwarty
PORT XXXX otwarty
PORT XXXX otwarty
PORT 11222 zablokowany przez PROGRAM
PORT XXXX otwarty
PORT XXXX otwarty

?

nie chciałem instalowac windowsa na nowo bo to porażka będzie smile.gif
yavaho
@Citral napisz dokładnie co to za modem? Bo byc moze masz router ADSL.
Piszesz ze firewall jest wyłączony. Jaki to jest firewall? Masz na mysli tego windowsowego "zapore internetowa" czy jakis inny?
I czy jestes jednym uzytkownikiem komputera? - chodzi o to czy logujesz sie na profil z pelnymi uprawnieniami administratora.

Sa programy monitorujace polaczenie internetowe (np: TCPView), ktore pokaza ci z ktorego portu korzystaja programy, ale nie wiem czy jest mozliwosc sprawdzenia czy dany port został zablokowany.
escaflowne
Cytat(Citral @ 2005-11-24 19:12:04)
chodzi Ci o ustawienie wyjątków? i dodanie portów ręcznie ewentualnie które mają być dodane? no właśnie to nie działa też. Jak już pisałem firewall jest off, a jak jest on to nawet wyjątki na messengery nie pomagają. Tak jakby inny program to blokował a nie windows. Może znacie jakiś program do skanowania portów, który podawałby informację w stylu

PORT XXXX otwarty
PORT XXXX otwarty
PORT XXXX otwarty
PORT 11222 zablokowany przez PROGRAM
PORT XXXX otwarty
PORT XXXX otwarty

?

nie chciałem instalowac windowsa na nowo bo to porażka będzie smile.gif

Sęk w tym, że ruch na te/z tych portów może być zablokowany w każdym miejscu na całej trasie od ciebie, do hosta docelowego. Innymi słowy, może być tak, że u ciebie ruch jest przepuszczany, ale twój ISP postawił firewalla z restrykcyjnymi regułkami i wtedy jedyne co ci pozostaje to skontaktować się z nim o pogadać o tym, gdyż u siebie nic z tym fantem nie zrobisz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.