Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP 5.1.0 Released
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
MStaniszczak
No panowie, obciach że w newsach nie ma info o finalnej wersji php 5.1.0 którą można od dziś pobrać z php.net;-)

Pozdrawiam
Marcin Staniszczak
mike
Następnym razem pomyśl gdzie umieszczasz temat.

Na php to on nie pasuje, co to ma współnego z programowaniem :?:
Przenosze na Hydepark.

P.S.
Wnioski o newsy, prosze kierować do użytkownika Dravo.
MStaniszczak
Pasuje o tyle że właśnie mogła się wywiązać interesująca dyskusja choćby o PDO nowych funkcjach z serii array_* etc, które tutaj nie pasuje;-p

Pozdrawiam,
Marcin Staniszczak
NuLL
Podyskutujmy smile.gif

Moze ktos mi odpowie na moje pytanie - co mi z punktu widzenia programisty-zleceniowca ( freelancera ) to da ?

I tak pewnie przez cały następny rok bede pisal pod php 4.

PDO - hehe - pewnie pierwszy raz w czyms komercyjnym wykorzystam za rok, tak wiec dla mnie bezuteczne.
mike
Cytat(MStaniszczak @ 2005-11-24 23:36:05)
Pasuje o tyle że właśnie mogła się wywiązać interesująca dyskusja choćby o PDO nowych funkcjach z serii array_* etc, które tutaj nie pasuje;-p

Dyskusja o PDO (chyba już jakaś się gdzieś toczy) będzie jak ktoś napisze o PDO, podyskutujemy o aray_* jak ktoś o to zapyta.

Nie myślisz chyba, że "przez" Twojego newsa omówimy wszystkie nowości w php 5.1, podsumujemy poprawione bug'i, ...

laugh.gif , echh
MStaniszczak
Zależy jak i co kto pisze. Ja np. najczęściej mam wpływ na to gdzie skrypt będzie umieszczony, więc już od naprawdę dawna nie napisałem nic w PHP4:-) Myślę że równie szybko przesiądę się na php 5.1.0. Więc będzie mi wygodniej – choćby dlatego że nie używam z natury funkcji z serii pg_* czy mysql_* (przestałem jeszcze za czasów PHP4), zamiast tego wykorzystuje ADOdb. Tak więc odpadnie mi includowanie jednej z bibliotek, a to niewątpliwie odbije się korzystnie na wydajności (niestety include, require etc. nadal nie są mocną stroną php-a).
A z hostingiem PHP5 też już coraz lepiej. Ja już zacznę męczyć admina u siebie żeby postawił na serwerze nowego php-a. Z PostgreSQL-em przekonałem go dość szybko – 8-mke postawił mniej więcej miesiąc po premierze, więc i teraz powinno pójść bezboleśnie.

Pozdrawiam
Marcin Staniszczak
NuLL
Mi każe zleceniodawca i kłócić sie nie moge, nie mam wyboru gdzie bedzie umieszczony soft. Zebym ja sobie mogl wybierac to pewnie - php 5, MySQL 4.1 - a tak php 4 i MySQL 4.0.x sad.gif
MStaniszczak
Mi się czasami zdarza nawet że nie wybieram providera a po prostu mówię co ma być na serwerze postawione;-) Ale to nie często;-)
Ale przyznam że od MySQL-a się już tak odzwyczaiłem że spazmów dostaje jak mam coś w nim zrobić i okazuje się że zapytanie które robię jednym select-em na PostgreSQL-u na MySQL-u nie przejdzie… Nie wiem jak jest z 4.1 (przestałem śledzić co się dzieje z tą bazą – za to MaxDB jest całkiem fajna, no ale kod dostali po SAP DB więc…), ale ostatnio zastanawiam się powarzenie nad Oracle Express Edition – tylko to już u żadnego providera ni przejdzie, ale jak by się klient na Intranet znalazł to kto wie;-) O ile limit wielkości bazy by się nie okazał zabójczy…

Pozdrawiam,
Marcin Staniszczak
Vogel
Cytat(MStaniszczak @ 2005-11-25 01:17:49)
Nie wiem jak jest z 4.1 (przestałem śledzić co się dzieje z tą bazą – za to MaxDB jest całkiem fajna, no ale kod dostali po SAP DB więc…)

no... mySQL 4.1 jes juz jak najbardziej OK. a teraz na dodatek wyszedł mySQL 5.0...
ActivePlayer
no, to pomowilismy o nowym php...
aleksander
null: choc pomeczymy naszego serwerodawce (avx) o php5.1 smile.gif
escaflowne
Zachęcam do lektury Changeloga. Ciekawy... smile.gif
BugTomek
Cytat(NuLL @ 2005-11-24 23:39:56)
Moze ktos mi odpowie na moje pytanie - co mi z punktu widzenia programisty-zleceniowca ( freelancera ) to da ?
I tak pewnie przez cały następny rok bede pisal pod php 4.

Najwięksi i najlepsi polscy providerzy (home.pl, netart.pl/nazwa.pl) już mają php5. Jako, że wersja 5.1 wnosi wiele usprawnień spodziewam się że szybko go zaadoptują. Także ze skryptami powinno być teraz co raz lepiej, bo jak człowiek zobaczy te wszystkie dobrodziejstwa jakie daje mu 5 to do 4 się wracać nie chce - i wiele nowych skryptów/frameworków jest już pisana pod 5.

