Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pliki - automatyczne przeszukiwanie katalogów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
patigo
Witam mam pewein pomysł na zrealizowanie pewnej funkcji dla serwisu ale nie wiem do końca jak się do tego zabrać. mianowicie:
chciałbym stworzyć funkcję która np 1 raz dziennie przeszuka wszystkie podkatalogi począwszy od jednego z góry określonego i wyszuka pliki o określonych typach, następnie nazwy nowych plików doda do bazy danych wraz z nazwą katalogu w którym się znajduje.

Czy jest ktoś kto by mnie wsparł w celu utworzenie czegoś takiego??

Z góry dziękuję za pomoc.
ikioloak
wesprzec, owszem. tylko miej najpierw konkretny problem. poczytaj o rekurencji - przyda ci sie tu na pewno.
mike
1. jak napisac skrypt liczacy ilosc plikow w folderze, questionmark.gif (to Ci bardzo pomoże)
2. Do bazy zapisuj ścieżki, które będą unikalne (zakłądając odpowiednie klucze nie będziesz musiał się bawić w sprawdzanie czy jakiś plik już był)
3. Do uruchamiania skryptu co jakiś czas użyj CRON'a
patigo
ikioloak... problem właśnie jest tylko nie ma rozwiązania, arekurence znam.
----------------------------------------------------------------------------------------

Szykam poprostu dobrych rad i ewentualnych uwag, nie chcę zapędzić się u ślepą uliczke. Wole wykożystać sprawdzone pomysly jeżeli ktoś robił już coś podobnego.

P.S. a czy bez użycia CRON'a można jakoś zautomatyzować pracę?
mike
Cytat(patigo @ 2005-11-29 11:15:57)
P.S. a czy bez użycia CRON'a można jakoś zautomatyzować pracę?

Jeśli chcesz wywołać jakiś skrypt z dokłaną regularnością i żeby działo się to "samoistnie" to musisz użyć CRON'a (lub dziennika systemowego Windy winksmiley.jpg ).
Choć zawsze możesz sam wchodzić co miesiąc z jakąś tam regularnością i sam wywoływać ten skrypt, ale automatyka to już nie jest.
patigo
A jakiś przykład użycia CRON'a mogę prosić? Jak do tego się zabrać? Szczerze mówiąc pierwszy raz mam z czymś takim doczynienia
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.