Chce napisac prosty system downloadu dla mojej stronki, jako, ze nie mam w tym zadnego doswiadczenia chialem sie zapytac o pare rzeczy.
1. Sciagac plik bedzie mogla tylko osoba zalogowana, to jest akurat prosto zrobic, wystarczy ukryc link dla osoby niezalogowanej. Co jednak zorbic gdy osoba zalogowana poda link osobie niezalogowanej? Przy okazji zabezpieczyloby to chyba pliki przed hotlinkowaniem
2. czy logowanie to skuteczny sposob na zabezpiecenie sie przed indeksowaniem plikow przez wyszukiwarki?
3. W odleglejszej przyszlosci bede chial zrobic by system byl czesciowo platny, powiedzmy, ze bedzie abonament na meisaic i taka osoba bedzie miala dzieki temu wiekszy wybor plikow czy cos takiego. Jest gdzies moze o tym cos w sieci? tzn. osoba wysyla SMSa, dostaje kod, wpisuje go i juz ma abonament. To tzreba jakies umowy z operatorami czy co? Jak system rozpozna czy to dorby kod itd? Chodiz mi na razie o ogolne informacje na ten temat.
4. Czy powinienem pamietac o czyms istotnym piszac ten caly system? Jakie bledy najczesciej robia niedoswiadczone osoby piszac takie systemy downloadu?
Z gory dziekuje za pomoc!