A za rok, półtora to będziemy mieli już php6, które to zapowiada się na naprawdę świetną rzecz. Lista zapowiadanych zmian i usprawnień
Sh4dow
No z podejsciem, ze i co z tego ze wyszedl 5.1 jak ja i tak MUSZE pisac w php4. Musisz bo co nie potrafisz przetlumaczyc zleceniodawcy zalety nowszej wersji ?
Zrszta W pierwszym poscie był text o tym ze nie mamy newsa o nowym php a nie o tym czy macie w d*** go czy nie.

A to ze ludzie nadal szukaja serverow z nowymi wersjami php mysql itp to nic dziwnego. Jesli znajdzie sie ktos kto to doceni napewno nie bedzie pominiety przez klientow.
BugTomek
Cytat(MStaniszczak @ 2005-11-24 23:46:55)
Więc będzie mi wygodniej – choćby dlatego że nie używam z natury funkcji z serii pg_* czy mysql_* (przestałem jeszcze za czasów PHP4), zamiast tego wykorzystuje ADOdb. Tak więc odpadnie mi includowanie jednej z bibliotek, a to niewątpliwie odbije się korzystnie na wydajności ...

Nie do końca, bo PDO to nie jest prawdziwa wartswa abstrakcji bazy danych, zapewnia tylko wspólny interfejs do dostępu do różnych baz. Wprowadza pewne ułatwienia, ale coś takiego jak ADOdb, MDB2, czy PEAR::DB ciągle będzie potrzebne, choć pewnie prostsze i szybsze.
DeyV
Panowie - spokojnie.

Jasne, że powinien być news. Dzięki, MStaniszczak za informację i przypomnienie.
Zespół chwilowo zajęty jest czymś innym i dlatego czasem zdażą mu się zapomnieć o takich "drobiazgach".

A do zespołu.
Nie ma znaczenia, czy akurat Ty używasz czegoś.
Ważne że jest taka możliwość, i że są ludzie, których być może to zainteresuje. Dlatego trzeba pisać.

A swoją drogą PHP5.1 jest naprawdę świetne.
Już beta była o kilkadziesiąt procent szybsza (nie wiem jak to jest w przypadku stable, bo nie testowałem)
Jest też sporo innych dodatków, z których ja np. staram się korzystać już od jakiegoś czasu (ewentulanie musiałem pisać odpowiednie patche na potrzeby PHP5.0)

I również wychodzę z założenia, że to ja mówię klientom, co ma być na serwerze. Jest na tyle duży wybór dostawców, że to ich głowa w tym, by dobrać odpowiedniego. Lub też... przekazać ten problem winksmiley.jpg mi. smile.gif
MStaniszczak
Dodatkowo jeszcze najczęściej jeśli klient ma konto na którym jest tylko PHP4 i jakiś stary MySQL, to okazuje się że konto to znajduje u providera „krzak” i ni kosztowało zbyt wiele. A Kupno nowego konta i przenosiny w porównaniu co całej ceny aplikacji, to najczęściej niewielki procent (pisze aplikacji, bo stron jako takich całych nie robi – grafika i ostatnio nawet HTML mnie nie obchodziJ ). Zresztą, często sam doliczam do kosztu aplikacji ok. 150 zł na hosting.

Pozdrawiam,
Marcin Staniszczak
escaflowne
Minęło zaledwie kilka dni, a tu już php 5.1.1 wydane smile.gif
SongoQ
Cytat
Wprowadza pewne ułatwienia, ale coś takiego jak ADOdb, MDB2, czy PEAR:biggrin.gifB ciągle będzie potrzebne, choć pewnie prostsze i szybsze.

Uwazasz ze PDO jest wolniejsze i trudniejsze niz ADOdb? Jak dla wszystkie wymienione przez Ciebie db layery beda zamieniane na PDO.
sztosz
Z tego co ja wiem to PDO nie jest jakąś kolejną abstrakcją w php nad inetrfejsem bazy, ale modułem w C który nie łączy sie przez inne moduły (mysal.dll, pgsql.dll etc.), ale robi to bezpośrednio, i włąsnie dlatego jest szybki, a twórcy PDO mogą sobie pozwolić na prosty interfejs z obsługą wyjątków.
BugTomek
Cytat(SongoQ @ 2005-11-29 15:16:52)
Cytat
Wprowadza pewne ułatwienia, ale coś takiego jak ADOdb, MDB2, czy PEAR:biggrin.gifB ciągle będzie potrzebne, choć pewnie prostsze i szybsze.

Uwazasz ze PDO jest wolniejsze i trudniejsze niz ADOdb? Jak dla wszystkie wymienione przez Ciebie db layery beda zamieniane na PDO.

Uważam, że PDO jest proszte i szybsze od ADOdb, ale PDO nie zastąpi ADOdb, będzie po prostu kolejnym driverem dla niego. PDO wprowadza wspólny interfejs dostępu do różnych RDBMSów, co z pewnością ułatwi pisanie "abstraction layerów" i sprawi, że będą szybsze - nie zastąpi ich jednak całkowicie. W poprzednim php|architect jest nawet artykuł jak napisać własny abstraction layer w oparciu o PDO.

Cytat
Minęło zaledwie kilka dni, a tu już php 5.1.1 wydane

Tu jest wszystko wyjaśnione: http://ilia.ws/archives/95-php-5.1.1-Released!.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.